Gepubliceerd op
Zo doen zij het

“Begin je les met een verhaal, en je krijgt aandacht”

Gie Bogaert, leraar Nederlands op het Sint-Gabriëlcollege in Boechout, leest zijn zesdejaars voor, bij het begin van elk lesuur. Een manier om hun aandacht te krijgen. Maar ook om hen te leren genieten van verhalen. “Ze zijn de beste manier om de wereld te leren kennen en te begrijpen.” Bekijk de video.

Gie Bogaert, leraar Nederlands : Als ik mijn leerlingen vraag naar hun mooiste lees-herinneringen, noemen ze geen titels van boeken. Ze vertellen over de momenten waarop ze werden voorgelezen als kind. Op een bepaalde leeftijd stopt dat meestal en dat vinden ze jammer. Daarom doe ik hen elke les een kort verhaal cadeau.

Veel kinderen stoppen ook zelf met lezen bij het begin van hun middelbare schooltijd. Ik geloof dat ik dat kan veranderen door voor te lezen. Door hen te laten voelen hoe leuk verhalen zijn, en wat je ervan kan leren.”
 

Beter opletten

“Zo’n verhaal voorlezen duurt nog geen 5 minuten. De leerlingen hoeven niet te noteren, het is geen leerstof, ze hoeven enkel te luisteren. Maar het effect is heel bijzonder: je haalt ze even weg uit de realiteit, maar daarna heb je hun aandacht voor de rest van het lesuur. Die paar minuten tijd haal ik dus gemakkelijk in.”
 

Blijvende indruk

“Ik lees al 30 jaar voor uit hetzelfde boek: ‘Dansen met de kippen’ van Jim Heynen, over de avonturen van een groepje plattelandskinderen. Een bundel met 105 verhalen: precies genoeg om een schooljaar mee te vullen. Intussen is het geen bundel meer, maar een versleten stapel losse blaadjes. Maar de verhalen werken nog altijd in de klas. Ik zie dat mijn leerlingen ervan genieten. Als ik het een keer vergeet, is er altijd wel iemand die zegt: ”Meneer, wij hebben nog recht op een verhaal.”

Een oud-leerling zei me eens: “Uw naam ben ik al lang vergeten, maar ik weet wel nog dat u elke les een verhaal voorlas”. Dat motiveert me nog meer om dit te blijven doen.”

In 4 weken naar beter klasmanagement?

Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

  • inspirerende praktijken van collega's
  • strategieën om te proberen bij jouw leerlingen
  • kant-en-klare tools