Vlaanderen
Klasse.be

Zo doen zij het

“Begin je les met een verhaal, en je krijgt aandacht”

  • 15 november 2018
  • 2 minuten lezen

Gie Bogaert, leraar Nederlands op het Sint-Gabriëlcollege in Boechout, leest zijn zesdejaars voor, bij het begin van elk lesuur. Een manier om hun aandacht te krijgen. Maar ook om hen te leren genieten van verhalen. “Ze zijn de beste manier om de wereld te leren kennen en te begrijpen.” Bekijk de video.

Bekijk de video Elke les een verhaal, in ruil voor hun aandacht

Gie Bogaert, leraar Nederlands: Als ik mijn leerlingen vraag naar hun mooiste lees-herinneringen, noemen ze geen titels van boeken. Ze vertellen over de momenten waarop ze werden voorgelezen als kind. Op een bepaalde leeftijd stopt dat meestal en dat vinden ze jammer. Daarom doe ik hen elke les een kort verhaal cadeau.

Veel kinderen stoppen ook zelf met lezen bij het begin van hun middelbare schooltijd. Ik geloof dat ik dat kan veranderen door voor te lezen. Door hen te laten voelen hoe leuk verhalen zijn, en wat je ervan kan leren.”

Beter opletten

“Zo’n verhaal voorlezen duurt nog geen 5 minuten. De leerlingen hoeven niet te noteren, het is geen leerstof, ze hoeven enkel te luisteren. Maar het effect is heel bijzonder: je haalt ze even weg uit de realiteit, maar daarna heb je hun aandacht voor de rest van het lesuur. Die paar minuten tijd haal ik dus gemakkelijk in.”

Blijvende indruk

“Ik lees al 30 jaar voor uit hetzelfde boek: ‘Dansen met de kippen’ van Jim Heynen, over de avonturen van een groepje plattelandskinderen. Een bundel met 105 verhalen: precies genoeg om een schooljaar mee te vullen. Intussen is het geen bundel meer, maar een versleten stapel losse blaadjes. Maar de verhalen werken nog altijd in de klas. Ik zie dat mijn leerlingen ervan genieten. Als ik het een keer vergeet, is er altijd wel iemand die zegt: ”Meneer, wij hebben nog recht op een verhaal.”

Een oud-leerling zei me eens: “Uw naam ben ik al lang vergeten, maar ik weet wel nog dat u elke les een verhaal voorlas”. Dat motiveert me nog meer om dit te blijven doen.”

Sigrid Vandemaele

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Stany Schevenhels

15 november 2018

Dat boek is blijkbaar niet meer verkrijgbaar. Of toch wel?

Reageren
C

Colpaert

16 november 2018

gewoon zalig om je bezig te horen....

Reageren
o

oud-leerling

14 december 2018

Ik heb ook overal gezocht, maar is nergens te vinden. Jammer... (oud-leerling van meneer Bogaert, geïnspireerd om zelf leerkracht Nederlands te worden)

Reageren
T

Tom

14 november 2019

https://www.booksinbelgium.be/nl/b/j-heynen-dansen-met-de-kippen-9789038830957

Reageren
A

Annick Wittevrongel

15 november 2019

Ik kon het via bol.com als tweedehandsboek aankopen, was ook het laatste exemplaar. Ik lees hieruit elke week een verhaal voor aan mijn leerlingen van de 3de graad. Rustig begin van een namiddag.

Reageren

Laat een reactie achter