Gepubliceerd op
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in het kunstmuseum MIMA – Molenbeek

Moderne kunst en kinderen? Meestal klikt het snel. Vandaag staan voor de vijfdeklassers van juf Julie beeld en taal centraal. Het MIMA toont proteststemmen voordat er sprake was van Twitter. Wat zegt de boodschap op posters van mei 68 aan prille tieners van 2018? Kunnen de beelden van toen de wereld van vandaag redden?

Klas in het museum Mima in Brussel

Wat is een museum?

De leerlingen omschrijven een museum als een groot huis met dingen van vroeger. De gids omschrijft het MIMA (Millennium Iconoclast Museum of Art) als een gebouw waar verzamelaars hun kunstcollectie tonen. Het museum past zich aan de kunst aan, soms met veel muren, soms met veel licht, soms met veel kleuren. Het MIMA toont nu 400 affiches vanuit de hele wereld, met een boodschap van 50 jaar geleden, aan de mensen van vandaag.
 

Thematische indeling

Gasmaskers, dode plantjes, lange files … De leerlingen herkennen de symbolen van een strijd voor het milieu. Het thema van elke zaal pikken ze snel op: oorlog, discriminatie, onderdrukking, vrouwenrechten. Met een gerichte vraag maakt de gids het thema herkenbaar. Protesteren deze mensen ‘voor’ meer groen of ‘tegen’ de auto’s, vraagt Walid zich af. Die vraag mag even bezinken.

Jongen voor affiches in het museum Mima

Kunst doet reflecteren

Wat zie je? Wat lees je? Wat vertelt de affiche? Van observatie naar reflectie. Zou jij bang zijn? Of boos? Zou jij protesteren? De gids laat het beeld in de eerste plaats analyseren als kunstwerk. Ze vertelt over de inspiratie van de kunstenaars, de verwijzingen naar iconische beelden. Dit is kunst die aandacht wil trekken.

Het protest van toen gaat vandaag voort. De strijd van de onbeschermde weggebruiker in en rond de stad is actueel voor deze leerlingen. Discriminatie ervaren ze op straat. Oorlog kennen ze van de vluchtelingen in hun school.
 

Kunst fysiek beleven

De gids maakt het spannend. Zo dadelijk mogen de leerlingen naar de ruimte achter een zwart gordijn. De affiches die werken met blacklight-effecten veranderen de duisternis in een overdaad aan fluo. Wow.

En dan moet het kunstwerk met de boksballen nog komen. Kunst kan je dus ook fysiek beleven. Deze werken hoeven geen commentaar. Dat fysiek geweld de boodschap niet versterkt, begrijpen de kinderen meteen.

jongens spelen met boksbal in het museum Mima in Brussel

Aan de slag met kunst

Beetje bij beetje ontsluit de gids de techniek. Je moet geen kunstenaar zijn om je boodschap te verbeelden. De huidige digitale proteststemmen zijn nog niet aan deze leerlingen besteed. Ze gaan enthousiast aan de slag om hun slogan met krijt op de binnenplaats te schrijven. Walid wil meer groen in de stad. “Als we een slogan hebben, schrijven we die op de grond of op een poster. Of we roepen de boodschap samen op straat. Dan weten de mensen wat wij willen.”
 

De klas van juf Julie

De klas van juf Julie is ingeschreven voor een tweedelig kunsteducatief project: museumbezoek met workshop. De leerlingen maken op speelse wijze kennis met het tentoonstellings- en museumaanbod in Brussel. Vandaag 60 minuten in het museum en volgende week 90 minuten workshop in het gemeenschapscentrum De Rinck. De leerlingen van juf Julie gaan dan aan de slag met verschillende grafische elementen en druktechnieken. De volgende generatie maakt haar posters.

Klas in het museum Mima in Brussel

MIMA

The Millennium Iconoclast Museum of Art, kortweg het MIMA, is een museum voor actuele kunst aan het kanaal in Molenbeek. Je maakt er kennis met de geschiedenis van de 2.0-cultuur. Het museum doet het publiek reflecteren over vandaag en bereidt de weg naar de wereld van morgen.

  • MIMA – Henegouwenkaai 39-41 – 1080 Molenbeek
  • Met je Lerarenkaart krijg je 4,50 euro korting op de toegangsprijs. Je betaalt 5 euro in plaats van 9,5 euro.
  • Gemeenschapscentrum De Rinck heeft een educatief aanbod voor scholen (basis en secundair) uit Anderlecht.
Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.