Gepubliceerd op
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in het wetenschapspark PASS – Frameries

Vakken combineren is zoals 1 + 1 = 3. Het tweede jaar Sociale Technische Wetenschappen van mevrouw Inge verblijft een dagje in het Parc d’aventures scientifiques (PASS). Ze verdiepen zich in techniek en Franse taalvaardigheid. Faut le faire.

 

Al doende leer je

In groepjes van drie doorlopen de leerlingen de tentoonstelling rond het thema energie. Een opdrachtenboekje gidst hen langs verschillende opstellingen. “Wat is energie?” “Welke energiebronnen kennen we?” “Hoe kan je energie besparen?”

De leerlingen hanteren het principe van trial and error. Ze drukken op knoppen, trekken aan hendels en speuren naar de effecten. In elk groepje komt uiteindelijk de opmerking “Wacht, we moeten de opdracht eerst lezen.”

Leerlingen voeren opdrachten uit in het Parc d’aventures scientifiques (PASS)

Oefening baart kunst

“Al anderhalf jaar zijn we bezig met energie, allemaal heel algemeen, maar hier gaan we in op details. De vragen in het boekje doen je echt zoeken naar antwoorden”, zegt Kobe (13). “Wij zijn STEM-leerlingen en hebben dus inzicht in techniek”, zegt Line (13). “Op school doen we ook testjes. Leuk dat het hier speelser is. We experimenteren.”

 

Burgers maken de stad

Na de lunch gaat Inge met haar klas naar de filmzaal. De film “Samen” brengt een positieve boodschap over transitiesteden. Burgers, ondernemers en denkers verbeelden duurzame initiatieven voor creatieve en innovatie steden. De film wordt op vijf reuzegrote schermen geprojecteerd. Line zegt na afloop: “Wat een hoop verhalen. Door de vijf schermen zat ik precies midden in een kijkdoos.” Kobe zegt: “Steden moeten groener. Mensen kunnen zelf hun energie maken, voor hun huis of buurt.”

Meisje voor green screen in de opnamestudio van het PASS

Chers spectateurs

De laatste activiteit van deze dag weekt energie en emoties los bij de leerlingen. Tijdens de les Frans hebben ze vorige week een nieuwsbericht uitgeschreven. Vandaag maken ze er een journaal van in de televisiestudio, in het Frans.

De opnamestudio van het PASS is overweldigend: videocamera’s, desk voor nieuwslezers, green screen voor redacteurs ‘ter plaatse’, montageruimte, regiekamer, veel knoppen, kabels en schermen. De gids en de leraar Frans coördineren als echte studiobazen. Het resultaat mag er zijn. De dvd met hun journaal gaat mee naar de klas.

 

Eindgeneriek

Zelf nieuws maken, motiveert, inspireert en verrijkt de woordenschat van de leerlingen. De spreekoefening verlegt grenzen: meer durf, meer plezier, meer inzet. Nieuwsberichten opmaken vraagt het gebruik van tegenwoordige en verleden tijd. De leerlingen hanteren nieuwe woorden én leren duidelijk articuleren in de micro. De leerlingen steken boven hun kennis en kunnen uit. Ze zweten van het harde gefocuste werk. Ze doen het vandaag graag, want de camera draait.

De klas van Inge

Het PASS bevindt zich aan de andere kant van de taalgrens. Inge – leraar techniek – heeft met Nathalie haar collega Frans deze dag voorbereid. Zo kwamen ze op het idee om een taaloefening Frans te integreren in het bezoek aan de tv-studio in het PASS.

Het onthaal, de brochures en de gidsen zijn tweetalig. Een uitstap waar je twee vakken combineert, is een meerwaarde. De opdrachtenboekjes zijn niet zo duidelijk. Inge verhelpt dit door actief aanwezig te zijn als de leerlingen in groepjes werken. Met wat haar leerlingen vandaag leren, gaat ze later op het jaar verder.

Leerlingen en leraar voeren opdrachten uit in het Parc d’aventures scientifiques (PASS)

PASS

Het PASS heeft een industrieel verleden. De oude steenkoolsite vervult vandaag de rol van een modern wetenschapsmuseum. Het museum heeft iets van een pretpark: veel animaties, een groot natuurpark, experimenten voor kennisgravers, fun voor durvers. Er is een uitgebreid pedagogisch aanbod voor kleuter-, lager- en secundair onderwijs.

  • PASS – Rue de Mons 3 – 7080 Frameries
  • Korting met je Lerarenkaart: 8 euro in plaats van 17 euro
  • Ontdek het aanbod voor scholen

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.