Gepubliceerd op
Opvoedtips

Zo zorg je voor een zachte overstap naar elk niveau

Saïda El Miniti kent ons onderwijssysteem niet alleen als moeder van 2 zoons. Ook professioneel draaide ze al in alle onderwijsniveaus mee. Haar 5 tips voor een zachte overstap komen recht uit de praktijk.
 

Saïda El Miniti is leerlingbegeleider op de Sport- en Handelsschool in Turnhout. “Ik begon er als opvoeder en brugfiguur. Mijn lerarendiploma haalde ik via avondonderwijs. Daarnaast tolkte ik in het kleuter-, lager en secundair onderwijs. En als gastdocent bevorderde ik doorstroom naar de hogeschool.”

Saïda’s onderwijscarrière liep gelijk met de opvoeding van haar 2 zoons (20 en 23 jaar). Zo zag ze elke overstap door de bril van leraar én ouder. Wat blijft haar het meest bij?
 

 1. Hou rekening met schoolrijpheid

 2. “Een leerling die altijd goede punten haalde en het in het zesde leerjaar laat afweten, is misschien al aan het puberen. En een leerling die slecht presteert in het eerste middelbaar, moet je niet meteen heroriënteren. Misschien moet hij nog wennen aan zijn nieuwe school?”

  Hier lees je meer over schoolrijpheid.

   

 3. Zorg voor structuur

 4. “Een goede balans tussen huiswerk en ontspanning, tussen school- en thuistaal en voldoende slaap zijn cruciaal. Kinderen in hebben structuur nodig. Je kan ouders hier terloops op wijzen, bijvoorbeeld als kinderen leren klokkijken.”

  Ook in het secundair mag je dat niet vergeten. Jongeren zijn geen minivolwassenen, ze hebben grenzen nodig. Er was een periode dat mijn zoon tot half 2 ‘s nachts zat te gamen. ‘Nog 1 keer en ik kieper die Playstation het raam uit, want jij kan er blijkbaar niet mee om’, zei ik toen ik hem betrapte. Er volgde een gesprek, waarin ik hem uitlegde dat bij elke vrijheid ook een verantwoordelijkheid komt kijken.”

  Lees meer over het tienerbrein.

   

 5. Stimuleer leerplezier

 6. “Het is belangrijk dat ouders thuis betrokken zijn bij het leren. Mijn Marokkaanse moeder was laagopgeleid, maar ze keek altijd over mijn schouder mee als ik huiswerk maakte. Dat kan ook op een speelse manier, bijvoorbeeld door samen een cake te bakken en eitjes te tellen. Of door voor te lezen in de thuistaal.”

  Geef je leerlingen visuele prikkels mee naar huis, of laat ouders voorlezen in de thuistaal.

  Saïda El Miniti

  Saïda El Miniti: “Wijs ouders erop dat het leren al begint in de kleuterklas, spelenderwijs.”

  “In de kleuterklas vragen ouders soms: ‘Waarom moet mijn kind al op 2,5 naar school?’ Wijs erop dat het leren daar al begint, spelenderwijs. Met knippen en tekenen oefenen kleuters hun fijne motoriek, een voorbode voor het schrijven. En door te spelen met andere kinderen, trainen ze hun sociale vaardigheden.”

  Bekijk de videoreeks over kwaliteitsvolle interacties in de kleuterklas.

   

 7. Leer de leerling kennen

 8. “Als jongeren niet in de juiste studierichting zitten, krijgen leraren soms het verwijt dat ze verkeerd georiënteerd hebben. Maar ik zie ook veel ouders die het watervalsysteem in stand houden. Omdat ze hun kind per se willen inschrijven in aso. Daarom is het belangrijk dat leraar, ouder en kind samen in gesprek gaan over studiekeuze. Rekening houdend met interesse, motivatie en talenten.”

  Organiseer atelierdagen en pas op voor deze 5 valkuilen.

   

  “Om te weten welke opleiding of job bij een leerling past, moet je hem écht kennen. Onze school heeft daarvoor een tutorsysteem. Elke leraar is, naast klastitularis, ook tutor van 7 à 8 leerlingen. Maandelijks hebben we met elk van hen gesprek over leren en welbevinden. Dat komt van pas bij oudergesprekken en op de klassenraad.”

  Zet vanaf het eerste jaar secundair in op studiekeuze met deze tips.

   

 9. Ga met ouders in gesprek

 10. “Vraag welke opvoedingsstijl de ouders gebruiken: zijn ze streng? Onderhandelen ze met hun kinderen, verwennen ze hen? Een huisbezoek maakt ook veel duidelijk.”

  Als je ouders informeert bij school- of studiekeuze, vermijd pedagogische taal. Dat komt al snel betweterig over. Hou het luchtig, een beetje humor helpt! Maar wees niet bang om je mening geven. Ouders willen het liefst van al een leraar die eerlijk is.”

  “En geef niet op. Komt een kind maar af en toe naar de kleuterklas, benadruk dan elke keer wat het spelenderwijs heeft geleerd. Haalt een leerling die laat opblijft aan de lopende band slechte cijfers, blijf dan hameren op het belang van slaap.”

  Geef ouders meer spreekkansen: 3 alternatieven voor het klassieke oudercontact.

 


Saïda schreef haar visie op onderwijs neer in ‘Sleutels voor de toekomst’ (Garant). Een compact en visueel overzicht per niveau, dat scholen aan ouders kunnen meegeven.

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

 • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
 • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
 • Je Lerarenkaart 2020 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 30 oktober en krijg je Lerarenkaart 2020 thuisbezorgd.