Gepubliceerd op
Trend

STEM: 6 technologie-tips die jij nog niet kent

Klasse-redacteur Sara werd op de BETT-beurs overspoeld door het aanbod voor onderwijstechnologie. Gelukkig was STEM-leraar Stefanie mee om er 6 interessante nieuwigheden uit te kiezen.

portret Stefanie Baeten
 1. Laat prefabrobots links liggen

 2. Stefanie Baeten, leraar STEM en techniek, Stedelijk Lyceum Hardenvoort: “Ik zie een trend met heel veel bedrijven uit China, Zuid-Korea of Taiwan met kant-en-klare robotjes. Leerlingen kunnen die met de bijgeleverde instructie braaf in elkaar steken en met de bijbehorende software programmeren. Dat druist in tegen mijn visie over STEM-onderwijs. Leerlingen moeten ruimte krijgen om hun eigen creativiteit te gebruiken. Je eigen game uitvinden en uit karton maken is toch veel leuker?”

  “Bovendien kosten die prefabpakketten veel geld. Je wordt ook verplicht om extra componenten en kits bij te kopen. Je kan beter met kosteloos materiaal werken zoals dozen of plastic bekertjes. En leerlingen kunnen heel wat onderdelen zoals een luidspreker of schuifschakelaar gedeeltelijk zelf maken. Goedkoper en leerrijk.”

  “In het overaanbod aan STEM-materiaal is het soms moeilijk kiezen. Het best ga je voor een STEM-pakket dat werkt met een bestaande programmeertaal zoals Scratch, Python of Java. Ik koop voor de school het liefst iets wat multi-inzetbaar is en gekoppeld kan worden aan een platform als Arduino of aan minicomputer Micro:bit.”

   

  voorbeeld van een microbit minicomputer op de BETT-beurs

  Stefanie Baeten: “Je eigen game met karton en Arduino maken is toch leuker dan een kant-en-klare robot?”

 3. Mini-computer Micro:bit

 4. Stefanie Baeten: “Ik ben echt wild van Micro:bit, een minicomputer ter grootte van een bankkaart die je kan programmeren en uitbreiden. Hij werd door BBC speciaal ontwikkeld voor kinderen om de mogelijkheden van programmeren en elektronica te ontdekken. BBC ontwikkelde er zelfs een leerlijn bij.”

  “Het kleine kaartje bevat bluetooth, bewegings- en lichtsensor, kompas, led-lichtjes … die je kan programmeren met Scratch, Python en Java. Je kan er coole projecten zoals muziekinstrumenten, robots of games mee maken. Ik maakte met mijn leerlingen een snoepmachine met een robotarm.”

  “Bovendien is hij supergoedkoop: 20 euro per set, voor een klaspakket 200 euro. Het is wel handig als elke leerling zijn eigen set heeft zodat je een project niet meteen moet afbreken. Projecten in de klas laten staan, inspireert natuurlijk andere leerlingen. In de toekomst zetten we zo’n Micro:bit misschien op de materiaallijst zodat elke leerling er een heeft. Of we investeren elk jaar een beetje in extra sets.”

  “Micro:bit is in Vlaanderen nog niet zo gekend, maar hij verdient echt een plek in ons STEM-onderwijs. Internationaal zorgen veel nieuwe toepassingen ervoor dat ze compatibel zijn met Micro:bit. Ik raad de websits Microbit101 en Rato Education aan als startpunt om sets en inspiratie te halen.”

   

  voorbeeld van een Brainwave-project op de BETT-beurs

  Stefanie Baeten: “Met het Brainwave-project van Microsoft leren leerlingen hoe de hersenen werken.”

 5. Hacking STEM-projecten van Microsoft

 6. Stefanie Baeten: “Microsoft heeft met Hacking STEM 15 goed onderbouwde onderwijsprojecten. Je kan alles gratis downloaden: educatief pakket, stappenplan, materialenlijst en kostprijs per leerling … Alles werkt gewoon met Microsoft programma’s zoals Excel of One Drive. De projecten zijn bedoeld voor de derde graad lager onderwijs tot eerste graad secundair, maar omdat alles in het Engels is, gebruik ik ze in de tweede graad.”

  “Zo is er het Brainwave-project waarbij leerlingen leren hoe de hersenen werken. Eerst vouwen ze een hoofd met een printbare download. Daarna knutselen ze hersenen en een helm met een ballon en een plastic doos. Bij elke schok van bijvoorbeeld een tennisbal kunnen ze in real time in Excel meten wat de impact op de hersenen is. Zo kunnen ze aan de slag om een helm te bouwen die de schade beperkt. Andere projecten zijn bijvoorbeeld een windmolen, een racebaan om de snelheid van autootjes te meten of leren hoe haaien en drones bewegen.”

  “Microsoft wil met deze projecten STEM-onderwijs voor iedereen toegankelijk maken, investeren in 21st century skills en meisjes in STEM-jobs krijgen. En natuurlijk moet je ook de Microsoft programma’s gebruiken.”

   

 7. Makeblock: betaalbaar alternatief

 8. Stefanie Baeten: Makeblock is een interessant Chinees bedrijf dat heel wat STEM-producten ontwikkelt. Hun STEM-kits zijn veel betaalbaarder dan andere merken. Makeblock lijkt wel een combinatie van blauwe Meccano constructie-elementen die je kan programmeren en linken aan Micro:bit. Ik zou mijn leerlingen er een brug mee laten bouwen die open moet kunnen gaan. Ideaal voor tinkeronderwijs, gelieerd aan makersonderwijs waarbij leerlingen op elkaars ideeën verder bouwen.”

   

  voorbeeld van een Boson kit op de BETT-beurs

  Stefanie Baeten: “Met de Boson kit maak je bijvoorbeeld een stappenteller in je broek of slimme verlichting voor in het verkeer.”

 9. Wetenschapslab met Dfrobot Boson

 10. Stefanie Baeten: “De Boson kit ziet er een mooi project uit en een heel betaalbaar alternatief voor bijvoorbeeld Samlabs. Je kan met deze gekleurde magnetische modulaire blokjes heel wat leren over elektronica en programmeren. Het is compatibel met Arduino, Micro:bit, Scratch en Python. Het past zelfs op Lego, is magnetisch en met velcro kan je je eigen kleren programmeren. Bijvoorbeeld een stappenteller in je broek of slimme verlichting voor in het verkeer. En de science kit met vochtigheidsmeter, lichtsensor, temperatuurmeter, pH sensor, hartmeter … ziet er denk ik veelbelovend uit.”

   

 11. Arduino kan ook betaalbaar

 12. Stefanie Baeten: “Het computerplatform Arduino Uno waarmee je slimme voorwerpen kan maken en programmeren, is redelijk duur. Maar omdat de hardware open source is, zijn er heel wat Arduino-producten naast de officiële producent. Je vindt dus online heel wat leveranciers zoals bijvoorbeeld Adafruit Feather die goed materiaal aanbieden voor een tiende van de prijs. Tiny Tronics stelt ook goede kits samen. Heel handig!”

   

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

 • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
 • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
 • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)