Gepubliceerd op
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in museum De Pont – Tilburg

Anke, het meisje dat net is ontwaakt na een nacht in het museum, begroet de leerlingen van juf Liesbet. De klas stapt zonder twijfel mee in het verhaal van Anke. Het derde leerjaar krijgt een theaterrondleiding. Museum De Pont zet volop in op verwondering.

Juf els in Museum De pont

De suppoost

“Alles in dit museum is uniek”, zegt de suppoost. “Van alles wat je in dit museum ziet, is er maar één exemplaar.” Met zo’n argument zijn de museumregels heel evident. De suppoost brengt de klas naar een ruimte waar de leerlingen hun jassen en tassen in een kast stoppen. Nu is het wachten op de gids …
 

De gids

Er is enige verwarring want de gids daagt niet op. Uiteindelijk verschijnt Anke in pyjama. Voor de kinderen geen probleem, zeker niet als Anke haar verhaal doet. Ze wilde de rondleiding extra goed voorbereiden. Daarom is ze tot diep in de nacht in het museum geweest. Uiteindelijk is ze net voor zonsopgang even gaan slapen en zo is ze de tijd vergeten. Nu wil Anke alles vertellen, over beelden, de papa van Merel, sprekende schilderijen en nog veel meer.

Juf els in Museum De pont
<

De kunstwerken

Anke start de rondleiding. Slalommend door de gangen leert ze hoe je afstand moet houden van een kunstwerk. Maar het verhaal primeert. Het prikkelt de fantasie. Het verhaal versterkt de ervaringen die de kunstwerken oproepen. De felle kleuren en lichteffecten in het werk van Ann Veronica Janssens vallen zeer in de smaak. “Supercool”, zegt Fleur, “net een disco.”
 

Een regenboog

Een schilderij is een raam naar de wereld. Zo ook de ‘Regenboog’ van Jan Andriesse, subtiel en panoramisch geschilderd op een heel groot doek. Via het verhaal van Anke is het alsof de leerlingen languit op hun rug liggen te kijken naar een regenboog op een warme zomerse dag. De kinderen voelen de zon en het licht. En dat in een museum zonder echte ramen!

Juf els in Museum De pont

Slow motion

“Hier zie je Katharina”, zegt Anke. “Vannacht hoorde ik haar vanuit het schilderij iets fluisteren. Horen jullie dat?” Hayden is helemaal in de ban van het beeld ‘The greeting’ van Bill Viola. Hij spant zich extra in om het fluisteren te ontrafelen. Anke zegt dat dit schilderij eigenlijk een video- en geluidsinstallatie is. “Een slow motion schilderij”, bedenkt Hayden, “cool.”
 

De klas van Liesbet

De theatervoorstelling duurt een uur. De klas krijgt vandaag een kleine en bijzondere selectie moderne kunst voorgeschoteld. Het past in een ruimer project van 2 weken van juf Liesbet. Verschillende kunstvormen komen aan bod: dans, schilderkunst, muziek, theater, beeldhouwkunst en fotografie. Straks in de klas schrijven de leerlingen hun ervaringen van vandaag uit.

Beroepenhuis - Gent: Leerlingen bedienen button-machine

De Pont

Het museum De Pont toont hedendaagse kunst in een oude monumentale wolspinnerij. Scholen kunnen kiezen uit verschillende themarondleidingen. Er is een uitgebreid pakket ter voorbereiding en verwerking. Reflectie staat centraal.

  • De Pont – Wilhelminapark 1 – 5041 EA Tilburg
  • Met je Lerarenkaart krijg je gratis toegang in plaats van 10 euro.
  • Ontdek het aanbod voor scholen.
  • Via dynamoOPWEG van Cultuurkuur.be regel je gratis bus of tram van De Lijn voor je cultuuruitstap, zelfs naar Tilburg.
Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.