Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Stuur je leerlingen op ‘blind date met een boek’

Blijven je leerlingen hangen bij boeken van auteurs en reeksen die ze kennen? Of letten ze alleen op de illustraties en niet op de inhoud? Probeer een ‘blind date met een boek’: pak de boeken in en schrijf er een paar goed gekozen kernwoorden op. Zo leer je je leerlingen anders kiezen. Bekijk de video.

Veerle Peeters, leraar zesde leerjaar : “Ik merk dat mijn leerlingen het moeilijk hebben met kiezen in de bibliotheek. Ze nemen boeken mee van reeksen of schrijvers die ze kennen, bijvoorbeeld de boeken van Geronimo Stilton. Of ze kijken alleen naar de illustraties of de kleuren van de kaft.

Dan komen ze thuis met een boek dat niet bij hen past. Het sluit niet meer aan bij hun leeftijd of interesses. Zo verliezen ze het plezier in lezen.”
 

Boeken inpakken

Veerle Peeters, leraar zesde leerjaar : “Ik leer ze nu op een nieuwe manier kiezen. Ik pak de boeken in en schrijf er kernwoorden op: over het thema van het boek en het genre, bijvoorbeeld een thriller, of een avonturenboek. Ik geef ook hints over het niveau.

Voor we beginnen, maak ik de klas gezellig, zoals op een echte date: kaarsen, bloemen en tafelkleedjes. Ze gaan zitten bij een willekeurig boek en bekijken de kernwoorden. Als ze voelen dat er een ‘match’ is, mogen ze het uitpakken en beginnen lezen, anders schuiven ze door naar een andere tafel.”
 

Beter leren kiezen

Veerle Peeters, leraar zesde leerjaar : “Door die kernwoorden leren ze bewuster kiezen. Al die informatie staat ook op de achterflap van een boek. Mijn doel is dat ze daarna ook in de bibliotheek leren kijken naar die inhoud. En dat ze nadenken over wat ze zelf verwachten van een boek. Want als ze goed kiezen, beleven ze ook meer plezier aan lezen.”

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.