Gepubliceerd op
Met je Lerarenkaart

Op bezZzoek in het Bijenteeltmuseum – Kalmthout

Zeshoekige kamers en gezoem in onze oren. Met wat verbeelding staan we midden in een honingraat. Dit is het Bijenteeltmuseum in Kalmthout. Gids, vrijwilliger en imker Ludo leidt het tweede jaar Land- en tuinbouw van leraar Elke rond. En de Lerarenkaart speelt vlieg op de muur. Of honingbij in de kast.

Gids Ludo in het bijenteeltmuseum

Het is de eerste keer dat Elke Lievens met haar klas in het Bijenteeltmuseum op bezoek is. “De uitstap sluit perfect aan bij de leerplandoelen”, zegt de leraar Dier en leefmilieu van Sint Aloysius Geel. “De bijenkasten van de imkers in de buurt van de school staan momenteel op verplaatsing. Daar kunnen we nu niet terecht.”
 

Onmisbare schakels

Voor Shane (14) en zijn klasgenoten is deze excursie de start van een nieuw stuk leerstof. Heel veel weet hij er nog niet van. Bijleren (moeha!) is het doel. Gids Ludo heeft nog een andere missie. Hij wil van ons imkers maken en benadrukt dat bijen een onmisbare schakel in onze voedselvoorziening zijn. Zonder hen is ons liedje hier op aarde snel uitgezongen. De klas van leraar Elke, knikt instemmend.
 

jongeren van het tweede jaar secundair in het bijenteeltmuseum

Efficiënte beestjes

Ludo heeft het over nectar en stuifmeel, over wind- en bijenbestuiving. Wat het meest doeltreffend is? Dat vissen we uit tijdens de bestuivingstest. Shane gooit stuifmeelkorrels in de vorm van velcro-balletjes. Alleen bij bijenbestuiving blijven die in de meeste gevallen aan de muur plakken.
 

Bijendans

Op naar de volgende zeshoek. Bijen vliegen 3 kilometer van de korf en bezoeken 10 bloemen per minuut, lees ik op de infoborden. Hoe bijen honing maken? Wat de taken van de werkster zijn? Hoe een bijendans werkt? – We krijgen kilo’s zoete info. De belangrijkste punten noteren de leerlingen meteen in een document dat Elke vooraf maakte. Dat helpt om de hoofdzaken uit het verhaal van de gids te filteren en om hem gerichte vragen te stellen.
 

Gids Ludo in het bijenteeltmuseum met jongeren van het tweede jaar secundair

Grote koningin

Onze ogen gaan groot open in de demokamer. Elke: “Dit is ongetwijfeld het interessantste gedeelte. Dat levensecht waarnemen spreekt de leerlingen echt aan.” Achter glas zien we de bedrijvigheid van een bijenvolk. Met wat hulp van leerling Nissa spot ik de grote koningin. Ze heeft een rood merkteken op haar rug. “Kijk, deze heeft bolletjes stuifmeel aan haar achterpoten hangen”, wijst ze. “En die dikkere, dat zal een dar zijn.”

Zo’n kast blijkt een echte vrouwenwereld. Ze bevat duizenden werksters, één koningin en veel larven. En de darren dan? “Hun enige taak is de koningin bevruchten”, zegt de gids. De wenkbrauwen gaan omhoog. “Ze worden al snel verdreven uit de kast en sterven meestal van de kou.”
 

Indringers in de kast

Na een uur zitten de hoofden vol met informatie. Met alle info die ze hier opstaken, zal Elke verder aan de slag gaan in de klas. Nissa heeft nog een laatste vraag. “Wat gebeurt er als er een wesp de kast in vliegt?” wil ze weten. “Dan vallen ze die aan”, verduidelijkt de gids.“ Dat is echt een hevig gevecht. De gedode wesp dragen ze nadien weer naar buiten.

Soms komt er ook een muis binnengeglipt. Ook die doden ze, maar naar buiten dragen lukt uiteraard niet. Daarom bedekken ze het kadaver met propolis, een soort lijm die ze zelf van boomhars maken. Zo ontstaat er een mummie-muis.” Straffe beestjes, die bijtjes.

Klas in het museum Mima in Brussel

Bijenteeltmuseum

Het Bijenteeltmuseum ligt vlakbij de Kalmthoutse Heide. Je combineert een bezoek ook gemakkelijk met het aanbod van De Vroente, een vormingscentrum rond Natuur en Milieu.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 56.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...