Gepubliceerd op
Met je Lerarenkaart

Proef de zomer met je Lerarenkaart

Haal jij je Lerarenkaart uit je portefeuille tijdens de zomervakantie? Deze 5 leraren wel. Kunnen hun plannen jou inspireren?

Portret Brenda Froyen

Brenda Froyen, docent en student aan de lerarenopleiding lager onderwijs AP Hogeschool Antwerpen

“Mijn kinderen van 7, 8 en 10 hopen af en toe op een pretparkbezoek. In de voorbije paasvakantie deden we een dagje Walibi. ‘Gratis voor leraren’, stamelde mijn zoon. ‘Hoe kan er dan een lerarentekort zijn?”’

“Maar veel vaker trek ik met Lerarenkaart en kinderen naar musea. Op prospectie en omdat ze me inspireren: hoe ze cultuur tot leven te brengen bij kinderen met tekenopdrachten en magneten. Dit jaar deed ik het Afrikamuseum om me voor te bereiden op een les waarin kinderen uit het zesde jaar basis discussiëren of we de schatten van Congo moeten teruggeven. En ‘Prikkels’ in het Guislainmuseum. Deze zomer passeer ik zeker bij de Bruegel-tentoonstelling in Bokrijk waar mijn kinderen – de ideale coverage van de lagere school – de interactieve expo doorlopen met een avatar. En Villa Verbeelding in Hasselt, de perfecte plek om studenten en kinderen de liefde voor literatuur mee te geven. Maar ook om te pikken: hoe mooi ze hun boeken presenteren in kastjes, een zalig idee om je klasmuren aan te kleden.”

 


 
Portret Fien uit Deurne

Fien Bombeke, leraar muzikale en P.O., Sint-Jozefsinstituut Ternat en DKO

Bozar staat altijd hoog op mijn lijstje. De tentoonstelling ‘Beyond Klimt’ bezocht ik nadat leerlingen erover spraken en ‘Bruegel’ loopt bijna af, maar wil ik ook nog zien. Benieuwd welke expo ze in de zomer brengen. En jaarlijks trekken mijn collega’s en ik met onze Lerarenkaart ook op prospectie door Antwerpen voor onze culturele dag. We bezoeken het Rockoxhuis, het Plantin-Moretus Museum en het Rubenshuis met zijn zalige binnentuin en ik verwerk wat de leerlingen daar zien in de beeldlessen. Linosnedes van sierletters of barokke clair-obscur-tekeningen waren dit jaar de resultaten.”

“In elke vakantie, haal ik mijn Lerarenkaart ook boven in de Grotten van Han. Mijn oma heeft een huisje op 6 kilometer van dat domein. Na een bewogen schooljaar is erheen fietsen en uitwaaien op het wandelpad in het wildpark zalig.”

 


 
Portret Wim Heylen

Wim Heylen, leraar geschiedenis, Paridaensinstituut Leuven

“Met de vierdejaars trekken we elk jaar naar Antwerpen. Ook deze zomer – en nog eens enkele weken voor de uitstap zelf – zal ik op één dag door alle relevante musea ploegen om dat bezoek voor te bereiden. Zes, zeven musea lukt, omdat ik ze intussen als mijn broekzak ken, en snel zie welke dingen er gewijzigd zijn. Dankzij mijn Lerarenkaart kan ik er gratis binnen. Ik probeer mijn leerlingen ook voorbij de grootste blikvangers te brengen richting de (canon van) ‘kleinere’ parels zoals het Maagdenhuis, Museum Mayer van den Bergh en het Vleeshuis.”

“Elke keer als ik er ben, heb ik de indruk dat deze musea te weinig bezocht worden. Ten onrechte! Als we dan als school ervoor kunnen zorgen dat op één dag 15-20 youngsters over de vloer komen die weten wat ze moeten doen, en die er vooral voor kiezen om dat te doen, geeft dat de museummedewerkers een goed gevoel. Ze zijn heel vriendelijk en de leerlingen waarderen dat ze de musea zonder gedoe vrij kunnen bezoeken.”

 


 
Portret Martine Debbaut

Martine Debbaut, kleuterjuf, Klaverdries Drongen

“Ik heb een grote passie voor fotografie. In elke tijdelijke expo over fotografie loop ik wel een keertje langs. Met mijn Lerarenkaart op zak ontdekte ik al werk van Stephan Vanfleteren, Herman Selleslag, Michiel Hendryckx en Alberto Korda. De Gentse Sint-Pietersabdij programmeert veel foto-expo’s. Binnenkort kunnen ze me er vinden voor het werk van streetphotographer Patrick Henry. En in 2020 staat Lieve Blancquaert er op het programma.”

“In de klas toon ik mijn kleuters veel foto’s. Heel boeiend hoe zij op werk van grote artiesten reageren en er inspiratie vinden voor hun knutselwerkjes. Op maandag bespreken de kinderen hun weekend aan de hand van foto’s. Ouders posten die via Padlet. En tijdens het schoolfeest met thema ‘wereldreis’ organiseerde ik een fotobooth. Met de green screen konden de kinderen kiezen in welk land ze geportretteerd wilden worden.”

 


 
Portret Esther Van Hellemont

Esther Van Hellemont, leraar eerste leerjaar, ’t Mulderke in Nieuwenrode

“In de paasvakantie trok ik met mijn man en kinderen van 5 en 7 jaar naar Parc Chlorophylle. Diep in de Ardennen, maar prima gelegen. Dus als we in de buurt passeren, klimmen we er nog eens tussen de toppen van de bomen om educatieve opdrachten uit te voeren. De schaduw en de spanwijdte van vogels herkennen, je meten met dieren door in hoge bomen te klauteren als een specht, ver te springen als een ree en te tillen als een mier. Als we bosklassen organiseren in de Ardennen is het park een ideale plek voor leerlingen uit de basisschool.”

“Dichterbij school overweeg ik al een tijd om met mijn klas het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel te bezoeken. Of met het kinderkoor van de school dat ik dirigeer. Eerst wil ik wel zelf door het museum stappen. Een mooie ontdekkingstocht voor mijn zomer?”

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
  • Je Lerarenkaart 2020 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 30 oktober en krijg je Lerarenkaart 2020 thuisbezorgd.