Gepubliceerd op
Klastips

5 jeugdromans die je als volwassene móet lezen

Boekenfan en oud-leraar Jan Stevens
Te oud voor kinder- en jeugdliteratuur? “Er zijn zoveel pareltjes waar geen leeftijd op staat”, zegt Jan Stevens, boekenfan en oud- leraar. Voor Klasse haalt Jan 5 verhalen uit zijn boekenkast die moeiteloos balanceren op dat randje tussen jeugd- en volwassenenliteratuur.
 


 
cover boek 'Lampje' van Annet Schaap

Meeslepend sprookje

Lampje – Annet Schaap

Jan Stevens: “Of je nu 8 of 88 bent: ‘Lampje’ is voor elke lezer een wervelend avontuur. Een klassiek verhaal dat nu al een klassieker is. En een sprookje dat spanning en fijnzinnige gevoelens schijnbaar moeiteloos combineert. Over een meisje, haar vader en een vuurtoren. En een mysterieuze jongen die ‘Vis’ heet. Annet Schaap had al naam als illustrator. Als auteur sleepte ze meteen de Gouden Griffel, de Boekenleeuw en de Woutertje Pieterse prijs in de wacht. Een bijzonder straf debuut.”
 


 
cover boek 'De poppenmaker van Krakau'

Holocaust met magisch randje

De poppenmaker van Krakau – R. M. Romero

Jan Stevens: “Ons taalgebied barst van het talent, maar dit debuut uit Miami hoort thuis in mijn top 5. Hoe schrijf je over de Holocaust zonder in sensatiezucht of horror te vervallen? Romero zocht en vond het antwoord in een magische verhaallijn, met de oude poppenmaker Cyryl die zijn pop Karolina tot leven wekt. Een risico, tegen de achtergrond van de jodenvervolging, maar Romero slaagt er glansrijk in om je als lezer te overtuigen van de wereld die ze schept.”
 


 
cover boek 'Tegenwoordig heet iedereen Sorry'

Door de ogen van een tiener

Tegenwoordig heet iedereen sorry – Bart Moeyaert

Jan Stevens: “Bart Moeyaert is al een kwarteeuw een van de smaakmakers van de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2019 de Astrid Lindgren Memorial Award, zowat de Nobelprijs in het vak. ‘Tegenwoordig heet iedereen sorry’ is geen boek met een rotvaart, wel een verstilde inkijk in het hoofd van Bianca. Met rake observaties vertelt ze over haar gezin dat overhoop ligt, en over de moeizame relatie met haar ouders. Bart Moeyaert op zijn best.”
 


 
cover boek 'Anna'

De wereld om zeep, maar dan anders

Anna – Niccolò Ammaniti

Jan Stevens: “Deze Italiaanse auteur ken je misschien van ‘Ik ben niet bang’ of ‘Ik haal je op, ik neem je mee’. ‘Anna’ vertelt over een nietsontziend virus dat elke volwassene treft. Alleen de kinderen overleven, in een wereld die instort. Eerlijk? Toen ik de korte inhoud las, dacht ik: daar gaan we weer. Maar wat Ammaniti met dat uitgemolken thema doet, is pure klasse. Een harde wereld in een betoverend verhaal: maak kennis met de 13-jarige Anna die voor haar broertje Astor zorgt. Hoe ze heel alleen opgroeit, in leven probeert te blijven en verliefd wordt.”
 


 
cover boek 'Ik wil de koning zijn'

Macbeth in beelden

Ik wil de koning zijn – Judith Vanistendael en Siska Goeminne

Jan Stevens: “Een gebalde versie van Shakespeares ‘Macbeth’, met fascinerende tekeningen van Judith Vanistendael. In mijn top 5 móet een geïllustreerd verhaal zitten. Prentenboeken, graphic novels, noem ze hoe je wil: als tekst en beeld samensmelten, voelt elke lezer de magie. Een gruwelsprookje voor kinderen én volwassenen, heerlijk vlot verteld door Siska Goeminne. Ik ben er ondersteboven van.”
 

 


Boekenfan en oud-leraar Jan Stevens
Jan Stevens was 22 jaar meester Jan van het vierde leerjaar in de gemeenteschool van Evergem. Vandaag is hij de drijvende kracht achter Boekensite Gent, een platform dat inzet op leesbevordering in en naast de klas.

Dit stuk kwam tot stand in samenwerking met Boekensite Gent en Canon Cultuurcel.

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.