Gepubliceerd op
Specialist

“Elk huiswerkdrama is er één te veel”

Huiswerk leidt thuis vaak tot stress. Wendy Peerlings, expert in huiswerkondersteuning, verklapt jou de zin van huiswerk en geeft tips om je kind te helpen.

Wendy Peerlings expert in huiswerkondersteuning

Wat is het nut van huiswerk?

Wendy: “Met huiswerk oefent je kind de leerstof uit de klas zelfstandig in of bereidt het er de volgende les mee voor. Daarnaast ontdek jij via het huiswerk wat je kind in de klas leert. Bovendien kan jij via huiswerk vlot met de leraar communiceren over ‘wat lukt of wat lukt niet’?”
 

Hoelang mag huiswerk duren?

Wendy: “Per leerjaar kan een kind 10 minuten meer huiswerk aan. In het eerste leerjaar is dat 10 minuten, in het tweede leerjaar 20 minuten enz. Maar er is een plafond: bij 14-jarigen heeft huiswerk dat langer dan een uur duurt weinig effect.”
 

Wanneer is huiswerk zinvol?

Wendy: “De ideale huistaak is uitdagend, maar wel op een manier dat je kind ze zelfstandig kan maken. Een opdracht die een kind al lang kan, is saai. Een taak die te moeilijk is en het kind (nog) niet alleen kan, wekt frustratie op. Huiswerk dat afgestemd is op het niveau en de interesses van je kind, motiveert. Voor de leraar is het moeilijk om die uitdaging voor elk kind en elke huistaak apart in te schatten, maar die probeert dat wel zo veel mogelijk. Het is dus leuk als je wat begrip toont als de huistaak een keertje te moeilijk of makkelijk was.”
 

Veel gezinnen ervaren huiswerkstress. Hoe komt dat?

Wendy: “Tijd ontbreekt vaak: de gezinsagenda zit snel vol met hobby’s of extra’s zoals kine of logopedie. Andere obstakels: de plaats en/of de rust die een kind nodig heeft om huiswerk te maken is er niet. Het is ook mogelijk dat het huiswerk te veel of te moeilijk is. Of dat je als ouder negatief op huiswerk reageert waardoor je kind zijn motivatie thuis niet vindt. Tot slot zijn de concentratie en de energie na een lange schooldag bij sommige kinderen ook gewoon op.”
 

Hoe hou je huiswerk toch haalbaar voor je gezin?

Wendy: “Ouders willen thuis mama of papa zijn, geen juf of meester. Het kan nooit de bedoeling zijn dat je een les breuken of Franse grammatica opnieuw geeft. Het gebeurt ook vaak dat je de leerstof zelf niet beheerst, en dat is oké. Het huiswerk verbeteren of invullen doe je beter ook niet. Wanneer jij samen met je kind het juiste antwoord invult, denkt de leraar dat je kind de leerstof beheerst. En zo krijgt je kind opnieuw huiswerk dat te moeilijk is.”


Als ouder moet je weten: het is oké wanneer je de leerstof niet begrijpt.

Wendy Peerlings - expert in huiswerkbegeleiding

Hoe help je als ouder dan wél bij huiswerk?

  1. Maak de situatie thuis ‘huiswerkproof’. Vraag je kind hoe het op school was en welk huiswerk het moet maken. Kies samen een plaats waar je kind huiswerk kan maken zonder afleiding. Zoek uit wanneer huiswerk het best lukt. Vooraf even ontspannen is belangrijk, tussendoor pauzeren ook.
  2. Supporter voor het huiswerk van je kind. Laat het zelfstandig werken. Blijf wel in de buurt en vraag hoe het verloopt. Moedig je kind aan met een complimentje: ‘wat ben jij goed bezig’!
  3. Stimuleer je kind om zijn huiswerk na te kijken en te controleren of alles gemaakt is.”

 

Wat als huiswerk niet zelfstandig lukt?

Wendy: Blijf zelf rustig. Met vragen als ‘hoe heb je dat in de klas gedaan?’ help jij je kind denken aan de uitleg van de leraar. ‘Vinden we uitleg in het handboek’ of ‘waar vinden we voorbeeldoefeningen?’ zijn vragen die je kind vooruit helpen. Even pauzeren kan ook wonderen doen. Wanneer huiswerk echt niet lukt, is stoppen soms de beste oplossing. Laat de leraar weten dat je kind de leerstof uit de klas niet opgeslagen heeft, dat vandaag een absolute baaldag was of je kind te moe was. Geen enkele leraar zal boos zijn wanneer hij leest ‘hallo, de huistaak is niet gemaakt want mijn kind begrijpt het niet en als papa kreeg ik het niet uitgelegd’. Leraren hebben daar begrip voor, maar jij moet er wel over communiceren.”
 

En wat als je kind geen zin heeft in huiswerk?

Wendy: Leren kost tijd, energie en moeite. Het ís niet simpel en het mág met vallen en opstaan. Wanneer je kind geen zin heeft in huiswerk, mag je dat gevoel erkennen. Vertel dat jij soms ook geen zin hebt in jouw ‘huiswerk’ (je mailbox, bankzaken, de was …). Huiswerk helpt je kind inzien dat het niet alleen leert tijdens de schooluren. Het helpt wanneer je tijdens het huiswerk van je kind zelf even op je laptop werkt. De taken opdelen ‘nu deel 1, dan even pauze en daarna deel 2’ creëert wat structuur. De taken ‘opleuken’ is niet nodig.”

“Je kind stimuleren met ‘maak wat je kan’ of ‘ik denk dat het niet makkelijk voor je zal zijn, maar je kan het toch proberen’ werkt vaak beter dan louter verplichten met ‘dit moet af, punt’. Blijft je kind zeuren? Geef het dan 2 opties: ‘Of je blijft zeuren waardoor het huiswerk langer duurt en extra vervelend wordt. Of je maakt het nu, bent sneller klaar waardoor er meer tijd over is voor iets leuks.’.”

 

Naar de leraar stappen vinden veel ouders moeilijk. Hoe kan dat votter?

Wendy: “Denk niet dat jouw kind het enige is dat soms moeite heeft met huiswerk, of dat de leraar jou als ouder daarop zal beoordelen. Je hoeft ook niet alleen de leraar iets te laten weten wanneer huiswerk níet ging. Deel het ook wanneer huiswerk je kind trots maakte, wanneer het wél lukte zonder zeuren. Plak bv. post-it op de huistaak en teken er een smiley op. Of schrijf een leuk berichtje in de schoolagenda. Ongetwijfeld krijg je een reactie. Zo leer je elkaar kennen en durf je het ook zeggen wanneer huiswerk een keer niet haalbaar is voor je kind. Je kan dan zelf voorstellen dat je kind na 10 minuten goed doorwerken stopt, ook al is de huistaak niet af. Of vragen om de instructie nog eens uit te leggen of extra voorbeeldoefeningen mee te geven. Pols of het handboek mee mag naar huis. Of ga na of de leraar alle huistaken aan het begin van de week kan meegeven zodat je huiswerk op maat van het gezin kan inplannen. De leraar zal snel doorhebben dat jouw feedback ook hem/haar vooruit helpt.


Een huiswerkdrama kan je vermijden door te communiceren met de leraar.

Wendy Peerlings - expert in huiswerkbegeleiding

Hoe kan je feedback over huiswerk geven aan de leraar?

Wendy: “Spreek op school de leraar, zorgcoördinator of een andere vertrouwenspersoon aan. Noteer je vragen in de agenda. Of schrijf ze op een post-it en kleef die op de huistaak. Zo neem je zelf even de tijd voor je bericht, maar geef je ook de leraar de kans om je bericht te bekijken wanneer hij/zij er tijd voor heeft. De dag van een leraar zit immers heel vaak vol met de lestijd, toezicht en overleg. Geeft de leraar zelf niet aan dat je een bericht over huiswerk kan sturen via het e-platform van de school, Whapsapp of Messenger? Vermijd dan deze kanalen. Ze triggeren het gevoel dat je moet reageren binnen het uur.”
 

Kan je als ouder het huiswerkbeleid van je school veranderen?

Wendy: Als ouder mag je aangeven wat lukt, wat niet lukt, wanneer huiswerk te lang duurt. Via de ouderraad kan je de school vragen wat de visie op huiswerk is. Ervoor zorgen dat je kind iets aan huiswerk heeft, doe je samen met de leraar, op een positieve manier. Dit betekent wel dat de leraar ouders de kans moet geven om te melden wanneer hun kind vastloopt met huiswerk, hoe lang het duurde.”
 

Wat als het thuis huiswerkcrisis blijft?

Wendy: Indien huiswerk een probleem blijft, kan je hulp zoeken.
Of je kind kan terecht bij een initiatief dat huiswerkbegeleiding organiseert. De begeleiders geven er geen les maar creëren een rustige omgeving, helpen je kind op weg, plannen en controleren. Als ouder ben je ook betrokken. Samen zoek je naar de beste manier om met huiswerk om te gaan in het gezin. Via het CLB of het Huis van het kind kom je contact met een gratis initiatief in jouw buurt.
Is een specifiek leerprobleem of de relatie kind-ouder-school de oorzaak van het probleem? In dat geval kan je betalende therapie overwegen. Een therapeut werkt een op een of in kleine groepjes met je kind en werkt een aanpak op maat uit.
 

Interesse om tips te brengen van Wendy Peerlings, expert in huiswerkbegeleiding? Contactgegevens en beeldmateriaal kan je opvragen via cherline@klasse.be.

In 3 weken naar beter huiswerk?

Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

  • inspirerende voorbeelden
  • concrete huiswerkideeën
  • kant-en-klare tools