Gepubliceerd op
Trend

Tablets op school? Zo pak je het aan!

“De iPad is een geweldige didactische tool, maar geen wondermiddel”, zegt Peter Van den Broeck, leraar Engels en ICT-coördinator. Rendeert een iPad in de klas? Wij volgden Peter een dag lang en leerden 7 dingen.

 1. Gebruik de tablet vanuit een visie

  Met de gemeenteraadsverkiezingen als kapstok oefenen de leerlingen vergadertechnieken. Ze stellen een partijprogramma op en illustreren dat met foto’s en filmpjes gemonteerd op de iPad. De tablet draait ongemerkt mee.

  Peter Van den Broeck: “De iPad staat niet centraal, maar is volledig geïntegreerd in de les. De iPad is een hulpmiddel, geen gadget. Dat komt omdat de school vertrokken is vanuit een pedagogische visie: hoe kunnen tablets een meerwaarde bieden in de klas?”

 2. Laat opdrachten aansluiten bij talenten

  “Oh nee, mijn haar zit niet goed”, roept Bo. De leerlingen gebruiken de tablet als fototoestel om campagnebeelden te schieten. Nadien bewerken ze de foto’s. Opvallend: alle leerlingen werken actief mee.

  Peter Van den Broeck: “We verwachten van leerlingen bso dat ze stageverslagen schrijven, terwijl ze mondeling heel taalvaardig zijn. Vraag hun liever om met de iPad een fotoverslag te maken en laat ze dat mondeling toelichten. Het nieuwe leerplan moderne vreemde talen legt sterk de nadruk op zulke interactieve, geïntegreerde opdrachten.”

 3. Handig als evaluatie-instrument

  Tijd voor een spreekoefening. De leerlingen maken een campagnefilmpje, monteren het en mailen op het einde van de les het resultaat naar hun leraar.

  Peter Van den Broeck: “Vroeger duurden spreekoefeningen vaak een ganse week voor iedereen aan de beurt was geweest. Nu zit het resultaat op het einde van de les in mijn mailbox. Dan kan ik straks al evalueren en de leerlingen persoonlijk bijsturen. Het valt op dat leerlingen zo makkelijk aan de slag gaan met een tablet. Het is gewoon een werkinstrument, net zoals een rekenmachine.”

 4. Handboeken blijven waardevol

  Tijdens de les neemt Jasper plots de instructies uit het handboek bij zich en Romana maakt het verslag … op papier.

  Peter Van den Broeck: “Een tablet is een medium dat een heel nieuwe visie op handboeken nodig heeft. Zet je het handboek gewoon op pdf, dan heeft dat geen enkele meerwaarde. Vergeet ook maar dat een digitaal boek goedkoper is dan een papieren boek. De grootste kost van een handboek zit niet in de druk, maar wel in de ontwikkeling. Tablets kunnen wel een uitstekende tool worden om te differentiëren in de klas. Helaas zijn ze nog niet in staat om er bijvoorbeeld dyslexieprogramma’s op te laten draaien. Bovendien is een tablet niet gemaakt om op te schrijven. Een mail van meer dan 5 zinnen verstuur ik vanaf mijn pc. Als leerlingen een verslag schrijven of een PowerPointvoorstelling maken, dan kan dat niet met een iPad.”

 5. School leraren bij

  Als pedagogisch ICT- coördinator is Peter deeltijds vrijgesteld om mijn collega’s te ondersteunen.

  Peter Van den Broeck: “Eerst gaf ik sessies aan alle geïnteresseerde collega’s samen, maar ze pikten daar weinig van op. Wees liever een klankbord en spreek mensen persoonlijk aan: ‘He, ik heb iets wat misschien interessant is voor je les.’ Die individuele aanpak vergt tijd, maar ik merk dat mijn collega’s zo veel vlugger gaan experimenteren. Zo gebruikt een leraar koken nu stop motion in zijn lessen. De tablets hangen boven de 3 kookeilanden en nemen elke minuut een foto. Op het einde van de les evalueert hij samen met de leerlingen aan de hand van de foto’s hun werk.”


  Het is een werkinstrument, net als een rekenmachine

  Peter Van den Broeck - leraar Engels en pedagogisch ICT‑coördinator Sint‑Jozefsinstituut Hamme
 6. Een iPad is geen verplichting

  Peter gebruikt de tablet vaak, maar zeker niet in elke les. Ook collega’s ondervinden geen druk om de snufjes continu te benutten.

  Peter Van den Broeck: “Wij zijn géén iPadschool en gebruiken de iPad lang niet in elke les. Zo gebruikt de vakgroep wiskunde geen iPads, maar digitale pennen. Andere collega’s zijn dan weer schitterende vertellers met minder interesse voor technologie. Bekijk het vanuit het standpunt van de leerlingen: de hele dag met een iPad werken, daar zitten ze niet op te wachten.”

 7. De school investeert

  In de volgende les Engels neemt 4 Wetenschappen zelf een interview op dat de leerlingen daarna met de iMovie-app monteren. De leerlingen leren spelenderwijs, maar de school wil hen zelf geen tablets laten aankopen.

  Peter Van den Broeck: “De school doet de investeringen, de leerlingen gebruiken. Leerlingen betalen ook geen bijdragen voor de pc-lokalen. Via ons reserveersysteem zetten we de iPads zo efficiënt mogelijk in. We kopen straks alweer extra toestellen omdat de vraag zo groot is geworden.”

 

Apps op KlasCement

Zoek je apps voor je tablet in de klas? Je vindt educatieve apps met een beschrijving en didactische tips op KlasCement.net/apps. Jouw ervaringen met de app kan je kwijt in de reacties. Staat een app die jij gebruikt nog niet in de lijst? Voeg de app toe en vertel hoe jij die gebruikt op Klascement.

Bekijk meer video’s over inspirerende klaspraktijken in de reeks Strak Plan op Klasse Youtube.

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 58.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...