Gepubliceerd op
Met je Lerarenkaart

Leraren getuigen: naar de Boekenbeurs

Tijdens de leerkrachtendagen opent de Boekenbeurs haar deuren voor de leraar: een uitgelezen kans om je Lerarenkaart boven te halen. 3 leraren en 2 Klasse-redacteurs bezochten al vaker de Boekenbeurs en delen hun ervaringen. Met deze tips en tricks vaar je niet stuurloos door “The Port of Antwerp”.

Iene Bocken, Beste Boekenjuf en leraar Stedelijke Basisschool 2, Dilsen-Stokkem

portret Iene Bocken

“De Boekenbeurs is me-time. Door de hallen kuieren, boeken ruiken en voelen, de sfeer opsnuiven. Bij de start doorblader ik het plannetje op zoek naar tips, weetjes en prijzen. Even checken welke sprekers er die dag komen, en go!

Ik snuister vooral tussen de recente publicaties. De voyeur in mij pikt ook graag een signeersessie mee van een bekende auteur. Maar uiteindelijk besteed ik het meest tijd aan het uitpluizen van de kinderboeken die ik in de klas kan gebruiken. Daar haal ik enorm veel inspiratie uit. Ik keer jaarlijks met een goedgevulde tas, een goed gevoel en veel goesting in lezen naar huis.”

 


 

Yvo Davids, leraar PAV Don Bosco Helchteren

portret Yvo Davids

“In de aanloop naar de Boekenbeurs maak ik mijn huiswerk: een halve dag voor mijn boekenkast liggen, kijken naar 30 jaar leesgeschiedenis, en namen opfrissen. Het is altijd verrassend als je tijdens de beurs opmerkt dat een auteur het over een andere boeg heeft gegooid. Of online boekenlijstjes doornemen van bekende personen. Op den duur weet je: als die het goed vindt, dan is het ook iets voor mij.

Ter plekke hoeft het niet enkel literatuur te zijn. Ik lees graag politieke getuigenissen en ga in gesprek met schrijvers. Mijn zoon Jasper studeert sociaal‑politieke wetenschappen: het werk van Jonathan Holslag spreekt hem aan. Zulke sprekers spot ik in het programma.

Ik schaf ook telkens een Frans- of Engelstalig boek aan, iets behapbaars. En ik passeer even langs de theaterstandjes, stripverhalen en comics. Koop je een boek bij een auteur‑illustrator, dan zet die er een boodschap én een tekening in: een kostbaar geschenk!”

 


 

Soetkin De Temmerman, leraar GILO Windekind Scheldewindeke

portret Soetkin De Temmerman

“Ik vind het leuk om een dagje met collega’s naar de Boekenbeurs te gaan. Dan kan je onmiddellijk heel wat bespreken. We keren altijd boordevol ideeën terug!

Ik loop door alle gangen en blijf af en toe eens hangen bij een nieuwe methode, om in een graadsklas mee te werken of om als extra werkblaadjes te gebruiken. En ik babbel met de mensen die er rondlopen. Het is fantastisch om aan de schrijvers te kunnen doorgeven waar ik als leerkracht nood aan heb.
`
We zetten op school enorm in op ‘leesplezier’. Ik ken de boekensmaak van mijn kinderen al goed en ze kijken ernaar uit als de juf met een paar nieuwe boeken van de Boekenbeurs terugkomt. Ze staan dan te springen om als eerste te mogen lezen. En meer nog als het boek gesigneerd is!”

 


 

Michel Van Laere, redacteur Klasse

portret Michel Van Laere

“Met het hele gezin naar de Boekenbeurs: een klein budget voor elk kind, een duidelijk tijdstip en een centrale plaats. En dan … duiken in een zwembad van boeken! Die mannen van de kookboeken sla ik over. Momenteel wil ik iets met leem doen, dus vind je me bij architectuur en ecologische of traditionele bouwmethoden. Het eerste bezoek van mijn zoon Jonas was een ontdekking: hij koos boeken over experimenteren met chemie en techniek. Nu is hij ingenieur. Straf wat hun boekenkeuze je over je kinderen kan vertellen!”

 


 

Kyra Fastenau, redacteur Klasse

portret Kyra Fastenau

“Vroeger schreef ik artikels over jeugdliteratuur. Dan vond je mij steevast tussen de kinderboeken. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dan check ik het programma voor activiteiten en lezingen van schrijvers. Die mensen nemen je bij de hand. Op die manier ontdekte ik laatst in een apart zaaltje een interview met Flip Van Duyn, de zoon van Annie MG Schmidt.

Ik sla ook graag een babbeltje met schrijvers, dan ontdek je nieuwe namen: zo vond ik in Floortje Zwigtman een rolmodel. Misschien omdat ik zelf Zeeuwse roots heb, of omdat ze het type selfmade woman is dat in Zeeland de kleine cafeetjes afschuimt. In elk geval staat ze ondertussen in mijn top 5 met “Een groene bloem”, waarvan ik nu een gesigneerd exemplaar heb.

Als het even te druk wordt, ga ik een hapje eten in het GrandCafé van deSingel. Een streepje klassieke muziek, kroonluchters en heerlijk wegdromen.”

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 56.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...