Vlaanderen
Klasse.be

Blog

Kippenvel

  • 12 februari 2020
  • 2 minuten lezen
Hans Vanderspikken, hoofdredacteur Klasse

Leraar Veerle voelt de rillingen over haar lijf lopen wanneer mensen minachtend doen over een job in het onderwijs. Dat raakt ook hoofdredacteur Hans Vanderspikken. Want Klasse kijkt voortdurend binnen in scholen en ziet vooral veel passie en vakmanschap. Al 30 jaar lang.


Allez, dan ga je eindelijk weten wat écht werken is”. Leraar Veerle hoort dat net iets té vaak als ze besluit haar school een weekje in te ruilen voor een bedrijfsstage op onze redactie. “Akkoord, veel leraren staan met zoveel passie voor de klas dat lesgeven hun hobby lijkt”, vertelt ze. “Maar zelfs bedoeld als kwinkslag, dat ondertoontje dat het ‘maar’ lesgeven is en geen échte job, klinkt wel door. Kippenvel krijg ik daarvan, want het toont hoe de maatschappij over ons beroep oordeelt.”

15 jaar al geeft Veerle hartstochtelijk Nederlands en is ze een warme leerlingenbegeleider. Ze verdient complimenten omdat ze uit haar vaste routine breekt en mee op reportage trekt. Terwijl zij ideeën sprokkelt voor creatieve schrijfoefeningen en schoolnieuwsbrieven, krijgen haar leerlingen via Syntra les van echte ondernemers. Een win voor iedereen. Ook voor Klasse: via Veerle komt de school binnen op de redactievloer.

Veerle voedt ons met openhartige verhalen over hoe ze met de handen in het haar zat toen een leerling zichzelf kraste, over de eerste wankele stappen naar co-teaching en nieuwe werkvormen om ‘haar’ eerstejaars tot leren te brengen. “Als ouders zeggen: ‘Onze zoon kregen we met geen stokken aan het leren, maar dankzij jou maakt hij nu zijn huiswerk zelfstandig’, dan weet je: voor hem maak ik een verschil. Ook dan krijg ik kippenvel.”

Want kippenvel – erfenis van onze behaarde voorouders – krijg je niet alleen als je het koud hebt, kwaad of in het nauw gedreven bent. Je voelt het ook als je met iets buitengewoons geconfronteerd wordt. Ik voel het ook, als ik de passie in Veerles woorden hoor.

Elk artikel op onze website toont de leergierige, gedreven en authentieke vakman in iedere leraar

Hans Vanderspikken
hoofdredacteur Klasse

Ook buitengewoon is de actie Klasdate: 200 leraren gaan bij elkaar een les observeren. Het is een feestelijke actie. Want Klasse bestaat 30 jaar. Van bij de start in januari 1990 laten we jou binnenkijken bij andere leraren. Bovendien toont elk artikel de leergierige, gedreven en authentieke vakman in iedere leraar.

Speel de verhalen van kleuterjuf Jelke, starter Benjamin, leerling Bert, directeur Nicole en hun collega’s gerust door aan al wie vooroordelen heeft over de job. Wedden dat ook zij kippenvel krijgen?

Hans Vanderspikken

Hoofdredacteur Klasse

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter