Actueel
Veelgestelde vragen van leraren over coronavirus en onderwijs
Corona is er in het schooljaar 2021-2022 nog steeds. Het onderwijsveld wil scholen maximaal openhouden om het recht op leren te garanderen, maar wel met de nodige veiligheidsmaatregelen. Je vindt alle actuele richtlijnen in draaiboeken voor elk onderwijsniveau. Lees hieronder antwoorden op de meest gestelde vragen van het moment.
Laatste update: donderdag 17 maart 2022
Moet ik afstandsleren organiseren voor leerlingen in quarantaine?
Moet ik afstandsleren organiseren voor leerlingen in quarantaine?
Als (sommige van) je leerlingen in quarantaine moeten, kan je een vorm van afstandsleren (bv. digitaal of op papier) organiseren, zodat ze geen leerachterstand opbouwen, maar dat is niet verplicht.
Er is ook geen algemeen opgelegd afstandsonderwijs. Scholen kunnen wel altijd zelf beslissen om strengere maatregelen te nemen en op basis van de lokale situatie bv. overschakelen op hybride onderwijs.
Ga met je team na hoe je afstandsleren kan organiseren. Bouw verder op de ervaringen met afstandsonderwijs van vorig schooljaar.
Communiceer altijd op voorhand naar ouders, zodat zij op de hoogte zijn van hoe hun kind de leerstof kan bijhouden.
De volledige, meest recente richtlijnen over corona en onderwijs vind je op onderwijs.vlaanderen.be. Directeurs blijven op de hoogte via de nieuwsbrief Schooldirect.
Log in om te bewaren
de Waeghe Beatrijs
13 maart 2020Leerkrachten van 60 j en ouder, behoren ze tot de risicogroep.
Stijn Govaerts
17 maart 2020Beste Beatrijs
Hier weet ik helaas het correcte antwoord niet op te geven. Neem contact op met de Corona infolijn op 0800 146 89 voor meer informatie.
Rond Coronavirus en onderwijs vind je info op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/nl/coronavirus
groeten
Stijn voor Klasse
Sonja
14 maart 2020Ik blijf graag op de hoogte
Mieke
14 maart 2020Beste, normaal gezien start maandag 16 maart de aanmelding online voor mijn zoon voor de secundaire school. Gaat deze door of niet?
Alvast bedankt
Met vriendelijke groeten
Mieke
Stijn Govaerts
17 maart 2020Beste Mieke
Je neemt best telefonisch contact op met het secretariaat van die school. Ze helpen je daar vast en zeker verder.
groeten
Stijn voor Klasse
Stijn Govaerts
17 maart 2020De inschrijvingen worden opgeschort tot nader order.
groeten
Stijn voor Klasse
S
14 maart 2020Mijn dochtertje is ziek, heeft koorts en hoest veel. De dokter raadde me aan om een week thuis te blijven als leerkracht om verdere verspreiding tegen te gaan. Ikzelf ben niet ziek maar kan het doorgeven aan de mensen op school. Welke papieren moet ik voorzien? Moet ik een afwezigheidsattest pers 16 door de dokter laten schrijven ook al ben ik zelf niet ziek? Of wordt dit op een andere manier best geregeld? Dit is puur overmacht? Zijn dit dan ziektedagen?
Stijn Govaerts
17 maart 2020Als je preventief niet komt werken, omdat je behoort tot een risicogroep (bevestigd door de arts – brief of attest) of omdat je samenleeft met iemand van een risicogroep (bevestigd door de arts – brief of attest), kan je een beroep doen op overmacht (DO 046 heirkracht). Daar kan de school je een attest voor vragen. Je school moet dat niet doorgeven aan je werkstation. Vervanging kan volgens de bestaande regels.
groeten
Stijn voor Klasse
Sarah
18 augustus 2020Met bestaande regels voor de vervanging... bedoel je dan ook dat er een Pers16 moet ingevuld worden?
Directeur
15 maart 2020En de leerkrachten basisonderwijs mogen in de viruslinie werken zonder bescherming of wat dan ook.
Bedankt overheid! ...voor niets
Wij zullen de virussen wel verder verspreiden naar onze families maar dat zijn dan maar een paar slachtoffers erbij en daar laten jullie vooral jullie slaap niet voor.
Tot een goedkope oppas zijn we gedegradeerd. Bedankt!
Ellen Henkens
15 maart 2020Wat met ouders en kinderen die infodagen op secundaire scholen missen wegens aflassing? Wordt het keuzeproces naar een latere datum verplaatst? Alvast bedankt!
Stijn Govaerts
17 maart 2020Beste Ellen
De inschrijvingen worden opgeschort tot nader order.
groeten
Stijn voor Klasse
Els
15 maart 2020Wat als je nu sinds dit weekend ziek bent en je niet mag gaan werken van jouw huisarts (en een week thuis moet blijven)? Als je wel van thuis uit werkt (opdrachten via Smartschool, filmpjes maken, ...) maar thuis moet blijven, telt het aantal dagen dat je thuis moet blijven (maar wel online werkt) dan mee voor het aantal ziektedagen?
Stijn Govaerts
17 maart 2020We zoeken dit uit en komen er nog op terug van zodra we meer weten.
groeten
Stijn voor Klasse
Els Cloet
21 oktober 2020Sinds deze middag in quarantaine omdat mijn man positief testte. Ik blijf online les geven en vraag mij af of dit wordt aanzien als ziektedagen?
Stijn Govaerts
22 oktober 2020Dit zijn thuiswerkdagen en geen ziektedagen.
Inge
15 maart 2020Wat met de leerkrachten van de levensbeschouwelijke vakken in het officieel onderwijs, zij geven vaak les in meerdere scholen, soms wel 5 verschillende. Is het te verantwoorden dat zij quasi iedere dag in een andere school mee voor de opvang instaan of is het een beter idee als zij aan 1 school toegewezen worden in onderling overleg?
Stijn Govaerts
17 maart 2020beste Inge
Kijk eens op de pagina Coronavirus: informatie voor onderwijspersoneel voor meer info: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus-voor-onderwijspersoneel
groeten
Stijn voor Klasse
Petra
15 maart 2020Ik begrijp niet dat ondersteuners, administratie, onderhoudspersoneel en CLB's ook geen aangepast uurrooster krijgen. Die mensen zijn toch evenveel vatbaar om besmet te worden in de huidige stuatie van de verspreiding van het virus? De regering benadrukt toch om zoveel mogelijk thuis te blijven zodat je zo weinig mogelijk met anderen in contact moet komen ongeacht of het nu kinderen of volwassenen zijn.
Kris
18 maart 2020Kan ons gevraagd worden de gemiste lessen in te halen?
N
18 maart 2020Kan de overheid ons verplichten in de zomervakantie de gemiste lestijden in te halen?
Nele De Vogelaere
19 maart 2020Er wordt hier vermeld dat de mensen die ziek zijn geen ziekteattest moeten geven aan de school. De dokters zijn overbelast. Vanaf wanneer geldt dit dan ? Want er zijn al verschillende mensen ziek bij ons en dit is reeds doorgegeven. Wat ik ook vrees dat iedereen "ziek" zal worden nu.
Stijn Govaerts
19 maart 2020dag Nele,
als je ziek bent, blijf je thuis en moet je dat enkel aan de school melden, zodat die zich kan organiseren. Een ziekteattest is niet nodig. Dat besliste de Vlaamse overheid omdat huisartsen op dit moment overbevraagd zijn. Vervanging kan volgens de bestaande regels. Dit is van maandag 16 maart in voegen.
groeten
Stijn voor Klasse
L.V.
21 maart 2020Beste
Wat als een school zich absoluut niet aan de richtlijnen houdt en de leerlingen heel veel nieuwe leerstof krijgen en taken op punten?
Romina
23 maart 2020Dochter van 12 volgt kunsthumaniora. Krijgt van 11 vakken taken waarvan bij de meeste ook nog eens 3 per van. Ik heb drie kids. Dit is onhaalbaar
Kristine Boey
29 maart 2020Beste,
Wat met de meerdaagse uitstappen die nog op de planning staan of de daguitstappen. Is het ook nodig dat de leerkrachten de rapporten uitschrijven? Normaal gezien worden deze meegegeven voor de paasvakantie.
mvg,
Kristine
Stijn Govaerts
30 maart 2020dag Kristine
De school bepaalt autonoom hoe ze de rapporten aanpakken in het licht van de coronarichtlijnen. Meerdaagse uitstappen is nog niet geweten voor periode na de paasvakantie.
groeten
Stijn voor Klasse
Jessie
24 april 2020Ik ben tewerkgesteld op 2 scholen. Momenteel moet ik mij beperken tot 1 school. Blijft deze regeling ook van kracht wanneer de scholen deels zouden mogen herstarten op 15/5?
Mieke
25 april 2020De basisregels komen door de invoering van de nieuwe lessen in het gedrang. Je kan immers geen kind in de opvang op de tablet begeleiden vanop 1.5 meter afstand. Men zegt dat ik dan maar mijn handen moet wassen. Ik voel me niet veilig en denk dat de start van de scholen het alleen nog maar erger zal maken. Volgend jaar staat ons hetzelfde te wachten. Ik zie het niet zitten om zo les te geven...
Walter
25 april 2020Beste,
Hoe zit het met feestdagen zoals vb 1 mei? Is het de bedoeling dat deze gerespecteerd worden of mag de school (secundair onderwijs) verwachten dat kinderen op die dag ook online les volgen, testen afleggen, enz? Mijn kind is na 1 week preteaching al compleet over haar toeren van de overload aan opdrachten met strakke deadlines, de feestdagen ook nog moeten doorploeteren zou vrees ik een negatief effect hebben op motivatie en mentale gezondheid...
Stijn Govaerts
27 april 2020Dag Walter
De feestdagen blijven behouden zoals altijd.
vriendelijke groeten
Stijn voor Klasse
Lin Daem
27 april 2020Beste
Ivm de contactbubbels bij de opstart van de klassen vanaf 15 mei: ik sta in een graadsklas 1e en 2e leerjaar. Mag ik alternerend lesgeven aan een opgesplitste klas? Dus bijvoorbeeld de ene dag aan het eerste (7 kinderen) en de volgende dag aan het tweede leerjaar (9 kinderen) of verbreek ik daardoor de maatregel van de contactbubbel?
Bart
28 april 2020Kunnen leerlingen verplicht worden om zich beschikbaar te stellen voor school op een bepaald tijdstip om bijvoorbeeld een online toets te maken? Sommige leerlingen helpen hun ouders in deze periode bijvoorbeeld op de boerderij gedurende een gedeelte van de dag en doen hun schoolse activiteiten daarna, wanneer dan ook hun ouders zich gemakkelijker kunnen vrijmaken om te helpen. Bestaan hier officiële richtlijnen over? Alvast bedankt!
Peter
29 april 2020Beste,
- Kan de directie je verplichten om meer uren te doen dan normaal ? (vb tijdens de opvang al starten om 07.00u om dat de kinderen die in de vakantie naar de opvang gingen in de bubbel van het dagverblijf zitten) ?
- Als je tewerkgesteld bent op 2 scholen, naar welke school moet je dan gaan en kunnen zij dan eisen dat je de uren van de andere school daar presteert ?
- Wat als de school geen ontsmettingsmiddel voorziet. Wat kan je als leerkracht doen ?
Christos Pistolas
4 mei 2020Wie behoort tot een risicogroep? Wordt dat ergens specifiek uitgelegd?
Personeel 60+? Of toch 65+?
Stijn
5 mei 2020Zijn er richtlijnen voor kinderen die voor bepaalde vakken een 'jaartje overslaan' en daardoor met het zesde leerjaar les volgen? Kunnen zij voor die vakken opstarten op 11/05?
De Meyer Elsie
12 mei 2020Is er voor het eerste leerjaar een plicht om te gaan naar school of kan je dat zelf bepalen ...
Mieke Santermans
13 mei 2020Dag Elsie,
Je leest de regels daarover op de website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming :https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/heropstart-lessen-op-school-informatie-voor-ouders#Mag_je_je_kind_thuishouden_van_school
Er staat dat het belangrijk is dat je kind naar school gaat en dat je best met de school praat over hoe dat veilig kan. Ook als je kind toch niet naar school gaat, moet je dat aan de school laten weten.
Groetjes,
Mieke van Klasse
Christine
6 juni 2020Als leraar is het schipperen.
Soms is het echt kiezen tussen de mentale gezondheid en de kans op corona ...
Ik vind het moeilijk pratende (conflictoplossing) kinderen aan te manen uiteen te gaan.
Koen Demey
9 juni 2020Beste,
Mag een zorgleerkracht een aantal leerlingen uit twee klassen meenemen om in een apart lokaal de les op een lager niveau aan te brengen?
Stijn Govaerts
12 juni 2020Beste Koen,
leerlingen uit verschillende bubbels worden liever niet samengebracht.
Als het niet anders kan, is het belangrijk dat de veiligheidsmaatregelen nauwgezet worden gevolgd:
Afstand bewaren en hygiëne van de klas en handhygiëne.
Alle afspraken over veiligheid, vind je terug in het draaiboek:
https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/draaiboek-heropstart-lessen-thema-veiligheid
Sophie Vanderougstraete
20 juni 2020Mogen kinderen met een luier tijdens Corona naar school komen? Ik bedoel niet alleen in deze korte periode maar ook volgend schooljaar als we niet normaal zouden kunnen opstarten
Bas
21 juni 2020Is er een maximum duur van een examen? Want het examen wiskunde op mijn school duurt 4 lesuren aan een stuk zonder pauze. Is dit toegelaten?
Groeten
Hj
22 juni 2020kan je blijven zitten als je tijdens de corona periode geen taken voor een vak hebt gedaan en er voor de corona periode geen taak of toets was voor hetzelfde vak
Stijn Govaerts
26 juni 2020Beste
De klassenraad komt voor zo veel mogelijk leerlingen tot een weloverwogen beslissing en geeft leerlingen waar mogelijk het voordeel van de twijfel. Je school kan gebruik maken van vakantietaken en remediëring zodat leerlingen tijdens de vakantie tekorten kunnen bijwerken. Of ze kunnen bijkomende proeven, herexamens, inhaalstages, zomerschool … organiseren om extra informatie te verzamelen en zo veel mogelijk leerlingen een tweede kans te geven. Evalueren en examens organiseren behoort tot de autonomie en pedagogische vrijheid van de school. Je school kiest dus zelf.
vriendelijke groeten
Stijn voor Klasse
Marjan
27 juni 2020Beste,
In hoeveel bubbels mag je als zorgjuf komen binnen dezelfde school. Dit bij kleuters?
Mvg
Marjan
Dedrie Marina
17 augustus 2020Ik heb volgende vraag.
Ik ben vast benoemde onderwijzer, weliswaar met een longprobleem
Ik heb astma en had in het verleden meerdere longontstekingen , dus ik zit in een hoge risico groep.
Ik ben 60 jaar.
Mag ik weigeren om te starten en verlies ik dan mijn wedde en opgebouwde rechten?
Dank u
Veerle Pilaete
23 augustus 2020Hallo
Ik werk op het secretariaat van een middenschool in Asse, ben 60 jaar. Mijn opdracht is o.a. toezicht doen op de speelplaats. De leerlingen moeten geen mondkapje dragen op de speelplaats. Wij hebben ook veel lln die uit het Brusselse komen, waar er toch veel besmettingen zijn. Wij zijn een middenschool, dus de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs. Op de speelplaats wordt veel gevoetbald en daarbij gezweet, gelopen, geroepen.. en ze lopen per ongeluk wel eens tegen de toezichters aan. Ik heb geen zin om tussen die lln te lopen omdat ik bang ben om besmet te geraken. Is hier ook al eens aan gedacht?
Mieke Santermans
24 augustus 2020Dag Veerle,
Met vragen over Corona kan je terecht op info-coronavirus@health.fgov.be of bel 0800 14 68 9. Je krijgt dan een antwoord van het ministerie van Onderwijs en Vorming. Sowieso ook zinvol om hen te laten weten wat er bij jou en in jouw school leeft.
Vriendelijke groeten,
Mieke van Klasse
Kathleen Rossenbacker
24 augustus 2020Dag iedereen,
In onze school mochten de leerlingen van de derde graad ‘s middags de stad in. Nu met Corona mag dat voorlopig niet (meer). Welke afspraken gelden daarover in andere scholen?
Beste groeten,
Kathleen
Hilde De Beuckeleer
28 september 2020Dag Kathleen,
In de Leuvens scholen moeten de leerlingen van de 3e graad de stad in om te eten. De leerlingen van de eerste graad en de tweede graad hebben geschrankte middagpauze en zo is telkens de volledige reftercapaciteit ter beschikking van één graad.
Anoniem
13 oktober 2020Kan de directie je verplichten om toezicht te houden bij meer dan 100 leerlingen in studie? (Secundair onderwijs)
Wouter
13 november 2020Kunnen personeelsvergaderingen in het onderwijs doorgaan ?
Ik vind niet direct richtlijnen hieromtrent.
Stijn Govaerts
17 november 2020Activiteiten voor volwassenen worden maximaal contactloos (digitaal) georganiseerd. Vanaf fase oranje kunnen enkel bijeenkomsten die essentieel zijn voor het onderwijs uitzonderlijk fysiek doorgaan. De veiligheidsmaatregelen die gelden voor de volledige samenleving moeten altijd nageleefd worden: draag een mondmasker, hou voldoende afstand en ventileer voldoende de ruimte.
Of toegang tot de school nog mogelijk is, is ook afhankelijk van de lokaal genomen maatregelen.
Ga altijd eerst na of er mogelijkheden zijn om de school op een alternatieve manier dan via fysiek contact te ondersteunen. Nodig de derden uit om daarover mee na te denken.
Laat een reactie achter