Vlaanderen
Klasse.be

Actueel

Veelgestelde vragen van leraren over coronavirus en onderwijs

 • 2 oktober 2020
 • 4 minuten lezen

Corona is er in het schooljaar 2021-2022 nog steeds. Het onderwijsveld wil scholen maximaal openhouden om het recht op leren te garanderen, maar wel met de nodige veiligheidsmaatregelen. Je vindt alle actuele richtlijnen in draaiboeken voor elk onderwijsniveau. Lees hieronder antwoorden op de meest gestelde vragen van het moment.

Laatste update: donderdag 17 maart 2022

Wie moet wanneer in quarantaine?

 • Zowel in basis- als in secundair onderwijs geldt: wie symptomen vertoont, blijft thuis en laat zich testen. Wie besmet is, gaat in isolatie.
 • Er gelden geen test- en quarantainemaatregelen meer voor leerlingen en personeelsleden die in contact kwamen met een besmet persoon. Vanaf 17 maart 2022 gelden enkel nog maatregelen voor hoog risicocontacten binnen het huishouden. In dit geval is er geen verplichting meer tot testen of quarantaine, maar is het sterk aanbevolen voor iedereen, ongeacht de vaccinatiestatus, om gedurende 7 dagen na het hoog risicocontact een mondmasker (vanaf 6 jaar) te dragen bij contacten buiten het huishouden of, indien een mondmasker niet mogelijk is, een dagelijkse zelftest te doen. 

Kan ik als leraar thuisblijven bij mijn kind dat in quarantaine is?

Ja, je kan een beroep doen op de uitgebreide vorm van verlof wegens overmacht. Dat betekent dat je in die periode meer dan het normale maximum van 4 werkdagen per burgerlijk jaar kan opnemen.

Daarnaast kan je gebruik maken van de dienstonderbrekingen die ook los van de coronacontext gelden. Je moet voldoen aan de normale voorwaarden van de dienstonderbreking. Afhankelijk van je individuele situatie kan je een beroep doen op:

Moet ik als leraar in quarantaine taken doen?

Als je in quarantaine moet ten gevolge van een hoog risicocontact in de werksfeer, word je ingezet voor afstandsonderwijs. Als dat niet mogelijk is, geeft het schoolbestuur/de directie je zinvolle taken die je thuis kan uitvoeren.

Moet je in quarantaine moeten ten gevolge van een hoog risicocontact buiten de werksfeer, word je ingezet voor afstandsonderwijs. Als dat niet kan, moet je een van de bestaande verlofmogelijkheden opnemen. In de meeste gevallen is de quarantaine van korte duur en zijn de testresultaten snel bekend.

Moet ik afstandsleren organiseren voor leerlingen in quarantaine?

Als (sommige van) je leerlingen in quarantaine moeten, kan je een vorm van afstandsleren (bv. digitaal of op papier) organiseren, zodat ze geen leerachterstand opbouwen, maar dat is niet verplicht.

Er is ook geen algemeen opgelegd afstandsonderwijs. Scholen kunnen wel altijd zelf beslissen om strengere maatregelen te nemen en op basis van de lokale situatie bv. overschakelen op hybride onderwijs.


Ga met je team na hoe je afstandsleren kan organiseren. Bouw verder op de ervaringen met afstandsonderwijs van vorig schooljaar.


Communiceer altijd op voorhand naar ouders, zodat zij op de hoogte zijn van hoe hun kind de leerstof kan bijhouden.

Gelden de maatregelen rond thuiswerk ook in het onderwijs?

Vanaf maandag 7 maart schakelt het onderwijs naar fase geel. Telewerk is dan, net als in de brede samenleving, niet langer verplicht of aanbevolen.

Hoe organiseren scholen zich veilig?

Scholen hanteren de veiligheidsmaatregelen van de coronabarometer onderwijs. Vanaf maandag 7 maart is code geel van kracht:

 • Contactonderwijs blijft de regel. In functie van de onderwijskwaliteit, kan je altijd afstandsonderwijs of hybride onderwijs organiseren.
 • Ventileer en verlucht maximaal op basis van CO2-metingen in elk klaslokaal, eet- en vergaderzaal en de lerarenkamer.
 • Organiseer wat gemakkelijk buiten georganiseerd kan worden zo veel mogelijk buiten.
 • Probeer om zo veel mogelijk afstand te houden. Tracht drukte aan de schoolpoort te vermijden en wijs ook daar op het belang van afstand houden.
 • Pas basishand- en hoesthygiëne toe.
 • Wie ziek of besmet is, blijft thuis.
 • Het is altijd mogelijk dat de lokale risicoanalyse aanleiding geeft tot extra maatregelen in samenspraak met de preventieadviseur.

Welke activiteiten mogen weer fysiek plaatsvinden?

 • Vergaderingen met personeelsleden, maar ook de schoolraad, leerlingenraad, ouderraad, bijscholingen en pedagogische studiedagen mag je vanaf 7 maart fysiek organiseren.
 • Oudercontacten kunnen fysiek plaatsvinden met respect voor de veiligheidsmaatregelen.
 • Fysieke schoolbezoeken buiten de lesuren voor of na een inschrijving zijn mogelijk. Let op: hoe je de inschrijvingen zelf organiseert, lees je in de FAQ.
 • Activiteiten buiten de schooluren zoals schoolfeesten, opendeurdagen, infoavonden … zijn vanaf 7 maart toegelaten volgens de regels die gelden in de samenleving bij code geel.
 • Extra-murosactiviteiten kunnen plaatsvinden volgens de regels in de samenleving. Hou voor (meerdaagse) uitstappen ook rekening met de reisregels.
 • Niet-essentiële derden tijdens de schooluren zijn toegelaten.

Wie moet een mondmasker dragen op school?

Op maandag 7 maart vervalt de mondmaskerplicht voor alle leerlingen en personeelsleden van alle onderwijsniveaus.

Opgelet: mondmaskers zijn voor +12-jarigen wel nog verplicht op het openbaar vervoer. Op het collectief vervoer – zoals busvervoer naar het zwembad of een extra-muros activiteit en het leerlingenvervoer voor het buitengewoon onderwijs – is een mondmasker dragen aanbevolen. De ouders beslissen of hun kind een mondmasker draagt en voorzien er een in dat geval. 

Komen er CO2-meters in elk lokaal?

Al sinds het begin van de pandemie ligt de nadruk op ventileren en verluchten. Scholen kregen vorig schooljaar al middelen om CO2-meters aan te kopen en de herhaaldelijke aanbeveling die te gebruiken.

Dit schooljaar maakte de Vlaamse Regering bijkomend extra middelen (11 mio euro) vrij zodat in elk klaslokaal, lerarenkamer en refter een CO2-meter voorzien kan worden.


De volledige, meest recente richtlijnen over corona en onderwijs vind je op onderwijs.vlaanderen.be. Directeurs blijven op de hoogte via de nieuwsbrief Schooldirect.

Bram Bartholomees, Nele Beerens en Leen Leemans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


d

de Waeghe Beatrijs

13 maart 2020

Leerkrachten van 60 j en ouder, behoren ze tot de risicogroep.

Reageren
S

Stijn Govaerts

17 maart 2020

Beste Beatrijs

Hier weet ik helaas het correcte antwoord niet op te geven. Neem contact op met de Corona infolijn op 0800 146 89 voor meer informatie.

Rond Coronavirus en onderwijs vind je info op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/nl/coronavirus

groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
S

Sonja

14 maart 2020

Ik blijf graag op de hoogte

Reageren
M

Mieke

14 maart 2020

Beste, normaal gezien start maandag 16 maart de aanmelding online voor mijn zoon voor de secundaire school. Gaat deze door of niet?
Alvast bedankt
Met vriendelijke groeten
Mieke

Reageren
S

Stijn Govaerts

17 maart 2020

Beste Mieke

Je neemt best telefonisch contact op met het secretariaat van die school. Ze helpen je daar vast en zeker verder.

groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
S

Stijn Govaerts

17 maart 2020

De inschrijvingen worden opgeschort tot nader order.

groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
S

S

14 maart 2020

Mijn dochtertje is ziek, heeft koorts en hoest veel. De dokter raadde me aan om een week thuis te blijven als leerkracht om verdere verspreiding tegen te gaan. Ikzelf ben niet ziek maar kan het doorgeven aan de mensen op school. Welke papieren moet ik voorzien? Moet ik een afwezigheidsattest pers 16 door de dokter laten schrijven ook al ben ik zelf niet ziek? Of wordt dit op een andere manier best geregeld? Dit is puur overmacht? Zijn dit dan ziektedagen?

Reageren
S

Stijn Govaerts

17 maart 2020

Als je preventief niet komt werken, omdat je behoort tot een risicogroep (bevestigd door de arts – brief of attest) of omdat je samenleeft met iemand van een risicogroep (bevestigd door de arts – brief of attest), kan je een beroep doen op overmacht (DO 046 heirkracht). Daar kan de school je een attest voor vragen. Je school moet dat niet doorgeven aan je werkstation. Vervanging kan volgens de bestaande regels.

groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
S

Sarah

18 augustus 2020

Met bestaande regels voor de vervanging... bedoel je dan ook dat er een Pers16 moet ingevuld worden?

Reageren
D

Directeur

15 maart 2020

En de leerkrachten basisonderwijs mogen in de viruslinie werken zonder bescherming of wat dan ook.
Bedankt overheid! ...voor niets
Wij zullen de virussen wel verder verspreiden naar onze families maar dat zijn dan maar een paar slachtoffers erbij en daar laten jullie vooral jullie slaap niet voor.
Tot een goedkope oppas zijn we gedegradeerd. Bedankt!

Reageren
E

Ellen Henkens

15 maart 2020

Wat met ouders en kinderen die infodagen op secundaire scholen missen wegens aflassing? Wordt het keuzeproces naar een latere datum verplaatst? Alvast bedankt!

Reageren
S

Stijn Govaerts

17 maart 2020

Beste Ellen

De inschrijvingen worden opgeschort tot nader order.

groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
E

Els

15 maart 2020

Wat als je nu sinds dit weekend ziek bent en je niet mag gaan werken van jouw huisarts (en een week thuis moet blijven)? Als je wel van thuis uit werkt (opdrachten via Smartschool, filmpjes maken, ...) maar thuis moet blijven, telt het aantal dagen dat je thuis moet blijven (maar wel online werkt) dan mee voor het aantal ziektedagen?

Reageren
S

Stijn Govaerts

17 maart 2020

We zoeken dit uit en komen er nog op terug van zodra we meer weten.

groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
E

Els Cloet

21 oktober 2020

Sinds deze middag in quarantaine omdat mijn man positief testte. Ik blijf online les geven en vraag mij af of dit wordt aanzien als ziektedagen?

Reageren
S

Stijn Govaerts

22 oktober 2020

Dit zijn thuiswerkdagen en geen ziektedagen.

Reageren
I

Inge

15 maart 2020

Wat met de leerkrachten van de levensbeschouwelijke vakken in het officieel onderwijs, zij geven vaak les in meerdere scholen, soms wel 5 verschillende. Is het te verantwoorden dat zij quasi iedere dag in een andere school mee voor de opvang instaan of is het een beter idee als zij aan 1 school toegewezen worden in onderling overleg?

Reageren
S

Stijn Govaerts

17 maart 2020

beste Inge

Kijk eens op de pagina Coronavirus: informatie voor onderwijspersoneel voor meer info: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus-voor-onderwijspersoneel

groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
P

Petra

15 maart 2020

Ik begrijp niet dat ondersteuners, administratie, onderhoudspersoneel en CLB's ook geen aangepast uurrooster krijgen. Die mensen zijn toch evenveel vatbaar om besmet te worden in de huidige stuatie van de verspreiding van het virus? De regering benadrukt toch om zoveel mogelijk thuis te blijven zodat je zo weinig mogelijk met anderen in contact moet komen ongeacht of het nu kinderen of volwassenen zijn.

Reageren
K

Kris

18 maart 2020

Kan ons gevraagd worden de gemiste lessen in te halen?

Reageren
N

N

18 maart 2020

Kan de overheid ons verplichten in de zomervakantie de gemiste lestijden in te halen?

Reageren
N

Nele De Vogelaere

19 maart 2020

Er wordt hier vermeld dat de mensen die ziek zijn geen ziekteattest moeten geven aan de school. De dokters zijn overbelast. Vanaf wanneer geldt dit dan ? Want er zijn al verschillende mensen ziek bij ons en dit is reeds doorgegeven. Wat ik ook vrees dat iedereen "ziek" zal worden nu.

Reageren
S

Stijn Govaerts

19 maart 2020

dag Nele,

als je ziek bent, blijf je thuis en moet je dat enkel aan de school melden, zodat die zich kan organiseren. Een ziekteattest is niet nodig. Dat besliste de Vlaamse overheid omdat huisartsen op dit moment overbevraagd zijn. Vervanging kan volgens de bestaande regels. Dit is van maandag 16 maart in voegen.

groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
L

L.V.

21 maart 2020

Beste

Wat als een school zich absoluut niet aan de richtlijnen houdt en de leerlingen heel veel nieuwe leerstof krijgen en taken op punten?

Reageren
R

Romina

23 maart 2020

Dochter van 12 volgt kunsthumaniora. Krijgt van 11 vakken taken waarvan bij de meeste ook nog eens 3 per van. Ik heb drie kids. Dit is onhaalbaar

Reageren
K

Kristine Boey

29 maart 2020

Beste,
Wat met de meerdaagse uitstappen die nog op de planning staan of de daguitstappen. Is het ook nodig dat de leerkrachten de rapporten uitschrijven? Normaal gezien worden deze meegegeven voor de paasvakantie.
mvg,
Kristine

Reageren
S

Stijn Govaerts

30 maart 2020

dag Kristine

De school bepaalt autonoom hoe ze de rapporten aanpakken in het licht van de coronarichtlijnen. Meerdaagse uitstappen is nog niet geweten voor periode na de paasvakantie.

groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
J

Jessie

24 april 2020

Ik ben tewerkgesteld op 2 scholen. Momenteel moet ik mij beperken tot 1 school. Blijft deze regeling ook van kracht wanneer de scholen deels zouden mogen herstarten op 15/5?

Reageren
M

Mieke

25 april 2020

De basisregels komen door de invoering van de nieuwe lessen in het gedrang. Je kan immers geen kind in de opvang op de tablet begeleiden vanop 1.5 meter afstand. Men zegt dat ik dan maar mijn handen moet wassen. Ik voel me niet veilig en denk dat de start van de scholen het alleen nog maar erger zal maken. Volgend jaar staat ons hetzelfde te wachten. Ik zie het niet zitten om zo les te geven...

Reageren
W

Walter

25 april 2020

Beste,

Hoe zit het met feestdagen zoals vb 1 mei? Is het de bedoeling dat deze gerespecteerd worden of mag de school (secundair onderwijs) verwachten dat kinderen op die dag ook online les volgen, testen afleggen, enz? Mijn kind is na 1 week preteaching al compleet over haar toeren van de overload aan opdrachten met strakke deadlines, de feestdagen ook nog moeten doorploeteren zou vrees ik een negatief effect hebben op motivatie en mentale gezondheid...

Reageren
S

Stijn Govaerts

27 april 2020

Dag Walter

De feestdagen blijven behouden zoals altijd.

vriendelijke groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
L

Lin Daem

27 april 2020

Beste

Ivm de contactbubbels bij de opstart van de klassen vanaf 15 mei: ik sta in een graadsklas 1e en 2e leerjaar. Mag ik alternerend lesgeven aan een opgesplitste klas? Dus bijvoorbeeld de ene dag aan het eerste (7 kinderen) en de volgende dag aan het tweede leerjaar (9 kinderen) of verbreek ik daardoor de maatregel van de contactbubbel?

Reageren
B

Bart

28 april 2020

Kunnen leerlingen verplicht worden om zich beschikbaar te stellen voor school op een bepaald tijdstip om bijvoorbeeld een online toets te maken? Sommige leerlingen helpen hun ouders in deze periode bijvoorbeeld op de boerderij gedurende een gedeelte van de dag en doen hun schoolse activiteiten daarna, wanneer dan ook hun ouders zich gemakkelijker kunnen vrijmaken om te helpen. Bestaan hier officiële richtlijnen over? Alvast bedankt!

Reageren
P

Peter

29 april 2020

Beste,
- Kan de directie je verplichten om meer uren te doen dan normaal ? (vb tijdens de opvang al starten om 07.00u om dat de kinderen die in de vakantie naar de opvang gingen in de bubbel van het dagverblijf zitten) ?
- Als je tewerkgesteld bent op 2 scholen, naar welke school moet je dan gaan en kunnen zij dan eisen dat je de uren van de andere school daar presteert ?
- Wat als de school geen ontsmettingsmiddel voorziet. Wat kan je als leerkracht doen ?

Reageren
C

Christos Pistolas

4 mei 2020

Wie behoort tot een risicogroep? Wordt dat ergens specifiek uitgelegd?
Personeel 60+? Of toch 65+?

Reageren
S

Stijn

5 mei 2020

Zijn er richtlijnen voor kinderen die voor bepaalde vakken een 'jaartje overslaan' en daardoor met het zesde leerjaar les volgen? Kunnen zij voor die vakken opstarten op 11/05?

Reageren
D

De Meyer Elsie

12 mei 2020

Is er voor het eerste leerjaar een plicht om te gaan naar school of kan je dat zelf bepalen ...

Reageren
M

Mieke Santermans

13 mei 2020

Dag Elsie,
Je leest de regels daarover op de website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming :https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/heropstart-lessen-op-school-informatie-voor-ouders#Mag_je_je_kind_thuishouden_van_school
Er staat dat het belangrijk is dat je kind naar school gaat en dat je best met de school praat over hoe dat veilig kan. Ook als je kind toch niet naar school gaat, moet je dat aan de school laten weten.
Groetjes,
Mieke van Klasse

Reageren
C

Christine

6 juni 2020

Als leraar is het schipperen.
Soms is het echt kiezen tussen de mentale gezondheid en de kans op corona ...
Ik vind het moeilijk pratende (conflictoplossing) kinderen aan te manen uiteen te gaan.

Reageren
K

Koen Demey

9 juni 2020

Beste,

Mag een zorgleerkracht een aantal leerlingen uit twee klassen meenemen om in een apart lokaal de les op een lager niveau aan te brengen?

Reageren
S

Stijn Govaerts

12 juni 2020

Beste Koen,

leerlingen uit verschillende bubbels worden liever niet samengebracht.
Als het niet anders kan, is het belangrijk dat de veiligheidsmaatregelen nauwgezet worden gevolgd:

Afstand bewaren en hygiëne van de klas en handhygiëne.
Alle afspraken over veiligheid, vind je terug in het draaiboek:
https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/draaiboek-heropstart-lessen-thema-veiligheid

Reageren
S

Sophie Vanderougstraete

20 juni 2020

Mogen kinderen met een luier tijdens Corona naar school komen? Ik bedoel niet alleen in deze korte periode maar ook volgend schooljaar als we niet normaal zouden kunnen opstarten

Reageren
B

Bas

21 juni 2020

Is er een maximum duur van een examen? Want het examen wiskunde op mijn school duurt 4 lesuren aan een stuk zonder pauze. Is dit toegelaten?

Groeten

Reageren
H

Hj

22 juni 2020

kan je blijven zitten als je tijdens de corona periode geen taken voor een vak hebt gedaan en er voor de corona periode geen taak of toets was voor hetzelfde vak

Reageren
S

Stijn Govaerts

26 juni 2020

Beste

De klassenraad komt voor zo veel mogelijk leerlingen tot een weloverwogen beslissing en geeft leerlingen waar mogelijk het voordeel van de twijfel. Je school kan gebruik maken van vakantietaken en remediëring zodat leerlingen tijdens de vakantie tekorten kunnen bijwerken. Of ze kunnen bijkomende proeven, herexamens, inhaalstages, zomerschool … organiseren om extra informatie te verzamelen en zo veel mogelijk leerlingen een tweede kans te geven. Evalueren en examens organiseren behoort tot de autonomie en pedagogische vrijheid van de school. Je school kiest dus zelf.

vriendelijke groeten

Stijn voor Klasse

Reageren
M

Marjan

27 juni 2020

Beste,

In hoeveel bubbels mag je als zorgjuf komen binnen dezelfde school. Dit bij kleuters?

Mvg
Marjan

Reageren
D

Dedrie Marina

17 augustus 2020

Ik heb volgende vraag.
Ik ben vast benoemde onderwijzer, weliswaar met een longprobleem
Ik heb astma en had in het verleden meerdere longontstekingen , dus ik zit in een hoge risico groep.
Ik ben 60 jaar.
Mag ik weigeren om te starten en verlies ik dan mijn wedde en opgebouwde rechten?
Dank u

Reageren
V

Veerle Pilaete

23 augustus 2020

Hallo
Ik werk op het secretariaat van een middenschool in Asse, ben 60 jaar. Mijn opdracht is o.a. toezicht doen op de speelplaats. De leerlingen moeten geen mondkapje dragen op de speelplaats. Wij hebben ook veel lln die uit het Brusselse komen, waar er toch veel besmettingen zijn. Wij zijn een middenschool, dus de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs. Op de speelplaats wordt veel gevoetbald en daarbij gezweet, gelopen, geroepen.. en ze lopen per ongeluk wel eens tegen de toezichters aan. Ik heb geen zin om tussen die lln te lopen omdat ik bang ben om besmet te geraken. Is hier ook al eens aan gedacht?

Reageren
M

Mieke Santermans

24 augustus 2020

Dag Veerle,
Met vragen over Corona kan je terecht op info-coronavirus@health.fgov.be of bel 0800 14 68 9. Je krijgt dan een antwoord van het ministerie van Onderwijs en Vorming. Sowieso ook zinvol om hen te laten weten wat er bij jou en in jouw school leeft.
Vriendelijke groeten,
Mieke van Klasse

Reageren
K

Kathleen Rossenbacker

24 augustus 2020

Dag iedereen,
In onze school mochten de leerlingen van de derde graad ‘s middags de stad in. Nu met Corona mag dat voorlopig niet (meer). Welke afspraken gelden daarover in andere scholen?
Beste groeten,
Kathleen

Reageren
H

Hilde De Beuckeleer

28 september 2020

Dag Kathleen,

In de Leuvens scholen moeten de leerlingen van de 3e graad de stad in om te eten. De leerlingen van de eerste graad en de tweede graad hebben geschrankte middagpauze en zo is telkens de volledige reftercapaciteit ter beschikking van één graad.

Reageren
A

Anoniem

13 oktober 2020

Kan de directie je verplichten om toezicht te houden bij meer dan 100 leerlingen in studie? (Secundair onderwijs)

Reageren
W

Wouter

13 november 2020

Kunnen personeelsvergaderingen in het onderwijs doorgaan ?
Ik vind niet direct richtlijnen hieromtrent.

Reageren
S

Stijn Govaerts

17 november 2020

Activiteiten voor volwassenen worden maximaal contactloos (digitaal) georganiseerd. Vanaf fase oranje kunnen enkel bijeenkomsten die essentieel zijn voor het onderwijs uitzonderlijk fysiek doorgaan. De veiligheidsmaatregelen die gelden voor de volledige samenleving moeten altijd nageleefd worden: draag een mondmasker, hou voldoende afstand en ventileer voldoende de ruimte.

Of toegang tot de school nog mogelijk is, is ook afhankelijk van de lokaal genomen maatregelen.

Ga altijd eerst na of er mogelijkheden zijn om de school op een alternatieve manier dan via fysiek contact te ondersteunen. Nodig de derden uit om daarover mee na te denken.

Reageren

Laat een reactie achter