Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Maak elke dag een filmpje: “Wij brengen school tot in de woonkamer”

“Mijn leraren sturen hun leerlingen elke dag een zelfgemaakt filmpje”, vertelt Sven, directeur van basisschool Paviljoen in Schaarbeek. “Met tips voor lager én kleuter. Zo houden we contact en zetten we in op leren, ook op afstand.” Kijk mee.

Benieuwd naar de filmpjes van basisschool Paviljoen? Bekijk ze hier.

Zo maak je zelf goede video’s voor je leerlingen: 5 tips

 1. Maak een storyboard of scenario

  Wat wil je vertellen? En wat wil je in beeld brengen? Met een goed script verlopen je opnames en montage zoveel vlotter.

 2. Kies altijd hetzelfde beeldformaat

  Wanneer je filmpjes maakt die je leerlingen op computer bekijken, film dan horizontaal. Kijken je leerlingen vooral op smartphones, dan kan je beter verticaal filmen.

 3. Geluid is nóg belangrijker dan beeld

  Kies voor een rustige ruimte zonder achtergrondgeluid. Spreek rustig en duidelijk. Wanneer leerlingen je niet verstaan, haken ze snel af.

 4. Kijk naar de zon

  Film nooit in tegenlicht. Staat de zon achter je? Dan zien je leerlingen enkel een donker silhouet. Hetzelfde geldt met kunstlicht.

 5. Lengte telt

  Film elke scène lang genoeg. Een fragment van enkele seconden is onhandig in je montage. Van een langere scène kan je altijd een stukje knippen. Maar beperk wel de totale lengte van je video. Kort en krachtig werkt het beste.

Inspireert Klasse Magazine jou in 2021-2022?

 • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
 • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, posters, kaartjes ...
 • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.