Gepubliceerd op
Schooltips

Hoe hou je tijdens de lockdown contact met ál je leerlingen?

Sommige leerlingen hebben meer zorg en betrokkenheid nodig. Meestal spreek je ze aan op de speelplaats, maar dat kan niet altijd in coronatijd. Zoek daarom andere vormen om nabij te zijn. Leraren en ondersteuners delen hun expertise.
 

n.v.d.r. Klasse maakte dit artikel in volle coronacrisis. De omstandigheden en richtlijnen voor onderwijs wijzigen voortdurend. Up-to-date info over geldende maatregelen lees je hier.

Hou contact met je leerlingen: icoontje telefoon

Hou het simpel: bel ouders en leerlingen op

“Ik wil de volgende weken de ouders van mijn leerlingen (type 2 met ASS) ondersteunen. Daarvoor grijp ik naar de telefoon of Whatsapp. Kort horen hoe het gaat, maar ook vertellen met welk speelgoed de kinderen in de klas spelen. Dan kunnen de ouders thuis gelijkaardig speelgoed zoeken.” (Machteld Van Praet, De Zonnepoort Gent)

Hou contact met je leerlingen: icoontje fototoestel

Stuur een foto

“Foto’s van recente activiteiten zorgen ervoor dat kinderen zich verbonden blijven voelen: foto’s van het bibbezoek of van het laatste verjaardagsfeest. Je kan ook een pictogram ‘school’ sturen met een rood kruis erover. Leerlingen kennen dat teken. Wij gebruiken dat rode kruis steeds bij geannuleerde activiteiten, bijvoorbeeld als er op school iets niet kan doorgaan.” (Machteld Van Praet, De Zonnepoort Gent)

Hou contact met je leerlingen: icoontje sociale media

Gebruik de sociale media waar je leerlingen zitten

“Ik speel mijn opdrachten voor P.O. door via Instagram. Dat gebruiken mijn leerlingen meer dan Smartschool. De school heeft heel wat leerlingen die thuis geen of een te oude computer hebben, of geen internet. Een smartphone hebben ze meestal wel.”

“Op mijn Instagram-account lanceer ik dagelijks een fotochallenge, zoals “Neem een foto van je favoriete liedje”. De leerlingen reageren massaal. Ik maak ook filmpjes met P.O.-opdrachten, bijvoorbeeld “Teken de omtrek van voorwerpen die je vindt in je huis, zoals een schaar. Kleur je tekening in.” Al mijn collega’s van de eerste graad maakten een Instagramaccount aan.” (Ellen De Wandeleer, OLVI Gent)

Hou contact met je leerlingen: icoontje radar

Monitor of leerlingen afhaken

“Onze zorg- en trajectbegeleiders houden in de gaten of de cursisten afhaken. Om online lessen te volgen, moet een leerling verantwoordelijk en zelfredzaam zijn. Wie niet meer online komt op ons platform Chamilo, verdwijnt van de radar. Dat willen we vermijden. Het is dus belangrijk dat de school en de leerling elkaar digitaal vastklampen en aanmoedigen.” (Valerie Marescau, adjunct-directeur van het Tweedekansonderwijs Gent)

“We checken samen met de collega’s welke leerlingen hun Smartschool-opdrachten niet lezen. Die bellen we op om uit te zoeken waar het fout loopt én om oplossingen te bedenken.” (Kenny Peeters, coach uit De Prins Diest)

Hou contact met je leerlingen: icoontje groep

Hou de groep samen

“Met digitale tools kan je aan groepsvorming blijven doen. Ik werk met leerlingen met ASS en normale of hoge begaafdheid die les volgen op een reguliere school. Ik plan een aantal Smartschool Lives zodat ze hun klasgenoten zien. Het hele schooljaar hebben we hard geïnvesteerd in groepsvorming. Het zou zonde zijn dat nu te verliezen.” (Nele Bauwens, coördinator van een inclusieproject tussen GO! IBSO De Horizon en GO! Handelsschool Aalst)

Hou contact met je leerlingen: icoontje bericht

Laat je leerlingen voelen dat je ze niet vergeet

Sociaal kapitaal gaat over een vangnet van vertrouwen en warme relaties. Dat heeft 3 tot 5 keer meer effect op leerprestaties dan financiën.”

“Daarom zou ik leerlingen met een moeilijke thuissituatie niet alleen motiverende opdrachten geven, maar ook eens bellen, of een persoonlijk berichtje sturen. Eventueel kan de leraar of de zorgcoördinator bekijken of het gezin een hulpvraag heeft. Meer dan ooit zijn het de kleine dingen die tellen.” (Carolien Frijns, lerarenopleider en onderzoeker aan Arteveldehogeschool)

 

Informeer je leerlingen over de CLB-chatbot

Op CLBch@t zijn zowel leerlingen als ouders welkom met alle vragen over studeren, studiekeuze, welbevinden of gezondheid. Tijdens de coronacrisis verruimen de openingsuren. De gratis en anonieme chat is tot aan de paasvakantie bereikbaar van maandag tot donderdag, van 14 tot 21 uur. Dringende gesprekken kunnen doorgaan in het CLB, als leerling en de ouders niet ziek zijn.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...