Gepubliceerd op
Klik & Print

Gesprekskaartjes: vraag ouders hoe het afstandsleren gaat

Bij onderwijs op afstand spelen ouders een belangrijke rol. Elkaar even horen kan deugd doen. En zet de neuzen in dezelfde richting. Met deze do’s en don’ts haal je als leraar het meeste uit een vlotte babbel. De gesprekskaartjes helpen je op weg.

Tool - Gesprekskaartjes - Contact met ouders

Voor je contact opneemt: maak een lijstje

  • Van sommige ouders of leerlingen krijg je regelmatig een bericht. Met een dankwoordje, antwoord of berichtje terug houd je een goed contact. En weten zij dat ze steeds bij jou terecht kunnen.
  • Check dus vooral wie je zelden of niet hoort. Of over wie je je zorgen maakt. Dat wordt jouw contactlijstje.
  • Vul aan wat je al weet over die leerlingen. Wat is de gezinssituatie? Zijn ouders bereikbaar? Volgen ze berichten en taken op? Was er een aandachtspunt tijdens een vorig gesprek?
  • Stuur vooraf een bericht of mail om te weten wanneer en met wie je contact kan nemen. Zo overval je de ouder niet. Wat doen ze liefst: bellen of videochatten?
  • Vermeld dat je even wil horen hoe het met ze gaat. Ouders en kinderen zijn samen thuis. Wie weet, komt je leerling ook even aan de lijn. Geef de leerling dan een stem.

TIP: Gebruik het gesprekskaartje ‘Telefoontaal’
 

Eerst verbinden, dan taken opvolgen

Het eerste live contact kan onwennig zijn. Laat weten dat deze situatie ook nieuw is voor jou. Stel jezelf voor, en durf je kwetsbaar opstellen. Tenslotte zijn we allemaal zoekende. Zo bouw je samen aan vertrouwen. Had je al eerder contact of ken je elkaar al beter? Neem dan de tijd om oprecht te horen hoe het gaat.

Voel je vertrouwen? Dan kan je polsen hoe de taken thuis verlopen. Bij een eerste gesprek kom je daar misschien niet eens aan toe. Als je vraagt naar ervaringen van ouders, kom je te weten wat goed loopt, en waar ze zich zorgen over maken. Misschien wordt vanzelf duidelijk waarom je leerling zijn taken niet kon maken, en kun je samen met de ouders zoeken naar oplossingen. Bijvoorbeeld in de vorm van structuurkaartjes of deze zelfsturingsposter (BBBB-poster).

TIP: Gebruik het gesprekskaartje ‘Maak verbinding’ en ‘(T)huiswerk’
 

Nazorg voor elke partij

Maak achteraf een klein verslagje van wat je ontdekt hebt. Zo kan je bij een vervolggesprek makkelijk de draad oppikken. Noteer wat goed loopt, en welke noden er zijn. Zoek verder naar oplossingen. Denk aan het zorgteam van je school, de CLB chat, meertalige info over het coronavirus of deze vertaalfiches voor anderstalige ouders. Die kan je bij een volgend gesprek of bericht aanreiken.

Hoe houd je contact en hoe vaak? Bel je wekelijks op? Maak duidelijke afspraken en zorg voor regelmaat. Leg daarbij de lat niet te hoog voor jezelf, en de ouders.

TIP: Gebruik het gesprekskaartje ‘Bied hulp’
 

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...