Gepubliceerd op
Klik & Print

Vraag ouders feedback bij preteaching

Ouders hebben nu beter dan ooit zicht op hoe je leerlingen de aanlooplessen beleven. Vraag je hen hoe de preteaching thuis lukt? Met deze feedbackfiche kan jij lessen en taken bijsturen voor hun kind.
 

n.v.d.r. – Klasse maakte dit artikel in volle coronacrisis. Ondertussen zijn de omstandigheden en richtlijnen voor onderwijs gewijzigd. Up-to-date info lees je hier.

Afbeelding van Klik en Print 'Lukt de taak thuis?'

Leraar in het lager onderwijs of in de eerste jaren van het secundair? Vooral daar spelen ouders een belangrijke rol bij de begeleiding van hun kind. Vraag hun input met deze feedbackfiche.

Download hier de feedbackfiche, de PDF is ook digitaal invulbaar. Je gebruikt hiervoor best Adobe Acrobat Reader.
 

“Goede communicatie is nu heel belangrijk.”

Maurits Wysmans, deskundige in oudercommunicatie, geeft tips hoe je de feedbackfiche voor ouders kan gebruiken.
Maurits Wysmans, deskundige in oudercommunicatie, geeft tips hoe je de feedbackfiche voor ouders kan gebruiken:
 


 

 • Goede communicatie tussen jou en de ouders is heel belangrijk nu. Laat de ouder weten dat ze jouw partner zijn, dat je hun feedback nodig hebt. Vertel hen dat je er samen wil voor zorgen dat hun kind iets bijleert tijdens deze coronatijd.
 • Leg je ouders vooraf uit waarom je met deze feedbackfiche werkt. Vertel dat je hun blik op hoe de taken thuis verlopen nodig hebt om taken of je hulp – indien nodig – bij te sturen.
 • Benadruk dat er geen juiste of foute antwoorden bestaan. Enkel met eerlijke feedback krijg jij inzicht in hoe je leerling de leerstof thuis verwerkt.
 • Kies selectief over welke taak je feedback wil krijgen van de ouders.
 • Stuur de feedbackfiche op een vast moment, bijvoorbeeld wekelijks op vrijdag om 17 uur. Zo voelen ouders structuur in je communicatie.
 • Laat je ouders weten dat ze de feedbackfiche samen met hun kind mogen invullen. Inspraak heeft een positief effect op de motivatie. Is het interessanter om feedback aan je leerlingen te vragen? In deze vragenlijst kan je inspiratie vinden om rechtstreeks aan je leerlingen feedback te vragen.
 • Wees realistisch: het is niet voor elke ouder haalbaar om de feedbackfiche in te vullen. Ouders die je tot nu toe niet kon bereiken, stuur je beter een algemeen ‘hoe is het met jullie’-bericht. De feedbackfiche kan voor sommige ouders een aanleiding zijn om nog meer af te haken.
 • Laat weten wanneer en hoe ouders je kunnen contacteren met extra informatie of vragen.

Haal Klasse Magazine in je bubbel

 • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
 • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
 • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.