Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Lesgeven met mondmasker: “Geeuwen en zuchten houdt je stem gezond”

  • 28 mei 2020
  • 2 minuten lezen

Lesgeven met een mondmasker is niet alleen vermoeiend, je loopt ook meer risico op stemproblemen. Want je krijgt minder zuurstof binnen en gaat intuïtief luider spreken. Met deze tips van stemcoach Aagje Dom blijft je belangrijkste instrument in topconditie. Bekijk de video.

n.v.d.r. – Klasse maakte dit artikel in volle coronacrisis. Ondertussen zijn de omstandigheden en richtlijnen voor onderwijs gewijzigd. Up-to-date info lees je hier.

Bekijk de video Lesgeven met mondmasker? “Geeuwen en zuchten houden je stem gezond”

Tip 1:
breng je stem in topvorm

Aagje Dom: “Als je spreekt met een mondmasker, raken je stemplooien snel uitgedroogd. Dan is het goed om te ‘bevochtigen’ voor en na het lesgeven. Je kan daarvoor een vernevelaar of damptoestel aanschaffen. Of je doet het ‘op grootmoeders wijze’: met een handdoek op je hoofd, boven een kom heet water. Probeer liefst ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds te dampen.”

“Je stem kan je vergelijken met een spier: om ze goed te laten werken, zijn opwarming én afkoeling belangrijk. Dat kan je doen door te ‘zoemen’: met verschillende klinkers een zoemend geluid maken. Probeer het ook eens door met je lippen te trillen terwijl je geluid maakt, en gebruik daarbij zowel hoge als lage tonen.”


Tip 2:
spreek niet luider, maar trager

Aagje Dom: “Om jezelf verstaanbaar te maken, is het heel verleidelijk om luider te gaan spreken. Maar dat doe je beter niet, want zo raakt je stem overbelast. Spreek liever trager en concentreer je op het goed uitspreken van al je medeklinkers: die klanken verspreiden zich gemakkelijk door de klas, ook als je met een mondmasker spreekt.”


Tip 3:
gebruik korte zinnen en leg voldoende pauzes

Aagje Dom: “Als je lange zinnen ‘in één adem’ maakt, moet je daarna diep inademen. Misschien heb je het al gemerkt: dan zuig je je mondkapje mee naar binnen. Maak daarom korte zinnen. Zo hou je ook je ademhaling veel gemakkelijker onder controle.”

“Las ook meer pauzes in tussen je zinnen. Dan kan je tussendoor je kaak even loslaten, zuchten of zelfs geeuwen. Dat geeft echt een boost aan je stem. Een prima excuus dus om zonder schuldgevoel te zuchten en te geeuwen voor de klas.”


Tip 4:
trek de aandacht met je lichaamstaal

Aagje Dom: “Je lichaamstaal is nu nog belangrijker dan anders. Gebruik daarom bewust je handen tijdens je uitleg. En kijk leerlingen individueel heel nadrukkelijk aan: dan weten ze dat je tegen hén spreekt. Als je een faceshield draagt, denk er dan aan om je hoofd voldoende te draaien, want anders zien je leerlingen je ogen niet.”

Sigrid Vandemaele

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter