Gepubliceerd op
Blog

Kunstleraar in coronatijd: dweilen langs de looplijn

Charlotte De Cooman
Muziek en esthetica haalden het lijstje van hoofdvakken niet op de school van leraar Charlotte. Ze ruilt haar klas voor excel en ontsmettingsgel. Maar mist haar lessen. “Kunst kan vandaag zoveel moois betekenen voor leerlingen. Want alleen met zeep gaan we de wereld niet redden.”


n.v.d.r. – Klasse maakte dit artikel in volle coronacrisis. Ondertussen zijn de omstandigheden en richtlijnen voor onderwijs gewijzigd. Up-to-date info lees je hier.

 
4 juni 2020. Ik loop door de gangen van onze school. Voor ieder lokaal ligt een handleiding ‘zo knoop je een mondmasker’, een stappenplan om je handen correct te ontsmetten en een fles desinfecterende handgel. Ik kreeg een plattegrond met vaste zitplekken. Leerlingen worden cijfers. Nummer 11 mag eerst binnen op anderhalve meter gevolgd door nummer 10, 9, 8 … ’s Middags de omgekeerde volgorde. ‘Vergeet alsjeblieft je handen niet te ontsmetten’, vraag ik. Toeval krijgt geen kans.

De tieners hebben hun vrienden al maanden niet meer gezien. Ik voel me ongemakkelijk als ik ze moet berispen en afstand vragen. Leraren volgen looplijnen, de algemeen coördinator neemt met een strak gespannen gifgroen masker aanwezigheden op. Een leerling die te laat binnen waait, dreigt het hele schema overhoop te gooien. Geen paniek, we denken al weken in lastminutewijzigingen. Op school hangt de griezelige sfeer van een fabriek zonder refter. Koffiepauzes schieten er bij in. Als ik in het kopielokaal enkele collega’s zie, moet ik me inhouden om ze niet spontaan te knuffelen.

Opvang voor kinderen met ouders uit cruciale beroepen, ouders bellen omdat hun zoon afstandsonderwijs als aanloopje naar vakantie ziet, toezicht houden op de speelplaats en in toiletten en zelfs lokalen dweilen. Zo zien mijn dagen eruit. Vreemd voor een leraar muziek en esthetica die al jaren geen dweil meer aanraakte. En dat aan zichzelf probeert vrij te pleiten door die rugoperatie 10 jaar geleden, de vingers die van levensbelang zijn voor een violist en een doosje pralines plus mooie woorden voor de secure poetsvrouw die bij mij over de vloer komt. Lesgeven zit er voor mij niet in, helaas. Muziek haalde het lijstje hoofdvakken niet.


Lesgeven is de schoonste job ter wereld en kunst kan zoveel moois betekenen voor tieners

Charlotte De Cooman - Leraar muziek en esthetica

A la guerre comme à la guerre. Veiligheid boven alles, en ik reken me rijk dat ik in deze moeilijke maanden werkzekerheid heb. Dat kunnen veel kunstenaars en kwetsbare gezinnen niet zeggen. Maar ik koos niet voor de job om excel-lijsten bij te houden van mijn 450 leerlingen en mee te draaien in de poetsploeg die vloeren sopt na elke groepswissel. En moet het eigenlijk wel zo klinisch? Denken ze nu écht dat onze leerlingen met geodriehoeken zitten te spelen op de grond?

Geef me maar snel opnieuw de rockbands op maandag, samen boterhammen eten voor de koorrepetitie op dinsdag. De lessen waarin ik leerlingen probeer te overtuigen dat Cage wél cool is en dat de Griekse componist Xenakis het met integralen deed. Dat het niet erg is om een maatje meer te hebben, Rubens weet dat al meer dan vierhonderd jaar. Lesgeven is het podium waar ik van 8.00 tot 16.00 uur mag op kruipen. Ik geniet en hoop er niet te vaak af te vallen, zoals wanneer bij een mislukte mop de stilte langer duurt dan Cage zijn 4’33”.

Intussen is het vijf voor twaalf. De leerlingen wachten als trouwe soldaten geduldig op mijn commando. Ook het desinfecterende flesje en de microvezeldoek loeren naar mij. Ik wens iedereen een fijne namiddag en sla nog een praatje met een leerling. ‘Nooit gedacht dat mijn ‘kunstleraar’ met emmers zou staan zeulen’. Ik ook niet. Lesgeven is de schoonste job ter wereld en kunst kan zoveel moois betekenen voor tieners. Vandaag meer dan ooit. Want met zeep alleen gaan we de wereld niet redden.
 
Charlotte De Cooman
Leraar muziek en esthetica

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...