Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Zo trap je het schooljaar warm en veilig af

Het schooljaar warm starten samen met leerlingen en ouders moet dit jaar anders. Hoe pak je de infoavond, het wenmoment of de kennismaking aan? Ontdek hoe 5 scholen in september coronaproof hun publiek verwelkomen.
 

Icoontje '30 minuten

Wennen in slotjes van 30 minuten

“Voor het eerst naar de kleuterklas is een grote stap. Samen met mama of papa vooraf even wennen aan school is belangrijk”, duidt kleuterjuf Els. Dus nodigt De Kleine Icarus in Gent 4 gezinnen per 30 minuten uit. Mama of papa mag de peuter vergezellen. “Die groep splitsen we nog eens ope: 2 gezinnen geef ik een rondleiding in de klas terwijl het andere groepje buiten een ontdekkingstoer maakt met mijn parallelcollega. Na 15 minuten vindt er een wissel plaats.”

Icoontje 'voordelen'

Door de kleine groepjes van 4 is het eerste contact heel persoonlijk. De drempel is laag om elkaar veel vragen te stellen.

Icoontje 'nadelen'

Niet alle ouders uit de hele klas kunnen elkaar leren kennen. Normaal koppelt de school het wenmoment aan de klusjesdag met drink. Dat sociale moment valt nu weg.


Icoontje 'kinderfuif

Kinderfuif? Zo snel mogelijk

Leefschool Klavertje 4 in Nevele verschuift de jaarlijkse kinderfuif van maart naar oktober. Directeur Kristien: “School is meer dan een plek waar kinderen afgezet en opgehaald worden om te leren. Ze moeten voelen dat het hier ook plezant is. Daarom vieren we de eerste schoolmaanden feest. Normaal fuiven ouders ook mee, maar door corona zijn ze voor een keer niet toegelaten.”

Icoontje 'voordelen'

De fuif van ‘t jaar nu al meemaken? Dat dragen kinderen qua goed gevoel de rest van het schooljaar mee.

Icoontje 'nadelen'

Ouders zijn voor een keer niet toegelaten. Voor hen een gemiste kans op informeel contact, voor de kinderen extra spannend en wie weet zelfs wenselijk?


Icoontje 'video

Tijdloze infoavond

De infoavond voor de nieuwe ouders van middelbare school Stamina in Brugge zal niet in de school doorgaan. Coördinator Caroline: “We bieden wel filmpjes aan over onze visie en afspraken. Die kunnen ze bekijken wanneer het hen past. Daarnaast vullen we continu onze lijst met veelgestelde vragen van ouders aan. Die vragen verzamelen we via een online formulier. We willen weten wat er leeft bij de ouders en gaan niet alleen van onszelf uit.”

Icoontje 'voordelen'

Door de inhoud tijdloos te maken, blijft het werk van de leraren lang bruikbaar. De FAQ maken we samen met ouders en op basis van hun noden en behoeften. Zo werkt de school aan ouderbetrokkenheid.

Icoontje 'nadelen'

Ons team mist het informele contact met de ouders. En de ouders kan je niet fysiek laten kennismaken met hoe de school proeft, ruikt, voelt.


Icoontje 'video

Welkomstwandeling voor ouders

Nieuwe ouders moeten de kans krijgen om mama’s en papa’s van vriendjes te leren kennen. Daarom organiseren we exclusief voor die ouders eind september 3 buurtwandelingen”, vertelt Marianne Van Hoe van Ouderraad Sint-Paulus Hansbeke. “Via de online inschrijvingen houden we de grootte van de groep beperkt. Veel ouders zijn vrij op woensdag. Die dag organiseren we er zeker één ’s morgens, wanneer de kinderen op school zijn. Maar ook ’s avonds bieden we een wandeling aan.”

Icoontje 'voordelen'

Al wandelend maak je vlot en ongedwongen contact. De schoolse context even verlaten maakt de gesprekken extra luchtig.

Icoontje 'nadelen'

De activiteit is weersgebonden. Maar hé, slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleren. Voor alle andere ouders is er helaas geen leuk openingsmoment: de traditionele 1-september-koffieklets aan de schoolpoort kan niet doorgaan.


Icoontje 'Opendeur

Openklasmoment in shifts

Basisschool De Bij in Liedekerke zet het schooljaar leuk en luchtig in. “In plaats van de traditionele infoavond organiseert elke leraar eind augustus een openklasmoment in shifts”, deelt zorgleraar Claudia mee. “We willen de ouders en kinderen op een informele manier leren kennen en tijd maken voor hun vragen.” Ouders schrijven online in en kiezen uit 3 tijdsblokken. “We adviseren om het kind door slechts 1 volwassene te laten vergezellen. Uitzonderingen kunnen altijd.”

Icoontje 'voordelen'

Ouders kunnen zelf een tijdstip kiezen. Zo lukt het beter om toch aanwezig te zijn.. Dit startmoment geeft de leraren bovendien energie en goesting in het nieuwe schooljaar.

Icoontje 'nadelen'

Voor 400 leerlingen en hun ouders 60 shifts organiseren op een namiddag is een hele klus. Gelukkig kunnen we via het sms-systeem – nieuw sinds de lockdown – ouders op de hoogte houden.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...