Gepubliceerd op
Blog

Hoe komen we dit ongewone schooljaar door?

Portret Charlotte - leraar esthetica en muziek

Charlotte, leraar esthetica en muziek in Stella-Matutinacollega Lede, ziet in de personeelsvergadering eind augustus een blauwdruk voor het schooljaar. Veel emoties, werk en onzekerheid. Maar samen met collega’s lukt het wel.


De laatste donderdag vóór 1 september. Traditiegetrouw een blij weerzien met collega’s tijdens de personeelsvergadering, zorgoverdracht, deliberaties en minireceptie in open lucht. Met afstand, zonder kussen.

Programma en PowerPoint zitten strak in elkaar. Het nieuwe middenkader was er in juli al ingevlogen, zijn werkkracht en positieve energie waaien door de schoolkapel. Ergens halfweg de presentatie zit een warm blokje familienieuws: de zomerse babyboom, maar ook de mensen van wie we afscheid moesten nemen.

Mijn collega’s hebben smaak, merk ik, als ik de mooie namen van hun sloebers lees. Wanneer ik mijn eigen naam ontdek, denk ik aan de koele begrafenis van 2 dagen geleden. Hoe we zonder knuffels en met een mondmasker dat mijn tranen opving, afscheid namen van de creatieve, warme vrouw die mijn tante was.

Vanaf dat moment komt bitter weinig van de presentatie binnen. In mijn hoofd begint het te tollen. Ik sta in 3 graden en zie meer dan 400 leerlingen. Ik krijg een kleine paniekaanval, vraag me af of ik het wel nog kan; lesgeven na 6 lange maanden niet meer voor de klas. En of alles veilig is. Mijn vader is risicopatiënt en mijn kersverse neefje wil ik zo graag eens vasthouden.

Wat ik wel nog meekrijg: een regen aan extra werk valt op ons, mijn mailbox puilt al uit en dan moeten we nog overleggen over de maatregelen voor mijn vak, muziek. Die corona zet ook dit schooljaar alles op zijn kop, bevestigen vrienden uit het onderwijs me ’s avonds. Overal zetten we alle zeilen bij voor een zware, onvoorspelbare tocht. Met als extraatje: een grote kans op inspectiebezoek waarvoor ik me als vakcoördinator nu al verantwoordelijk voel. Niets aan te doen, we moeten er samen door.


Samen geraken we sterker door het schooljaar omdat we elkaar aanspreken, en stukjes miserie en geluk delen

Charlotte De Cooman - Leraar esthetica en muziek

Om dat teamgevoel te versterken, sluiten we af met een receptie. Alleen: als ik aankom, zijn de bubbels op en als mensen naar mijn vakantie vragen, triggert mijn tranendal nog meer tranen bij een collega met evenveel liefdespijn. Ze is 7 jaar jonger en heeft nog zeeën van tijd voor ze haar eicellen moet laten invriezen. Ik slaag erin om haar een beetje te doen lachen.

Een andere collega is triest om haar echtscheiding, dat ze hem mist, de man die hij vroeger was, en meteen tekent voor een verstandshuwelijk. Voor de kinderen. Ik word een beetje kwaad en ze is blij dat ze weer de Charlotte ziet die ze kent, met minder tranen en strijdlustig voor gelukkige vrouwen die geen mannen willen die hen niet verdienen.

Ik besluit mijn nomadenbestaan van deze zomer niet breed uit de doeken te doen. Geen reis, maar logeren bij vrienden omdat mijn verbouwing vertraagt. Ik weid niet te lang uit over dat lekkende dak, het schimmelende plafond, mijn auto die niet meer door de keuring raakt, de inkomsten die ik als muzikant misloop en de afwezige schoonheid van samen musiceren. Een andere keer misschien.

We zijn allemaal maar mensen. Samen geraken we sterker door het schooljaar omdat we elkaar aanspreken, en stukjes miserie en geluk delen. Ook de directeur merkt dat ik het moeilijk heb. Ze stuurt mij ’s avonds dat haar deur altijd openstaat. Ik zie het weer zitten. Hier wordt goed voor ons gezorgd.

Charlotte De Cooman
Leraar muziek en esthetica

Waar is mijn
Lerarenkaart?