Vlaanderen
Klasse.be
Gids toont bloem aan kinderen tijdens klasbezoek aan t' Grom in Mechelen

Met je Lerarenkaart

Op klasuitstap naar ’t Grom in Mechelen

  • 23 september 2020
  • 6 minuten lezen

“Een gezonde en groene start”, het thema waarmee juf Juliet en juf Nicole het schooljaar inluiden, kon niet beter ingezet worden dan met de workshop ‘Lekker gezond met groenten’ in het Groentemuseum (‘t Grom)! De 18 derdejaars uit Basisschool Pullaar in Lier hebben nog nooit zoveel zin gehad in groenten!

“Kinderen denken vaak dat groenten uit de winkel komen. Hier zien ze dat ze groeien in de moestuin, en maken ze een gezonde maaltijd met de vers geoogste groenten.” Juf Juliet en Nicole waren er als de kippen bij om te reserveren zodra het weer kon. “2 jaar geleden kwamen we hier voor het eerst. Ouders reageerden toen verrast: “Onze kinderen hebben alle groenten gegeten! Hoe hebben jullie dat klaargespeeld?” “Omdat ze hier leren over groenten en er zelf mee koken, eten ze hun bordjes met veel smaak leeg!”

Blind geproefd

“Mondmaskers!” Nee, dat zijn het niet. We verzamelen in een kring en krijgen elk een kleurrijke blinddoek op voor het smaakspel. “Even testen of jullie de 4 smaken kennen en herkennen”, kondigt gids Paul aan. “Suiker smaakt … ?” Alle vingertjes in de lucht “Zoet!” De verwachtingen voor het eerste proevertje zijn hoog! Alle kinderen steken plichtsbewust hun hand uit, en zonder verpinken gaat het eerste hapje binnen.

Eèèèèk! Dat is ZUUR! Een augurk is niet meteen het snoepje dat ze verwacht hadden! Zoute olijfjes, bittere stukjes witlof, ze gaan allemaal over de tong. “Ik vind alles lekker!” roept Jens. Maar als de restjes opgegeten mogen worden, verdwijnen de stukjes zoete wortel toch het snelst achter de kiezen. Wat we geleerd hebben? Dat je alles kan leren eten als je maar vaak genoeg proeft, want 5 dagen per week hetzelfde, is toch niet gezond!

Kind met een blinddoek in 't Grom in Mechelen

Paulvruchten?

We splitsen ons op in 2 groepen. In het veilingzaaltje leren we aan de hand van een grote houten voedingsdriehoek hoe een gezonde maaltijd eruit ziet. Waarvan je meer mag, en waarvan best wat minder. Welke vitaminen ons beschermen tegen ziektes, dat je ijzersterk kan worden van mineralen.

En waar zitten die stoffen in? “Groenten en fruit!” Paul heeft zijn boodschappentas mee, en tovert ‘Paulvruchten’ uit zijn mouw… peulvruchten die hij zelf heeft gedroogd, en die daarom geen witte maar wonder-boven-wonder paarse bonen voortbrengen. Alles op de juiste plaats in de driehoek, en wat er niet in mag … op tafel! “Wie heeft er fruit mee als vieruurtje?” 3 vingers in de lucht… Morgen zijn het er vast meer?

Pittige les

“Ik wil soms geen vlees.” zegt Nore. Je hoeft geen kip of varken te doden om lekker en gezond te eten, legt Paul uit. Al ooit gehoord van tofu, quorn of seitan? Moeilijke woorden. “In een tekenfilmpje heb ik gezien wat tofu is!” zegt Jens en hij weet het prima uit te leggen. En wist je dat pitten en noten ook heel wat eiwitten bevatten? Je moet er wel goed op knabbelen want anders komen ze er zo weer uit straks! “Kan je daar ook een boom mee planten?” vraagt Nore. Een goed plan voor de lente!

Meisje neemt flesje cola in 't Grom in Mechelen

Zoete zonde

“Wie wil er nu zo’n dikke buik krijgen?” Paul wijst naar Katrijn, onze fotograaf. “Oei, heb ik te veel chips gegeten dan?!” Chips, chocola, salami, frietjes … al dat lekkers eten we beter niet te veel, weten we ondertussen. Een fles cola bevat 36 klontjes suiker! Paul houdt het kommetje erlangs. Daar worden we toch even stil van. En zelfs op de doos cornflakes lezen we dat die bijna voor de helft suiker bevatten. Maar die bolle buik, die mag er wel zijn, hoor. “Dat is niet van het snoepen! Daar zit een baby’tje in!”

Van bloemetjes en bijtjes

Paul droomt weg naar de bloemetjes en de bijtjes… Als bijen nectar van de bloemen verzamelen, doen ze de stuifmeelkorrels bewegen, en dat zorgt voor be-vrucht-ing. Zo toveren ze de bloemen om in vruchten. “Bloesems van de kersenboom worden later…?” “Kersen!” klinkt het in koor. Je moet dus niet bang zijn van bijen en hun grote zussen. “Weet je dat je hommels kan aaien?” hoor ik achter me fluisteren.

We slaan onze vleugels uit. Langs de binnenkoer van de oude hoeve versierd met stillevens, voorbij het bakhuis, gaan we via het huisje van de mol – “Die zal ik je straks in het museum tonen!” – naar de tuinen. Van vijgenboom tot warmoes. We proeven het zaad van de bladvenkel. ‘Dat smaakt naar drop!’.

De wespen doen zich tegoed aan het fruit dat van de bomen is gevallen. Bij de bijenhal staan we dapper stil. “Bang? Nee hoor!” Terwijl we fluiten op het kelkje van een eikel, nemen we afscheid van Paul die voor juf Juliet een prachtige rode dahlia plukt. Lisa lonkt … en bloeit helemaal op als ze er ook één krijgt.

Kinderen op klasuitstap naar 't Grom in Mechelen

Liefde gaat door de maag

“Mijn papa eet zo’n rode peper helemaal op!” Van gekke geurige teentjes look tot champignons, courgette, paprika, selder, uien en jalapeño pepers. In de open keuken achteraan het museum toont chef Lies ze allemaal. Alles wordt verdeeld onder de kleine koks die een schort voorgebonden krijgen, en 2 aan 2 tegenover elkaar plaatsnemen aan het cirkelvormige kookeiland.

Lies geeft nog wat tips en tricks mee om geen vingers maar wel groenten te snijden. Nore, met één hand in het gips, hakt gretig met haar linker in de tomaten. “Steek je tong maar uit, Vienna!” Dat had Sterre beter ook gedaan, de uientranen vloeien langs haar wangen! Ansar snijdt elk blokje heel secuur in gelijke maten. Chef in spe Alexandro heeft het helemaal beet en Milicia roept enthousiast: “Ik wil kok worden!”.

Aan tafel!

Pollekes wassen en tafel dekken!” Alsof ze nooit anders hebben gedaan, schieten de kleine chefs in actie en dekken de tafel. Hier nog een placematje, daar nog een mes. Het voorbeeld nog eens checken, servetten erbij en klaar! Vrijwilliger Liliane toont hoe de schorten geplooid worden, en dan mogen we “aan tafel!”. “We zitten hier precies op restaurant!” “Maar wie gaat er straks dan de rekening betalen”, vraagt juf Nicole zich af. Ayni schuift gretig aan in de rij om haar bord te vullen. Op het menu? Groentesoep, vegetarische spaghetti met tofu, en clafoutis van peer. Helemaal zelf bereid! ‘t Grom, dat smaakt!

Kinderen op klasuitstap naar 't Grom in Mechelen

Over ’t Grom

Ga je met je klas naar ‘t Grom, dan kan je kiezen uit 3 parcours. Wij volgden de rondleiding met het kookatelier ‘Lekker gezond met groenten’. Voor de tweede graad is ‘Grond voor groenten’ een mooie aansluiter op lessen over het leven in de bodem. De klassieke rondleiding in het museum focust op het museum, de geschiedenis van de tuinbouw, en soorten gewassen. Groene vingers mogen dan ook een plantje planten. Rondleidingen duren 2 uur. De rondleiding met kookatelier duurt ongeveer 4 uur.

Klara Tesseur

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter