Gepubliceerd op
Actueel

Liever mondmasker in de klas dan afstandsonderwijs

Meer dan de helft van de leerlingen draagt liever een mondmasker tijdens de les dan terug afstandsonderwijs te volgen. Toch hebben 7 op de 10 leerlingen ook wel heimwee naar de vrijheid van het afstandsonderwijs. Bijna evenveel leerlingen vindt de coronamaatregelen op school terecht. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel bij leerlingen secundair onderwijs.

Eind september en begin oktober vertelden meer dan 10.000 leerlingen van het secundair onderwijs via een vragenlijst van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) hoe zij het begin van het schooljaar hebben ervaren. Dit zijn de resultaten en zo speel je in op hun vragen:


79 % van de beroepsleerlingen heeft in de klas én afstand én verluchting én mondmasker

Leerlingen zitten in een veilige omgeving

Meer dan de helft van de leerlingen zit minstens wekelijks in een goed verluchte klas, met een mondmasker én op veilige afstand van elkaar. In het beroepsonderwijs (79 %), de B-stroom (91 %) en buitengewoon onderwijs (91 %) komt deze situatie nog veel vaker voor.

86 % van de leerlingen mag tijdens een pauze buiten het mondmasker afzetten. 25 % kreeg al eens buiten les.

 


78 % van de leerlingen communiceert met mondmasker moeilijker met leraren

Corona-regels zijn nodig, maar lastig

92 % van de leerlingen vindt van zichzelf dat hij of zij de maatregelen goed volgt. 67 % vindt de corona-regels op school ook terecht. Al geven ze slechts iets meer dan de helft van de leerlingen een veilig gevoel.

Leerlingen vragen om ruimte te maken in de klas voor de mentale impact van de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen. 2 op de 3 leerlingen hebben fysiek last van de maskers (droge hoest, puisten, keelpijn …). Voor 78 % gaat de communicatie met de leraar moeilijker (in beide richtingen), 59 % vindt het moeilijker dan anders om leraren te leren kennen.

 


69 % van de leerlingen heeft heimwee naar de vrijheid van het afstandsonderwijs

Draagvlak voor deeltijds afstandsonderwijs

Meer dan de helft van de leerlingen zou liever afwisselend afstandsonderwijs en contactonderwijs hebben. 36 % wilt nooit meer afstandsonderwijs, 67 % gaat liever elke dag met een mondmasker naar school dan voltijds terug naar afstandsonderwijs. 69 % van de leerlingen heeft heimwee naar de vrijheid van het afstandsonderwijs.

95 % is blij terug op school te zijn met vrienden. Bijna 1 op de 3 vindt het wel moeilijker dan andere jaren om vrienden te maken.

 


60 % van de leerlingen in quarantaine kreeg feedback na een opdracht

Vraag naar verbinding in quarantaine

De link tussen de leerlingen in quarantaine en de school, klas of leraar loopt niet altijd goed. 81 % kreeg antwoord van leraren op een vraag over de leerstof. Slechts iets meer dan 60 % ontving ook feedback. Leerlingen verwachten van hun school dat ze tijdens quarantaine duidelijk communiceert. Ze vragen om betrokken te blijven bij de lessen, met de nodige opvolging en feedback.

 


75 % van de leerlingen vindt dat de school haar best doet om er een leuk jaar van te maken

De toekomst kleurt grijs

80 % van de leerlingen ziet de rest van het schooljaar somber in en verwacht geen enkele leuke activiteit met de klas. Slechts 59 % denkt dat er in de lente beterschap komt. 75 % vindt dat de school wel haar best doet er nog een leuk jaar van te maken.

45 % vreest dat de onderbreking vorig schooljaar een negatieve impact heeft op hun diploma of later op hun job. Over het huidige schooljaar zijn de leerlingen positiever. 32 % denkt dit jaar minder te leren dan in een normaal schooljaar. Maar 89 % heeft er vertrouwen in dat ze dankzij hun leraren genoeg leren en een goed diploma halen.

 

 

Rapport ‘Hoe was de start van dit schooljaar voor de leerlingen?’

10.689 leerlingen vulden tussen 22 september en 4 oktober de bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel in. Daarvan is de verdeling 50 % aso, 21 % tso, 12 % bso, 15 % 1ste graad A-stroom, 1 % B-stroom en 1 % buso. De groep kso en deeltijds onderwijs is te klein om uitspraken over te doen. In totaal vroegen 50 directies en 62 leerlingenraden gegevens op over hun school om er zelf mee aan de slag te gaan.

Download het volledige rapport.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...