Klastips Dit artikel behoort tot de reeks Holebi en transgender Gepubliceerd op

Zo voelen holebi’s zich veilig op school

Reageer

Log in om te bewaren.

Delen

Het thema doodzwijgen, dramatiseren of problematiseren? Niet doen. Er alleen in de lessen seksuele opvoeding iets van zeggen? Ook niet ideaal. Welke aanpak werkt wel?

Doorbreek genderstereotypen

“De jongens starten met tekenen, de meisjes met toneel”
Verdeel de groep niet altijd in jongens en meisjes. Gebruik eerder nummertjes, potje met namen, symbooltjes …

“Amai, dat is mooi geschreven voor een jongen”
Probeer onbedoelde man-vrouwboodschappen te vermijden. Ook de non-verbale.

“De meisjes zitten weer te babbelen”
Vertel kinderen niet hoe ze een jongen of een meisje moeten zijn. Er zijn 1001 manieren om dat te zijn. Kinderen pikken die kleine boodschappen heel snel op.

“Jij mag hier niet komen, dat is alleen voor de meisjes”
Spreek kinderen aan op hun stereotypen. In de poppenhoek mag iedereen spelen.

“Mijn vader zegt dat ik niet met meisjes mag praten”
Geef een duidelijke boodschap: ‘Hier op school is iedereen gelijk en hier werk je dus wel samen met meisjes’. Zo veroordeel je niet, ook niet hoe er thuis over gedacht wordt.

“Ik wil geen prinses zijn”
Laat kinderen niet altijd kiezen. Verplicht zowel jongens als meisjes eens om zowel auto’s als kledij te verzinnen. Moet je dan een jongen in een prinsessenkleed dwingen? Nee, een armband of diadeem kan al volstaan om van rol te wisselen. Je creëert zo wel een veilige omgeving voor een jongen die echt in het rollenspel wil opgaan.

“Heb je al een vriendje?”
Wees alert voor de heteronorm die je ongewild zelf uitdraagt. ‘Partner’ is neutraler.

“Meisjes voetballen niet”
Steun elke interesse die jongeren tonen, ook al is die roldoorbrekend. Anders gaan er talenten verloren.

Reageer op ‘homo’ als scheldwoord

Geef een duidelijke boodschap: tolereer geen kwetsende opmerkingen. Reageer bijvoorbeeld zo: ‘Wat je zegt, is discriminerend en kwetsend. Op school heb je respect voor iedereen. Met zo’n scheldwoord geef je aan holebi’s de boodschap dat je hen afkeurt. Hier keuren we niemand af.’ Als er al lessen waren over het thema kan je ook daarnaar teruggrijpen.

Counter geloofsargumenten

Geef een duidelijke boodschap: op school is iedereen gelijk.
‘Homo zijn is slechts één aspect van iemands eigenschappen en dat maakt geen verschil in hoe jullie met elkaar omgaan. Op school maken we geen verschil tussen man of vrouw, blank of zwart, groot of klein. Iedereen is hier gelijk.’

Haal het onderwerp uit de religieuze sfeer en focus snel op het menselijke.
‘Wat als jij plots verliefd werd op een andere jongen? Wat als je zus zou vallen voor een ander meisje? Kan jij dan kiezen op wie je verliefd wordt?’

Start het gesprek

Sta stil bij je eigen houding: wat denk jij in deze situaties? Start ook de discussie door de 10 kaartjes te printen en ze op de tafels in de lerarenkamer te leggen.

Respect voor elk individu past binnen elke levensbeschouwing. Ella vzw heeft een handleiding met dvd ‘Recht op liefde’. Die maakt seksuele diversiteit binnen etnisch-culturele minderheden bespreekbaar en laat gezagsdragers uit 4 geloofsgemeenschappen zelf argumenten aanbrengen.

Transgender op school

De druk van leeftijdsgenoten, het schoolreglement dat lang haar voor jongens verbiedt, de kleedkamer en toiletten waar ze zich niet op hun plaats voelen: voor jongens die zich meisje voelen of omgekeerd is de schoolomgeving doorgaans zeer vijandig. Bovendien bestaat er voor scholen nog heel weinig informatie over transgender leerlingen.

Het eerste middelbaar was het ergste jaar uit mijn leven”, zegt Yordan (17), een transgenderjongere. Hij heeft het lichaam van een meisje, maar voelt zich een jongen. “Omkleden met LO was een hel voor mij. De meisjes wachtten tot ik de kleedkamer uit was voordat ze zich wilden omkleden. Ze noemden mij vies.”

Wat moet je weten?

  • Wanneer een jongetje in de basisschool zich als een meisje voelt en bijvoorbeeld liever jurkjes draagt, blijft dat niet per se zo. 80 procent van de kinderen die zich aanmelden bij een genderteam (team van medische specialisten) blijkt zich later toch met zijn of haar lichaam te verzoenen.
  • Elk kind vertoont wel eens een poos gedrag dat niet bij het geslacht past. Daar is niks mis mee. Wanneer een leerling permanent, langdurig en op meerdere vlakken aangeeft dat hij of zij zich geen jongen of meisje voelt én daaronder lijdt, verwijs je ouders het best door naar het kinderteam van het UZ Gent en naar transgenderinfo.be. Jongeren wijs je ook de weg naar T-jong.
  • Een volledige genderswitch voor het begin van de puberteit wordt afgeraden. Te snel grote veranderingen toelaten is niet ideaal, omdat ze moeilijk terug te draaien zijn. Zoek met ouders, gespecialiseerde begeleiders en kind naar een middenweg.

Hoe ga je ermee om?

  • Bespreek wat de gevolgen kunnen zijn van zijn of haar gedrag, uiterlijk en kleding. Leg uit dat het negatieve reacties uit de omgeving kan opleveren en dat het daarom goed is om soms voorzichtig te zijn.
  • Straf een kind niet omdat het zich mannelijker of vrouwelijker gedraagt dan wat je verwacht. Dit kan kinderen onzeker en beschaamd maken. Het kind zal sowieso al veel druk ervaren om zich ‘normaal’ te gedragen.
  • Maak goede afspraken: welke kleedkamer gebruikt de leerling? Welk toilet? Slaapt de leerling tijdens de schoolreis bij de jongens of de meisjes? Verandert de foto op de schoolpas? Welke naam staat er op de klaslijst, het diploma?
  • Spreek je de leerling met hij of zij aan? Pols bij de leerling, de ouders en de eventuele professionele begeleiding naar de beste aanspreking.
  • Heb ook oog voor de vrienden, de klasgenoten, de broers of zussen in de school. Ook zij kunnen zich onwennig voelen bij de situatie.