Gepubliceerd op
Schooltips

10-puntenplan voor een veilig schoolbeleid voor holebi’s

Onderwijspersoneel dat elkaar steunt en met een open houding elke vorm van discriminatie wil aanpakken, is de beste basis voor een veilige school. Hoe begin je eraan?
 

Maak een diagnose van de huidige situatie

  1. Weet de school hoe veilig LHBT-leerlingen en -personeel (Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders) er zich voelen? Worden er incidenten gemeld? Staat er duidelijk in het schoolreglement dat pestgedrag op basis van geaardheid of genderexpressie niet kan?
  2. Heb je als school een duidelijke visie op plagen, pesten en discriminatie? Is er een gedragen beleid over hoe de school met negatief gedrag omgaat?
  3. Heeft de school ook een duidelijke visie op hoe je positief gedrag (burgerschap, respect voor de mening van anderen, omgaan met diversiteit) bij leerlingen stimuleert?

 

Schep een veilige omgeving

  1. Maak met leraren en leerlingen duidelijke afspraken over wat respectvol gedrag is. Zorg dat iedereen negatief gedrag ook consequent corrigerend aanpakt. Ook als dat van leraren of ouders komt.
  2. Maak het thema zichtbaar en het onderwerp vanzelfsprekend. Hang posters tegen homofoob geweld op, programmeer een tentoonstelling, zorg voor een artikel in de schoolkrant, hang de regenboogvlag uit op 17 mei, IDAHO (International Day against Homo and Transphobia). Het zijn subtiele signalen dat de school een open houding aanneemt.

 

Geef les over het thema

  1. Maak eerst het team sterker met bijscholingen.
  2. Breng de lessen over tolerantie, respect, mensenrechten, rolpatronen … in kaart. Hoe vaker en in hoe meer vakken daar aandacht voor is, hoe beter.
  3. Zorg voor specifieke lessen over seksuele diversiteit. Maak het bespreekbaar, wissel meningen uit. Geef ook expliciete aandacht aan de nuancering voor man-vrouwrolpatronen en voor de stereotypen die ons denkkader beïnvloeden.

 

Draag zorg voor je leerlingen

  1. Met een vertrouwenspersoon (dat hoeft geen holebileraar te zijn) is elk knelpunt op school bespreekbaar. Heb oog voor mogelijke sociale uitsluiting van LHBT-jongeren.
  2. Betrek leerlingen, bijvoorbeeld via de leerlingenraad. Ze kunnen mee de sfeer op school bepalen door bijvoorbeeld een GSA (Gay Straight Alliance) op te richten. Stimuleer contact tussen LHBT-jongeren of richt een praatgroep op.

Waar is mijn
Lerarenkaart?