Hulplijnen Dit artikel behoort tot de reeks Holebi en transgender Gepubliceerd op

Vragen rond holebi en transgender? Hulp nodig?

Reageer

Log in om te bewaren.

Delen
 1. “Is het een modeverschijnsel? Deze week hebben zich plots 3 meisjes geout.”

  Dat het in golven komt, is niet zo vreemd: misschien heeft een leerling het voortouw genomen en heeft haar positieve coming-out anderen gesterkt? Er is ook niks mis met twijfelen of experimenteren.

 2. “Ik vermoed dat Noa lesbisch is. Spreek ik haar daarover aan?”

  Viseer de leerling niet, maar ontwijk haar ook niet. Als je problemen vermoedt, bied dan voorzichtig de gelegenheid om te praten. Probeer inzicht te krijgen in de situatie. Heeft die leerling haar geaardheid nog maar pas ontdekt? Twijfelt ze nog? Kan ze zichzelf aanvaarden? Heerst er angst voor afwijzing? Verplicht een coming-out niet. Soms brengen leerlingen zichzelf zo in een gevaarlijke situatie. Je kan de implicaties niet altijd goed inschatten.

 3. “Waarom al die aandacht? Ik maak toch ook geen punt van mijn hetero zijn?”

  Je zal als twaalfjarig meisje maar plots verliefd worden op een ander meisje, terwijl je je hele leven gehoord hebt dat je verliefd gaat worden op een jongen. Als hetero onderschat je soms hoe dat aspect een deel van je identiteit vormt. Maar voor holebi’s en transgenders ligt dat anders: ze behoren plots tot een minderheid en worden daardoor mogelijk gepest en gediscrimineerd. In een echt holebitransvriendelijke omgeving zouden genderbeleving en geaardheid geen issue mogen zijn.

 4. “Ik ben homo. Zeg ik dat bij mijn sollicitatie?”

  Een leraar moet de keuze hebben. Het moeten verzwijgen, is niet oké. Het moeten zeggen, ook niet. Niet iedereen voelt immers de behoefte om op de werkvloer over zijn privéleven te spreken. Een veilige, vriendelijke en verwelkomende omgeving laat beide keuzes open. In een sollicitatiegesprek mag men niet naar je geaardheid polsen. Krijg je de vraag toch, dan kan je antwoorden met een wedervraag: ‘Waarom is dat voor deze functie van belang?’

Meer info?

 • www.holebifoon.be
  Onthaallijn waar je terecht kan met al je vragen over holebi’s.
  Mail vragen@holebifoon.be of bel 0800 995 33.
 • weljongniethetero.be
  Via de scholenwerking kan je jongeren uitnodigen om op je school te komen getuigen. De website heeft een heel actief forum. Folderaanbod voor jongeren. Dit is ook de koepel van jeugdverenigingen.
 • t-jong.be
  Hét vertrekpunt voor transjongeren.
 • transgenderinfo.be
  Site met correcte en up-to-date info over transgenders.
 • merhaba.be
  Doorverwijslink voor holebi’s en transgenders van etnisch culturele minderheden.
 • genderindeblender.be
  Educatieve map en website over genderdiversiteit.