Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Efficiënt differentiëren met videomateriaal in je les

  • 10 december 2020
  • 2 minuten lezen

PAV-leraar Stefanie zet video in om de aandacht van haar bso-leerlingen vast te houden. In de klas én op afstand. “Met het gevarieerde beeldmateriaal op Het Archief voor Onderwijs kan ik mijn lessen makkelijk differentiëren.” Kijk hoe zij het doet.

Bekijk de video Efficiënt differentiëren met Het Archief voor Onderwijs

Stefanie Coucke, leraar PAV, Spes Nostra Instituut Heule: “In mijn bso-klassen zitten leerlingen met uiteenlopende achtergronden en kennisniveaus. Differentiëren is nodig om iedereen mee te krijgen en gemotiveerd te houden. Niet alleen in de opdrachten die ik geef, maar ook in het videomateriaal dat ik inzet: ik gebruik daarom fragmenten met verschillende moeilijkheidsgraad over hetzelfde onderwerp. Het Archief voor Onderwijs is daarvoor een goede bron. Per thema vind je er filmpjes van diverse niveaus, meer en minder uitgebreid. Dat maakt het gemakkelijk om mijn lessen op maat te maken.”


Beter dan YouTube

“Het Archief is gebruiksvriendelijk, zeker voor leraren. Je kan het exacte fragment selecteren dat je nodig hebt en het met een paar klikken in je presentatie of oefening integreren. Bij elk filmpje zit ook een gedetailleerde transcriptie. Zo hoef je als leraar niet het hele filmpje uit te kijken om het juiste fragment te vinden.

Als ik nu rond het thema ‘HIV’ werk en die term ingeef in het Archief, krijg ik meteen 4 pagina’s met video, allemaal in het Nederlands. Het is een schat aan gratis beeldmateriaal van actuele thema’s en (inter)nationale historische gebeurtenissen. Denk maar aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen of Marc Dutroux.”

Lockdown features

“Sinds de lockdown kunnen leerlingen ook zelf aan de slag met het Archief en kunnen ze zelfstandig filmpjes bekijken. Als leraar kan je nu ook een opdracht koppelen aan een filmpje, eventueel in combinatie met een online oefening of document. Je hoeft enkel de link naar je leerlingen door te sturen via je leerplatform of mail. Dat maakt het gemakkelijk bij afstandsonderwijs, maar ook in de klas kan ik zo een meer coachende rol opnemen.”


Het Archief voor Onderwijs is een platform van meemoo.

Berber Verpoest

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter