Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

Online vergadering? Stel samen je achtergrond in!

 • 10 december 2020
 • 3 minuten lezen

Teambuilding tijdens een online vergadering? Het kan! Met deze virtuele achtergronden en bijbehorende tussendoor-doe-ideetjes, creëren jij en je collega’s tóch een samen-gevoel vanuit je kot.

Probeerde jij al een virtuele achtergrond uit in Meet, Teams, Zoom of Smartschool? Handig om je rommelige bureau te verstoppen, maar ook fijn voor een team-moment!

Spreek af met je collega’s waar jullie elkaar ontmoeten: aan de lockers, in de lerarenkamer of in het klaslokaal? Bij elke plek krijg je een leuke doe-tip voor tussendoor.

achtergrond Lerarenkamer

Download de achtergrond png / jpeg

In de virtuele lerarenkamer kunnen jullie samen een koffiepauze houden, je boterhammen eten of proosten op het einde van de week. Bijkomend voordeel: je vuile vaat verstop je achter de achtergrond met, eh … vuile vaat 🙂


achtergrond lockers

Download de achtergrond png / jpeg

Tijdens een lange vergadering doet het deugd om even te rekken en strekken. Een collectief bewegingstussendoortje is goed voor de sfeer én productiviteit. Dus haal die sportschoenen uit jullie virtuele lockers en springen maar!


achtergrond klas

Download de achtergrond png / jpeg

Liggen er stapels toetsen te wachten op jouw gekleurde pen? Samen verbeteren is een pak gezelliger. Nodig je collega’s uit voor een online verbeterfeestje in het virtuele klaslokaal, met slingers en lekkernijen!


Hoe stel je een virtuele achtergrond in?

Een achtergrond instellen in Google Meet, Microsoft Teams of Zoom

In de meeste online vergaderplatformen kan je zelf een afbeelding uploaden als virtuele achtergrond, tenzij je beheerder die optie heeft uitgeschakeld. Deze tips werken als je vergadert via Google Meet, Microsoft Teams of Zoom:

 • Download een Klasse achtergrond als afbeelding op je computer.
 • Zoek tijdens de vergadering naar de optie ‘Achtergronden’ (meestal vind je die als je klikt op de 3 puntjes … of pijl ^).
 • Er verschijnt een pop-up venster met verschillende achtergronden.
 • Kies ‘Nieuwe toevoegen’ of het plusje +.
 • Upload de Klasse achtergrond van je computer en klaar!

Vergader je via een pakket als G-Suite for Education of Enterprise for Education? Dan kan je helaas nog geen eigen achtergrond instellen in Google Meet.

Een achtergrond instellen als filter in Smartschool Live

In Smartschool kan je niet zelf een achtergrond instellen, maar moet je een virtuele webcam gebruiken. Dat is met deze achtergronden voorlopig niet mogelijk.

Zo krijg je het beste resultaat:

Met deze tips kom jij voordelig in beeld:

 • Kies in real life voor een effen achtergrond, bijvoorbeeld een witte muur.
 • Zet je webcam op ooghoogte, niet onderaan je scherm.
 • Vermijd tegenlicht: ga niet met je rug naar een raam of felle lamp zitten. Schijn eventueel bij met een bureaulamp.
 • Draag kleding die contrasteert met de kleuren van je achtergrond. Kies je de achtergrond met de oranje lockers, draag dan een blauwe trui.

Lukt het niet?

Bij problemen kan je dit proberen:

 • Misschien een open deur, maar: staat je camera aan? Virtuele achtergronden werken niet als je alleen met geluid vergadert.
 • Verander je browser. In Google Meet werken achtergronden enkel in Chrome, niet in Safari, Edge of Firefox.
 • Soms is de functie ‘Achtergronden’ uitgeschakeld door een beheerder. Als je school een pakket zoals Microsoft Teams gebruikt, is dat vaak het geval. Je beheerder kan dit voor jullie aanpassen. Meestal is dit de ICT-coördinator.

Kyra Fastenau & Julie Poignie

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


C

Carine Landuyt

10 december 2020

Er zijn ook nog secretariaatsmedewerkers die soms heel alleen werken en geen directe collega's hebben vooral in basisschool,preventieadviseurs die veel extra werk leverden .Daar wordt niet van gesproken noch door minister noch door Klasse.misschien ook eens aan die mensen aandacht schenken,niet alleen aan Leerkracht.

Reageren
V

Verbruggen Patrick

1 maart 2021

Als u Snap Camera gebruikt, lees je best eerst even de privacyregels... Waarschijnlijk hebben jullie dit niet gedaan, want anders zou je het zeker niet promoten.

Reageren

Laat een reactie achter