Vlaanderen
Klasse.be

Test

Welke schoolwerkplanner ben jij?

  • 4 februari 2021
  • 4 minuten lezen

Verbeterwerk, administratie, lesvoorbereidingen, berichten beantwoorden, vergaderingen en ook nog lesgeven. Leraren hebben allesbehalve een 9 to 5. Maar wanneer doe jij al dat werk? Hoeveel stress bezorgt dat jou? En waarvoor moet jij opletten?

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, dus welke gevederde vriend ben jij? En herken je ook collega’s?


Planner_nachtraaf

Nachtraaf

Deze soort is eerder zeldzaam en rendeert het best tussen 23 en 3 uur ‘s nachts. Dan slaapt de rest van het lerarenkorps. Zo profiteert hij optimaal van de afleidingsvrije uurtjes om lastminutedeadlines te halen. De nachtraaf is dichte familie van de vroege vogel. Die vindt rust tussen 4 en 7 uur en sms’t collega’s wakker: “Goeiemorgen! Ik leg net mijn voorbereiding op je bureau in de klas. Tot zo!”

Stressfactor?

Medium. ’s Nachts verzet je bergen werk, maar overdag kan je niet zonder 4 liter koffie.

Valkuil?

Andere nachtraven. Die verstoren alsnog de rust met goedbedoelde “Ah-gij-zijt-ook-nog-bezig”-berichtjes. Ook met je nachtrust kan het misgaan: voel je je op vrijdag nog fris als een hoentje?


Plannen_planingo

Planingo

Het knutselwerk voor Moederdag, de examenvragen voor juni of de werkblaadjes voor het volgende semester: planingo’s fiksen het allemaal weken op voorhand. Eind augustus is hun jaaragenda zo gevuld als de gemiddelde kerstkalkoen. Hun weekplanning puzzelen ze tot op het half uur in elkaar. Chaotischer collega’s benijden hoe kundig planingo’s hun werktijd afbakenen.

Stressfactor?

Laag. Behalve wanneer een extra opdracht of vraag uit de lucht komt vallen.

Valkuil?

Wanneer een strakke planning in steen wordt gebeiteld. Dan kan je moeilijk inspelen op veranderende omstandigheden en verdwijnen kansen voor creatief kunst- en vliegwerk.


Plannen_tussendoorborstje

Tussendoorborstje

Tussendoorborstjes zijn altijd een beetje met schoolwerk bezig. Ze broeden op lesvoorbereidingen in de trein, corrigeren in de wachtzaal bij de dokter en beantwoorden mails op het toilet. Van een strakke planning is geen sprake, maar elk vrij moment grijpen ze als een kans om werk te verzetten.

Stressfactor?

Vrij hoog. Maar in ruil krijg je veel flexibiliteit.

Valkuil?

Gestolen momentjes om schoolwerk te doen zijn leuk, maar hoe zorg je ervoor dat je eens helemaal kan ontspannen?


plannen moederkloek

Moederkloek

Nauw verwant met de vadelaar. Moederkloeken verlaten stipt om 16 uur de school en schakelen over op gezinsmodus. Rond 21 uur, wanneer de kinderen in bed wegdromen, klappen ze de laptop opnieuw open en kloppen ze hun tweede shift. Want moederkloek, dat willen ze ook voor hun leerlingen zijn.

Stressfactor?

Medium. Sterk afhankelijk van de grote en kleine zorgen in het gezin.

Valkuil?

Ouderschap is intens en tijdrovend. Hoe combineer je thuis- en schoolwerk? En vlieg je op routine of vind je nog tijd om nieuwe ideeën of projecten met collega’s uit te werken?


Plannen_piepkuiken

Piepkuiken

Het piepkuiken start net in onderwijs. Het heeft helaas geen stapels lesvoorbereidingen, toetsen of werkbladen waarop het kan terugvallen. Het schoolwerk blokkeert weekends, avonden en woensdagnamiddagen. Wanneer werkt het piepkuiken níet voor school? Een goede mentor, co-teaching of een ondersteunend schoolteam kunnen een piepkuiken vleugels geven. En helpen om opnieuw vrije tijd te vinden.

Stressfactor?

Hoog. Alles is nieuw. Schakelen naar automatische piloot zit er nooit in.

Valkuil?

Zonder voldoende hulp of ondersteuning dreigen piepkuikens af te haken. Als je heel de tijd op een eiland broedt, verzuip je sneller. De dodo is niet zomaar uitgestorven!


Plannen_telefonario

Telefonario

Voor telefonario’s is de smartphone middelpunt en motor van hun werkdynamiek. Daardoor vogelen ze alles steeds ad hoc uit. Een nieuwe melding? Collega’s ontvangen meteen antwoord, op elk uur van de dag. Mails, Pinterest-ideeën, Whatsapp-groepjes, Smartschool, klasblogs: voor alles toveren ze een appje tevoorschijn.

Stressfactor?

Hoog. Zeker wanneer de gsm deze twittervogeltjes tot in de slaapkamer volgt.

Valkuil?

Telefonario’s staan steeds paraat en bieden graag hulp. Maar kom je ook aan diepgaander werk toe? Of moet je daarvoor de nachtraaf in jezelf aanspreken?

Ruben Cassiman

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter