Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Verbinding in je team: 5 veilige teamactiviteiten

  • 1 februari 2021
  • 5 minuten lezen

Mis je ze ook? Die overvolle lerarenkamer, de warme gesprekjes bij een kop koffie of die energieboosters van het feestcomité? Ze zijn de lijm van je team. Daarom is het belangrijk om ook tijdens dit corona-jaar in te zetten op verbinding, live of digitaal. 5 speelse én veilige activiteiten!

Verbinding in je team: 5 teamactiviteiten

1. Woorden-gotcha

Geen waterpistolen of moordopdrachten, wel kaartjes met woorden om elkaar uit te schakelen. Daag je tegenspeler uit om dat woord uit te spreken. Uiteraard zo onopvallend mogelijk. Als dat lukt, speelt die collega niet langer mee en krijg je zijn woordkaartje maar ook zijn reeds veroverde kaartjes. Wie na een week de meeste kaartjes verzamelt, is de winnaar!

HOE GA JE TE WERK?

Maak voor iedere speler een individuele envelop met een naam van een collega en een te mijden woord. Kies voor team-eigen woorden of net minder frequent gebruikte woorden. Hoe moeilijker, hoe langer het spel duurt. Denk vooraf goed na over de namen en woorden. Vorm een ketting. Zo voorkom je dat het spel vroegtijdig vastloopt. Bovendien kan je zo leraren met minder contact aan elkaar koppelen.

Spreek duidelijk af wanneer het spel gespeeld mag worden. Enkel online en telefonisch, of ook tijdens de lesdag? Dat kies je helemaal zelf! In een online document kan je een realtime tussenstand meegeven. Laat na iedere uitschakeling daar meteen noteren wie het slachtoffer is. Zo blijft het hele team in de ban van het spel.

TOCH EEN TWIST?

Vervang de woorden door vragen die je wil stellen. Als de tegenspeler die vraag beantwoordt, is het game over. Zo komt iedereen nog iets extra’s te weten over elkaar.


2. Plunder je huis

Elkaar beter leren kennen met een spannende race tegen de klok? Welke collega is baas in eigen huis? Wie vindt het snelst het voorwerp? Ideaal als starter van een online teamvergadering. Even waardevol als rode draad voor een boeiend gesprek tijdens een teambuildingsmoment. Want achter elk voorwerp zit een goed verhaal.

HOE GA JE TE WERK?

Een collega noemt een voorwerp en telt af. 3,2,1… start! Dan begint de zoektocht in eigen huis. De eerste die met het gevraagde voorwerp opnieuw voor het scherm zit, scoort een punt.

Juist gekozen voorwerpen zorgen voor de boeiendste gesprekken. Een babyfoto, knuffelbeer of het meest gelezen boek. Of kies voor voorwerpen die net voor verbazing zorgen. Het handigste gebruiksvoorwerp in huis of de laatste miskoop.

TOCH EEN TWIST?

Stuur op een onverwacht moment een WhatsApp-bericht naar je team. Leraren reageren met een foto van de gevraagde locatie of opnieuw met het juiste voorwerp. Die foto’s deel je op je digitale leerplatform, in je dienstmededeling of hang je uit op het prikbord van de lerarenkamer. Het raden kan beginnen. Bij wie hoort die flashy keuken, dat originele behangpapier of dat schattige huisdier? Dubbel plezier dus!


3. Haal verhaal uit je team

Een kettingmail met échte resultaten op het einde van de rit. Dat is de basis om samen hét verhaal van het jaar te schrijven. Neem je tijd voor deze opdracht. Door het proces heen zie je de nieuwsgierigheid alleen maar toenemen …

HOE GA JE TE WERK?

Bepaal de hoofdpersonages, de plaats van het verhaal en de spelregels. Vraag elke collega om minstens 3 zinnen toe te voegen. Leg meteen ook een deadline vast waarop die collega zijn stukje mailt naar de volgende. Of kies je liever voor een échte brief en laat je de post zijn werk doen? Ook dat heeft zijn charmes.

Zodra de laatste zijn stukje schrijft, komt het terug naar jou. Zorg voor een mooie lay-out en geef het terug aan het team. Een ideaal cadeautje om de vakantie in te gaan.

TOCH EEN TWIST?

Kies voor een beeldverhaal met foto’s. Iedere leraar maakt 3 foto’s, figureert zelf als een van de hoofdpersonages en laat familie en bubbelvrienden meespelen in het verhaal. Opnieuw goed voor een extra portie nieuwsgierigheid!


4. Secret Teacher

Een kleine attentie, een hartverwarmende boodschap of een welverdiend compliment. Een kleine moeite, maar het doet zoveel deugd. Extra spannend als je niet weet wie de boodschapper is. Da’s secret teacher! Kers op de taart is de spannende zoektocht naar de geheime collega.

HOE GA JE TE WERK?

Koppel iedere leraar aan een collega. Laat het lot dit bepalen of kies juist duo’s met weinig contact door corona. Leg de spelregels vast. Kies voor gratis verrassingen, benadruk de geheimhouding en bepaal de tijdsduur van de secret zoektocht.

Op de laatste dag kan het raden beginnen. Wie was de secret teacher voor wie? Maak van de onthulling een kort maar krachtig online teammoment. Een perfecte starter van het weekend!

TOCH EEN TWIST?

Kies voor duo’s die elkaar minder goed kennen. Iedere leraar verzint 3 vragen over zichzelf waarvan niet iedereen het antwoord kent. Verzamel deze vragen op een ‘secret’ lijst en maak ze online zichtbaar voor iedereen. Het is dan aan de ‘secret teacher’ om zo onopvallend mogelijk de antwoorden te achterhalen. Ook hier kan de ontknoping een mooi teammoment zijn!


5. Wat een jaar!

Blik terug op dit ongewone schooljaar met je eigen jaarboek boordevol korte anekdotes en foto’s. Kies een thema als rode draad en laat elke collega zich voorstellen met een eigen vriendenboek-pagina! Het resultaat is een eigenzinnig jaarboek, een mooie herinnering maar meteen ook een schat aan informatie voor nieuwe collega’s.

HOE GA JE TE WERK?

Laat je team eerst online brainstormen rond de volgende vraag: ‘Wat heb je nog nooit durven vragen aan je collega’s, maar zou je wel graag weten?’ Zo krijg je een waaier aan vragen als basis voor de vriendenboek-pagina. Wedden dat de nooit eerder onthulde guilty pleasures van je team naar boven komen?

Vraag elke collega 3 hoogtepunten van het afgelopen jaar met jou te delen. Met deze teksten, foto’s en tekeningen heb je een stevige basis voor het jaarboek. Geen expert-vormgever in huis? Maak foto’s en ontwerp online een fotoalbum. Zo verwen je op korte tijd het team met een écht boek boordevol herinneringen!


Met dank aan Katholiek Onderwijs Brussel Annuntiaten (vzw KatOBA) voor het delen van hun inspiratieboekje boordevol verbindende activiteiten.

Bram Bartholomees

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter