Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Zo hou je die online vergaderingen fris

“We horen je niet, je micro staat uit” is hopelijk intussen een klassieker uit een niet zo ver verleden. Online vergaderingen zijn routine geworden. Tijd voor een nieuw level? 3 scholen pimpen hun vergaderingen zo.


“Procescoaches faciliteren en werken doelgericht”

Portret Wendy Haepers “Om onze teamwerking te optimaliseren, verdelen we het lerarenteam telkens in verschillende groepen met elk een procescoach die niet top-down stuurt, maar faciliteert en de visie en agenda bewaakt. Daarvoor volgden zij een opleiding. Ik plan de groepen gemixt in zodat iedereen meteen van elkaars plannen op de hoogte is. Met de procescoaches kom ik achteraf samen om de helikoptervisie te bewaken. Ik zit zelf niet meer overal bij.”

“We maakten al een hele evolutie door op het vlak van vergaderen. Toen onze school enkele jaren geleden opstartte, pasten we met de hele groep rond 1 teambord. Daarop brachten we in kaart welke concrete acties we ondernamen rond onze schoolvisie.”

“Maar door de groei van onze school verdelen we de groep intussen rond 3 teamborden rond de thema’s onderwijsloopbaan, feedback en talenbeleid. Door de coronamaatregelen doen we dat nu noodgedwongen online. Voor volgend schooljaar droom ik van afbouwen naar 1 teambord voor team Beleid.”

“De aansturing van de vergaderingen vertrekt bij mij, maar de groepen zijn vrij om zelf in te vullen hoe ze aan de slag gaan met de thema’s. Ze vormen immers een leergemeenschap die op basis van vertrouwen en professionalisering tot schoolontwikkeling komen.”

Wendy Haepers, adjunct-directeur Stedelijk Lyceum Hardenvoort


“Een verrassingsbox doorbreekt de routine”

Portret Karine Peters “Een verrassingsbox aan onze voordeur doorbrak plots de online vergaderroutine bij ons op school. In die box zaten een kaartje, een hapje, aperitief en feestelijke slingers voor de algemene vergadering.”

“Een fijne toevoeging qua vergadertools zijn de zogenaamde breakout-rooms die veel online omgevingen aanbieden. Spannend, je weet niet met wie je in het groepje terecht komt. En handig, je hoeft geen links meer in de chatbox te plakken.”

“Ik mis die informele momenten vlak voor of na de live-vergaderingen zo hard. Het lijkt alsof ik sommige collega’s al een jaar niet heb gezien. Daarom maken we het af en toe gezellig met een wijntje voor de webcam tijdens en na een brainstorm of overlegmoment. Maar mijn laptop gaat achter slot en grendel tijdens de vakantie. Vorige week zat ik aan 6 online overlegmomenten. De vergadermoeheid neemt toe bij iedereen.”

Karine Peters, leraar design, Campus MAX Tessenderlo


“Een wandelvergadering versterkt de verbinding”

Portret Lore Vancoppenolle “Binnen ons ondersteuningsteam verlopen online vergaderingen ondertussen zeer efficiënt. We volgden zelfs een vorming om digitale tools in te zetten zodat bijvoorbeeld iedereen aan bod komt tijdens besprekingen, en niet alleen de eerste die spreekt of wie het meeste gewicht in de schaal gooit. Zo beperken we de vergaderergernissen tot een minimum.”

“Om praktische afspraken te maken en inhoudelijk te werken gaan die online vergaderingen ons goed af. Maar we missen de verbinding die je voelt als je elkaar echt ziet. Daarom zet ik wandelvergaderingen op. Dan vormen we bubbels van maximaal 4 collega’s, ze dragen allemaal een mondmasker en houden voldoende afstand. Voor een leraar die zich niet veilig voelde binnen de bubbel van 4, zetten we een alternatief op. Die kan via een individuele wandeling en een webcamgesprek ook deelnemen.”

“Ik voorzie voor elk groepje een route via een online map. En aan het begin van die route verstop ik een verrassingspakket met een hapje, drankje en enkele reflectievragen die ze onderweg kunnen bespreken. En als het lukt laat ik de groepjes elkaar op een bepaald punt kruisen, zodat we vanop veilige afstand even in real life goeiedag kunnen zeggen.”

Lore Vancoppenolle, Teamcoach ondersteuningsteam Kasterlinden, Brussel

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...