Vlaanderen
Klasse.be

Met je Lerarenkaart

Deze 13 expo’s verrijken je lessen over migratie en racisme

  • 24 maart 2021
  • 3 minuten lezen

Ga met de Lerarenkaart op pad en ontrafel ons koloniale verleden, de oorlogen, vluchtelingen- en migratiestromen. (Her)beleef een brok Belgische geschiedenis, sta samen met je leerlingen stil bij hoe vooroordelen ontstaan, bij hoe we beter samenwerken aan een mooie wereld voor iedereen. De expo’s en voordelen van deze aanbieders zullen je blik op de wereld van nu vast en zeker verruimen!

Beleef en ontdek …

beeld uit BELvue - Migratie

hoe België kleur en vorm kreeg

In AfricaMuseum Tervuren aanschouw je de uitgebreide collectie fauna en flora uit de toenmalige kolonie Belgisch-Congo. Geef je ogen de kost, en ontdek hoe die collectie tot stand kwam, en hoe ons land de omstreden koloniale geschiedenis kritisch belicht met getuigenissen van Congolezen, workshops en debatten. Een aanrader voor je voorbereiding of verwerking in de klas is de virtuele collectie getuigenissen over de Congolese onafhankelijkheid.

“Hoe kijken wij naar Congo?” is de vraag achter de Expo 100 x Congo in het MAS Antwerpen, die je aanzet een kritische blik te werpen op ons eigen denken. Ga je met je klas? De interactieve rondleiding doet jongeren kijken naar de objecten die Antwerpen in de koloniale periode verwierf. De workshop 100 x Congo, een doe-het-zelf-pakket voor in de klas of workshop ter plekke, zoomt in op de koloniale erfenissen in België en waarom dekolonisatie belangrijk is.

Migratiemuseum Molenbeek brengt verhalen van de vele gezichten die Molenbeek vormgeven. Hoe ze er terechtkwamen, welke objecten betekenis hebben en hoe ze Molenbeek haar kleurrijke diverse karakter hebben gegeven.

In BELvue Brussel werp je een blik op ons land en de maatschappij in al haar facetten. Volg een parcours over democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. Voor je leerlingen is er een workshop perspectieven op het koloniale verleden en bijhorend historisch dossier over de Belgische kolonisatie voor in de klas.


Beeld uit de expo 'plus jamais ca! - oorlog

wat we leren uit het oorlogsverleden

Nooit meer oorlog, dat leer je in de permanente tentoonstelling van La Cité Miroir in Luik: ‘Plus Jamais Ça! Bezoek aan de nazikampen om vandaag weerstand te bieden’. En hoe emancipatie tot stand kwam en kan komen, zie je in de expo ‘En Lutte. Geschiedenis van de emancipatie’.

Kazerne Dossin Mechelen confronteert je met de gruwelijke jodenvervolging tijdens Wereldoorlog II. De Expo Auschwitz Camp kan je bovendien ook online bekijken of gebruiken voor een nabespreking in de klas. De Expo #FakeImages zoomt dieper in op stereotypering met actuele voorbeelden van vooroordelen, racisme, misleiding …


Beeld uit de expo 'destination sweetheart'

hoe mooi, divers en uniek we allemaal zijn

De typische zinnekes en Brusselse diversiteit ervaar je in de gratis expo van Experience.Brussels.

Alles over migratie en grenzeloze liefde komt aan bod in de Expo Destination Sweetheart van het Red Star Line Museum in Antwerpen met mooie objecten, verhalen en liefdesbrieven van mensen die alles achterlieten om bij hun geliefde te zijn.


Beeld uit het mijnmuseum

hoe de mijnbouw kleur gaf aan onze maatschappij

Zag je ooit de film Marina over het leven van Rocco Granata? Dan heb je vast een idee van hoe mijnwerkers woonden, werkten en streden voor hun sociale rechten. In het Bois du Luc – Mijnmuseum in La Louvière ontdek je er alles over.

De recent gerenoveerde be-MINE site in Beringen herbergt het Limburgse mijnmuseum. Je wandelt door de wijk rondom de mijnsite met indrukwekkende ophaaltoren, door de mijngebouwen langs lockers, kleedkamers en impressionante machines. Het museum vertelt je in geuren en kleuren de diverse verhalen van wie er werkte en woonde.

Klara Tesseur

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


P

Paul dejonghe

1 juni 2021

Een top leerkracht en grappig

Reageren

Laat een reactie achter