Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Met deze tips blijft jouw feedback beter plakken bij de leerlingen

  • 17 november 2021
  • 4 minuten lezen

Ben jij een feedbackfabriek: aanmoedigen, bijsturen en uitdagen aan de lopende band? Maar levert dat te weinig op? Met deze tien tips doen leerlingen meer met je feedback.

Icoon 'camera'

Selfie

Laat leerlingen zichzelf feedback geven. Zo reflecteren ze extra op het eigen werk, stellen ze hogere verwachtingen en nemen ze meer verantwoordelijkheid. Laat ze hun taken in de klas vergelijken. Of zet ze met een modelvoorbeeld zelf aan het corrigeren.


Icoon 'feedback'

Live feedback

Laat je leerling jouw feedback noteren en lees na wat hij concludeert. Dan check je meteen of die de feedback goed begrijpt en struikel je niet over de vloek van kennis. Extra mooi: het verslag ligt meteen klaar. Jij moet achteraf niet in je pen kruipen.


Icoon 'vier successen'

Vier successen

Benoem succeservaringen tijdens je feedbackproces en focus op leren in plaats van presteren. Geef je leerling mee wat hij al kan en wijs hem op de nieuwe kennis of vaardigheden die hij opdeed. Dat motiveert. “Yves, je kan al een nieuwe webpagina aanmaken. Je volgende stap: zelf een website bouwen.”


Icoon 'microgolfoven'

Hou huiswerk warm

Een Word-document met gedetailleerde opmerkingen of oplossingen in de rechterkolom? De leerling klikt op accepteren en is klaar. Niet je leerling maar jij deed het meeste moeite. Geef advies waarmee je leerlingen aan de slag moeten. Laat ze een nieuwe taak maken waar ze hun werkpunten kunnen toepassen.


Icoon 'duimpje'

Instant motivatie

Goede feedback geef je meteen. En die moet informatie bevatten die een leerling kan gebruiken om bij een volgende opdracht beter te doen. Zo knappen je leerlingen niet af op je commentaar en blijven ze gemotiveerd om verder te leren.


Icoon 'pijlen'

Heen-en-weer

Hoe zien je leerlingen jouw feedback? Laat ze in een raster aangeven of ze akkoord gaan of niet. In de volgende kolom formuleren ze welke verbeterstappen ze willen zetten. Kunnen je leerlingen in hun opdracht ook aangeven waar ze aan de slag gingen met eerdere feedback?


Icoon 'gitaar'

Gevoelige snaar

Feedback roept altijd een emotionele reactie op. Bij face-to-face feedback merk je of je leerling blij, boos of verdrietig is. Bij geschreven feedback mis je die check. Belangrijk, want emotionele reacties kunnen een deuk opleveren in het zelfbeeld of de motivatie van je leerling.


Icoon 'bureaulade'

Wat schuift dat?

Uit louter punten leert een leerling weinig. Zet vooral in op handelingsinformatie: noteer je je feedback vooraan op je blad, je punten op de achterzijde? Kan je leerling op basis van je feedback inschatten wat de score zal zijn?


Icoon weegschaal

Juiste dosis

Hoe meer feedback je in een keer geeft, hoe minder leerlingen ermee doen. Te veel of te snelle feedback overweldigt je leerling. Dan dreigt het leren stil te vallen. Beperk je tot een drietal algemene sterke en werkpunten. Je leerlingen mogen ploeteren voor je verder bijstuurt.


Icoon vraagteken

Vraagteken

Waarom loopt de tekst hier stroef? Hoe komt het dat de tafel niet stabiel staat? Als je feedback formuleert als een vraag, dwing je leerlingen bijna automatisch om na te denken. Dan leren ze meer dan wanneer je voor heel concrete aanwijzingen en oplossingen kiest.


Meer tips? Check het boek ‘Feedback in de klas‘ van Stijn van Hoof en Geert Speltinckx. Of beluister de podcast ‘Het feedbackkerkhof ‘ van Llearn.

Stijn Govaerts

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter