Gepubliceerd op
Trend

6 jeukwoorden die je in het nieuwe schooljaar niet meer wil horen

Je hebt ze vast ook: woorden die je in de voorbije coronaschooljaren té vaak hebt gehoord of gebruikt. En dus hierna nooit. Meer. Wil. Uitspreken. Begin je nu al te krabben? Wacht tot je dit lijstje ziet. Halen de jeukwoorden die Klasse sprokkelde jouw top 6?
Illustraties: © Kelly Hortense Van Loon
 

Illustratie Jeukwoord: Mondmasker

Mondmasker

Natuurlijk wil iedereen dat mondmasker kwijt. Maar jij als leraar wil gewoon ook van het woord zelf af. Vanaf het vijfde leerjaar vraag jij ongeveer vijftig keer per dag: “Wil je je mondmasker goed dragen, alsjeblieft?” Dat begon vriendelijk, maar muteerde na 237 keer in een kordaat of vermoeid “Mondmaskeeur!”, hopend op een pavlovreactie bij je leerlingen. Wedden dat ze over 10 jaar nog altijd naar hun neus grijpen als ze dat woord horen?


Zij ontsprongen de dans: kleuterleraren en leraren in de eerste en tweede graad van de basisschool bleven genieten van de mondholtes van hun leerlingen. Zij moesten alleen collega’s met ontblote neus af en toe tot de orde te roepen.

En Klasse? 33 artikels op Klasse.be bevatten een verwijzing naar mondmaskers. Eentje stamt uit onverdachte tijden en gaat over een mini-onderneming die zeepjes verkoopt. Zouden die ondertussen multimiljonair zijn?


Illustratie Jeukwoord: Bubbels

Bubbels

Toen de term voor het eerst viel, was je gecharmeerd. Bubbel is een kort, helder en sympathiek woord. Maar toen kwam er bubbelinflatie: de bubbel van 4, de bubbel van 10, de gezinsbubbel en de klasbubbel. En de pers borduurde daarop verder met schoolbubbels, sportbubbels en bubbelvakanties. Dat was misschien eventjes leuk, maar nu is het genoeg met dat bruisbad.


Zij ontsprongen de dans: niemand. Iedereen moest bubbelen. “Ik kan niet wachten om opnieuw klasdoorbrekend te werken”, mailde een juf. Kunnen we volgend schooljaar van Bubbleshooter doen?

En Klasse? “In mijn bubbel amuseer ik me dubbel”, zette Klasse na de eerste lockdown nog op posters voor de lagere school. En in september durfden we nog zeggen: “Haal Klasse Magazine in je bubbel”. Zouden we nu niet meer doen.


Illustratie Jeukwoord: Paaspauze

Paaspauze

Paaspauze, afkoelingsweek en adempauze, ze passen allemaal in hetzelfde rijtje. Terwijl jij in je vakantie 3 parallelle lesvoorbereidingen bricoleerde – voor afstandsonderwijs, lessen op school of de combinatie bij zieke leerlingen – leek het voor de buitenwereld alsof je voortdurend de pauzeknop van Netflix induwde. Een fastforward voor dit crisisjaar, dát was handig geweest.


Zij ontsprongen de dans: je leerlingen genoten misschien meer van de lange vakanties, maar konden hun vrije tijd niet delen met vrienden. En voor de uitkomst van die pauzes dook alweer een nieuwe term op: leervertraging.

En Klasse? We probeerden je te ondersteunen door ook in die pauzeweken tips en inspiratie te verspreiden. Tegelijk wilden we je ook rust geven met suggesties en uitstappen van de Lerarenkaart. Een moeilijk evenwicht! Maar als je dit stukje tekst nog aan het lezen bent, gaan we ervan uit dat je niet héél boos bent.


Illustratie Jeukwoord: Kanjer

Kanjer

Eén leraar Nederlands ergerde zich vurig aan het woord ‘kanjer’: “In de zorg, in de supermarkt, in het onderwijs: plots is iedereen een kanjer. Terwijl dat niet eens de correcte term is!” Hij haalde er het grote synoniemenboek bij: “Joekel, knoeperd, knoert, knots, kokkerd. Daar wil geen leraar toch mee vergeleken worden?”


Zij ergerden zich niet: alle andere leraren.

En Klasse? Gaf aan elke abonnee bij het vorige magazine een webcamcover met daarop: ‘Hé kanjer’. Oeps.


Illustratie Jeukwoord: Schakelen

Schakelen

Rij je met versnellingen? Dan weet je hoe schakelen gaat. Je kiest zelf wanneer je van eerste naar tweede gaat, van tweede naar derde … “In deze crisis kon je als leraar niet zelf de versnellingspook hanteren”, zegt een leraar met veel kilometers op de teller. “Je wás de versnellingspook, overgeleverd aan de situatie en andermans beslissingen.”


Zij ontsprongen de dans: de leerlingen van Sportschool Meulebeke, optie wielrennen. Die konden al goed schakelen.

En Klasse? Ook bij Klasse schakelden we misschien wat te veel. In 16 corona-artikels komt de uitdrukking voor. We beloven plechtig dat we zullen milderen.


Illustratie Jeukwoord: Derden

Derden

Of nog beter: niet-essentiële derden. Al die ouders en vrijwilligers die hun schouders mee onder de schoolwerking zetten? Bezoekers die het schoolleven kleur geven met workshops of lezingen? Plots werden zij allemaal ‘derden’. Of zoals een leraar het in juni 2020 al zei: “Alles wat leren leuk en concreet maakt, viel weg.” Ook de ‘derden’ dus. Maar weet iemand eigenlijk wie de ‘eersten’ en de ‘tweeden’ zijn?


Zij ontsprongen de dans: iedereen die goed genoeg kon uitleggen waarom hij of zij wel een essentiële derde was.

En Klasse? Kan niet wachten om weer in elke school binnen te kijken. Onze redacteurs trappelen om weer straffe onderwijsmensen te ontmoeten, met hun camera of notitieblokje in de aanslag. Dan gaan deze derden vieren.


Haalden deze lijst niet

Volhouden, persconferentie, risicocontact, coronaproof, Teams, Zoom, marathon, afstandslessen, code rood, clusterbesmetting, alcoholgel, versoepeling, maatregelen, taskforce, flexibiliteit en ventileren.

Wil je nog een woord toevoegen? Reageer gerust hieronder. Bedankt alvast, kanjer!
 

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...