Vlaanderen
Klasse.be

Blog

Leraar Grieks en Latijn schrijft een brief aan haar jongere zelf

  • 27 oktober 2021
  • 2 minuten lezen
zelfzorg leraar Jolien brief

Klassieke talen zijn de grote passie van leraar Jolien. Maar haar jongere zelf is meer bezig met administratie. Vergeet ze niet om een beetje te leven?


Amica,

“Het is een moeilijk jaar. De verantwoordelijkheden blijven maar komen: leerlingen begeleiden, beleidsteksten schrijven … Je wil alles even goed doen, maar sla je niet een beetje door? Lesgeven is een tussendoortje tussen de papierwinkel geworden. En dat voor een vaknerd, die in toga de supermarkt binnenstapt “op zoek naar everzwijn”.”

“Deze school is heel wat anders dan het college waar je zelf school en later stage liep. In je eerste eigen klas, 2 Latijn, hebben alle leerlingen een rugzak. Hun verhalen neem je mee naar huis. Je wil ze toekomstkansen geven.”

“Maar het is niet omdat je goed beleidsteksten kan schrijven, dat je het ook graag doet. En het is niet omdat je de nood aan leerlingbegeleiding aankaart, dat jij die klus in je eentje moet klaren. Waarom vraag je geen hulp aan je collega’s?

’t Is efkes crisis, daar hoef je je niet voor te schamen. Denk je soms dat jij de enige leraar bent die ooit aan zichzelf twijfelde? Leef een beetje. Ontspan! Ga naar festivals, lees boeken, trek baantjes en haal je haakpennen boven. Het maakt je een betere leraar.”

Het is niet omdat je goed beleidsteksten kan schrijven, dat je het ook graag doet

“De inspiratie die je in je vrije tijd opdoet, geef je door aan je leerlingen. Weet je nog waarom je voor Klassieke Talen koos? Het voelde als thuiskomen. In de lessen Grieks bij mevrouw Vanroye was het net alsof je bij je leraar op de koffie ging. Zoals zij linken legde tussen de Oudheid en het heden, dat wil jij ook! En dat kán je ook.”

“Straks kan je weer volledig op lesgeven focussen, dankzij een nieuw pedagogisch project. Maar dit keer doe je het samen. Met de leraren natuurwetenschappen en aardrijkskunde maak je een assessment over Vesalius. En Julius Caesar blijkt de perfecte casus om het fenomeen woke te onderzoeken: dictator of deel van de canon?”

“Opnieuw moet je je eigen vak een beetje loslaten. Maar het plezier en de creativiteit, die vind je terug. En als je nog eens tegen een muur botst, staan er collega’s klaar om je overeind te helpen.”

“Wees niet bang om jezelf te smijten, en wees dankbaar voor alle leerkansen. Probeer, doe, experimenteer. In je eigen tempo.”

Per aspera ad astra,

Jolien


Jolien Janssis geeft Grieks en Latijn in De Nova in Leuven. Ze was ook even OKAN- en GOK-coördinator, maar koos ervoor om te focussen op wat haar het meeste energie geeft: lesgeven! Deze brief schreef ze samen met Klasse-redacteur Kyra.

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter