Gepubliceerd op
Duiding

“Geef kleuters tijd om zindelijk te worden”

Steeds meer kleuters zijn nog niet zindelijk als ze naar school gaan. En een school mag kleuters met een luier niet weigeren. Niet evident voor kleuterleraren. Toch vraagt klinisch psycholoog Koen Lowet om begrip: “Veel kleuters zijn nog niet klaar om zindelijk te worden wanneer ze starten met de kleuterklas.”

Kleuterjuffen klagen steen en been. De nieuwe instappertjes in hun klas zijn vaak nog niet zindelijk. Professor Alexandra Vermandel (UAntwerpen) bevestigt: “Kinderen worden tot een jaar later zindelijk dan vroeger. De ouders-tweeverdieners hebben geen tijd meer om zich met hen bezig te houden. Een catastrofe voor de kwaliteit van de kleuterschool.”


Veel kleuters zijn nog niet klaar om zindelijk te worden op 2,5 jaar

Koen Lowet - Klinisch psycholoog van het MultiDisciplinair Centrum voor Ontwikkeling (MUDICO)

“Luiers verversen vraagt veel energie die ten koste gaat van de andere kleuters,” zegt Carine Mestdagh, zorgleerkracht in basisschool Sint-Filippus in Schoten. “Als je een kind verschoont, moet je de anderen achterlaten. We komen niet meer aan onze pedagogische taken toe. Vroeger konden we de ouders zeggen dat ze hun kind langer in de crèche moesten laten. Nu mogen we ze wettelijk niet meer weigeren. En de ouders weten dat.”

Er zijn wel kinderverzorgsters actief op school, maar slechts deeltijds. Zij kunnen het probleem niet opvangen. Volgens Mestdagh zouden voltijdse kinderverzorgsters een oplossing kunnen zijn.
 

Taakomschrijving

Marc Van den Brande, hoofd basisonderwijs van de koepel van het katholiek onderwijs, begrijpt de klacht: “Luiers verversen staat niet in hun taakomschrijving. Maar zorg dragen voor de kinderen zal er altijd bij horen.”

“Kleuters gaan meer naar school dan vroeger”, zegt Van den Brande. “Ook de jongsten blijven de hele dag. Vaak gaan ze zelfs naar de opvang. Het is weer een bewaarschool geworden, goedkoper dan de crèche.”
 

Tijd voor zindelijkheid

Klinisch psycholoog Koen Lowet van het MultiDisciplinair Centrum voor Ontwikkeling (MUDICO) vraagt begrip: “Normale zindelijkheid vindt plaats tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar. Veel kleuters zijn dus zowel fysiek als mentaal nog niet klaar om zindelijk te worden op de leeftijd van 2,5 jaar. En net dan starten ze met de kleuterklas.” Hij vraagt om kinderen tijd te geven.

Lowet vreest dat een oproep van de kleuterjuffen aan de ouders voor nog meer druk zal zorgen op onze kleuters: “Als ouders dingen gaan vragen aan hun kleuters, waar ze nog niet klaar voor zijn, riskeren we dat het zindelijkheidsproces gaat blokkeren. Kleuters gaan dan angstig worden voor het potje, zullen het trachten te vermijden, waardoor de zindelijkheidstraining in het water dreigt te vallen.”

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...