Gepubliceerd op
Specialist

Sven Moens: weekendles tegen schooluitval

Hoe werk je aan een betere toekomst voor kwetsbare jongeren? “Ik coach hen elke zaterdag op school, gedurende 3 jaar”, zegt Sven Moens. Hij werkte 17 jaar lang in het Brusselse basisonderwijs. Eerst als leraar, daarna als directeur in Sint-Joost-aan-Zee. Op die school ontstaat ToekomstATELIERdelavenir. Vandaag zet hij zijn schouders fulltime onder dit project dat jongeren uit aandachtswijken betere toekomstperspectieven wil bieden.

Hoe kunnen we schooluitval tegengaan als jongeren niet eens weten waarom ze naar school gaan?

Sven Moens - ToekomstATELIERdelavenir

Rolmodellen

Sven Moens: “We zeggen tegen jongeren vaak: ‘Studeren, dat moet je doen voor later.’ Maar wat met jongeren zonder positieve rolmodellen in hun directe omgeving? Die jongeren weten niet waarom ze op school hun best moeten doen. Zij weten niet wat ‘later’ is. Het Toekomstatelier wil daar verandering in brengen.”

In het Toekomstatelier krijgen kinderen (van 10 tot 14 jaar) uit Brusselse sociaal-economische aandachtswijken gedurende 3 jaar wekelijks ‘weekendles’ van gepassioneerde vakmensen uit diverse gebieden. Ze komen in aanraking met advocaten, kunstenaars, journalisten, koks of rechters.

Door de kinderen kennis te laten maken met beroepsgroepen die ze van huis uit niet kennen, wil het Toekomstatelier hun nieuwsgierigheid prikkelen en hun toekomstperspectieven verruimen. Verder wil het project hun zelfvertrouwen en motivatie vergroten en hen beter laten integreren in de samenleving.

Impact

Sven Moens: “Door elke zaterdag met kwetsbare jongeren aan de slag te gaan, zijn de kinderen gemotiveerd om beter te studeren en zo hun dromen waar te maken. Ik heb als directeur zelf kunnen ervaren wat de impact van dit coachingproject is. De leerwinst is enorm. Hun schoolresultaten zijn beter, ze hebben een bredere kijk op de wereld en voelen zich beter in hun vel.”

Meer info vind je op: toekomstatelierdelavenir.be.

 


Bekijk meer boeiende lezingen over onderwijs in de reeks Driemaal Woordwaarde op Klasse YouTube.

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.