Doe het zelf Dit artikel behoort tot de reeks Meertaligheid Gepubliceerd op

9 meertalige spelletjes

2 reacties

Log in om te bewaren.

Delen

Voor kinderen een tweede taal leren, kan je hen laten proeven van meertaligheid. Speel eens een meertalig of anderstalig spel. Zo ontwikkelen ze openheid en taalgevoel. En dat helpt om later vreemde talen te leren.

 1. Post-it-oorlog

  Beplak voorwerpen in het hele huis of in de klas met post-its. Op een boek plak je book (Engels), boek (Nederlands), livre (Frans) , kitap (Turks) … Voor het vertelmoment wordt dat dan: ‘Laten we voorlezen uit het kitap!’ of ‘Pak jij het livre?’ Zoek die eenvoudige woorden samen op.

 2. Talen op verpakkingen

  Zoek de verschillende talen op een doos cornflakes, de chocopot, papieren zakdoeken … Vind jij woorden die op elkaar lijken in verschillende talen?

 3. Dierengeluiden

  Wist je dat (dieren)geluiden in verschillende talen anders klinken? Loei hier mee met de koe in het Duits, Frans, Engels, Spaans, Turks …

 4. Boeken lenen

  In elke bibliotheek kunnen kinderen gratis boeken en strips lenen. Vaak ook in vreemde talen. Zoek de dichtste bib bij je thuis en sla je slag.

 5. Anderstalige filmpjes

  Zoek op internet de anderstalige versie van een lied of filmpje dat het kind kent. Bijvoorbeeld Nijntje, alias Miffy in Engels of Japans. Soms vind je zelfs een meertalige versie, zoals van het Frozenlied. Of wat dacht je van een luisterboek in 20 talen: Lulu loves stories.

 6. Engels kwartetten

  ‘Heb jij het nummer twelve?’ en ‘Heb jij de kleur pink?’ Met dit kwartetspel leer je Engels zoals de beste.

 7. Talenmemory

  Foyer vzw ontwikkelde een memoryspel dat je goeiedag leert wensen in 15 talen. Print de kaartjes en breng de juiste begroeting bij de juiste taal.

 8. Vertelplaten

  Een vertelplaat is een kleurrijke tekening die je samen met je peuter of kleuter, gezellig op de sofa, kan bekijken en ontdekken. Zo ontwikkel je het taalgevoel van je kind. Kies zelf in welke taal jullie vertellen. Download vertelplaten.

 9. Verzin zelf een taal

  Leer Slisselpraat zoals Harry Potter. Verdiep je in sms-, chat- en Twittertaal. Of bedenk zelf woorden die klinken als Russisch, Engels of Japans zoals in dit filmpje: