Gepubliceerd op
Opvoedtips

7 tips als je kind gepest wordt

Machteloos, boos, schuldig en verdrietig. Zo voelt mama Martine zich als ze ontdekt dat dochter Lisa al jarenlang wordt gepest. Ondanks die zware impact is het belangrijk dat je als ouder kordaat handelt. 7 tips.

Waarom heb ik het niet vroeger gezien? Ik heb mij daarover zo schuldig gevoeld

Martine - mama van Lisa (14)

Dit kan je doen:

  1. Probeer je kind gerust te stellen. Zeg dat hij de beledigingen of bedreigingen niet persoonlijk of ernstig moet nemen. Het is niet zijn schuld.
  2. Bekijk samen de manier van pesten. Gebeurt dat eenmalig of voortdurend?
  3. Beloof geen snelle oplossing. Pesten is complex. Bespreek wel de stappen die je wil ondernemen: aan de leraar vertellen, naar het CLB gaan … Doe niets waar je kind absoluut tegen is. Probeer het te overtuigen.
  4. Hou een logboek bij met daarin wie wanneer pest, hoe het gebeurt … Laat je kind mails, foto’s en berichten bewaren, eventueel via de printscreen-functie van zijn smartphone of computer. Zo krijg je een duidelijk beeld van de situatie. Zoek samen naar manieren om met het gepest om te gaan. Zeg je kind om zeker niet te reageren op haatberichtjes of ongewenste mails.
  5. Als je kind ermee akkoord gaat, breng dan de leraar of klastitularis op de hoogte. Vraag of er signalen zijn op school. Dat is nuttig, zelfs als de pester niet in de klas zit van je kind. Zo kan ook de school verdere stappen ondernemen.
  6. Misschien valt het pesten op een technische manier te stoppen. Van ongewenste e-mails, sms’jes of chatberichten kan je de afzender blokkeren. Facebook heeft zelfs een eigen Veiligheidscentrum over pesten. Bij ernstige gevallen zoals stalken en echte bedreigingen kan je de lokale politie inschakelen.
  7. Zoek vrienden, hobby’s waar je kind zich wel goed voelt. Dat kan het nodige zelfvertrouwen geven.

 

Zo pakken scholen pesten aan

Geen schuld

Gie Deboutte: “Veel scholen pakken pesten aan met de No Blame-methode. De pester krijgt dan geen directe straf. De leraar roept een groepje kinderen bij zich tijdens een pauze. In die groep zit de pester, een meeloper, een hulpvaardig kind …

De opdracht van de groep is simpel: zorg ervoor dat het slachtoffer zich zo snel mogelijk beter voelt. De kinderen formuleren voorstellen in de ik-vorm: ‘Ik ga An vragen of ze mee wil dansen op de speelplaats’, ‘Bij de volgende voetbalmatch ga ik Arne eerst kiezen’ …

De leraar doet een beroep op hun inlevingsvermogen en geeft kinderen de kans om te ontsnappen aan de groepsdruk. Ook de pester krijgt op die manier de kans om zijn gedrag aan te passen. Dat is een directe hulp voor het slachtoffer.”

Herstelgericht

Gie Deboutte: “Soms is pestgedrag te ernstig om de dader niet te benoemen. Dan kiezen scholen voor een herstelgericht groepsoverleg (HERGO). In een HERGO gaan dader, slachtoffer, hun ouders en vrienden met een neutrale HERGO-deskundige op zoek naar manieren om de schade te herstellen.

Het slachtoffer, gesteund door zijn omgeving, vertelt wat het verwacht. De pester die ook kan terugvallen op familie of vrienden, doet voorstellen om zijn daden goed te maken. Een ‘sorrybrief’ kan al erg zinvol zijn. De afspraken komen in een contract.”

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

  • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
  • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
  • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.
Ik word nu abonnee

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.