Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Juf Veerle kiest voor duidelijke instructietaal

De leerlingen van Veerle Vion weten elke les heel goed waar ze aan werken. Die duidelijke doelstellingen en verwachtingen leiden tot betere resultaten bij haar (anderstalige) leerlingen. Kijk samen met Kaat, Jan-Bart en Ben mee in haar klas.

Ik kan dit niet, mijn leerlingen begrijpen niets van wat ik sta te vertellen.” Zo stond ik in het begin voor de klas. Tja, dan moet je wel op zoek naar een andere methodiek.

Veerle Vion - Leraar BGV, CDO De Rotonde

Ben: “De les van Veerle heeft een werkpunt bij mij blootgelegd. Ik ga er te veel van uit dat leerlingen een bepaald jargon begrijpen. Zeker als het gaat om abstracte zaken als competenties. De leerlingen van Veerle weten elke les heel goed waar ze aan werken. Die duidelijke doelstellingen en verwachtingen leiden alleen maar tot betere resultaten. Dat neem ik zeker mee.”

Leerlingen werken met de taaltool van juf Veerle

Met ‘de taaltool’ leg Veerle moeilijke keukentermen uit in mensentaal.

Jan-Bart: “Motivatie is vaak een probleem, zeker in het deeltijds onderwijs, maar Veerle slaagt er zeer knap in om die gasten te motiveren. Ik heb niemand gezien die hier zijn broek zat te verslijten. Veerle is een coachende leraar. Ze staat heel dicht bij haar leerlingen en ik denk dat ze op die manier haar lesdoelen op een magnifieke manier bereikt.”

Kaat: “Als leraar ben je altijd een beetje zoekend. We geven les in een enorm veranderende omgeving, ook onze leerlingen evolueren voortdurend. We moeten daarop inspelen. Het is belangrijk om de deuren open te gooien en te kijken hoe collega’s hun lessen fris en interessant houden. De tijd van iedereen alleen in zijn eigen klas is voorbij.

 

Bekijk ook de andere video’s uit de reeks Komen Leren op Klasse Youtube. Daarin gaan 4 leraren die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, bij elkaar op bezoek om te ontdekken en te leren.

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.