Gepubliceerd op
Specialist

Beter huiswerk dankzij Facebook

“Als je sociale media goed inzet, zijn het handige tools bij het studeren”, zegt Pedro De Bruyckere, pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool in Gent. “Meer nog: als leerlingen geen toegang hebben tot Facebook, kunnen hun punten dalen.”

Online helpdesk

Facebook, Snapchat en andere sociale media zijn vandaag voor leerlingen wel bij de belangrijkste digitale leer- en overlegplatformen”, vertelt Pedro De Bruyckere. “Daar bespreken ze schoolzaken veel vaker dan op bijvoorbeeld een leerplatform zoals Smartschool.”

“Als ze vastlopen op een stukje leerstof, krijgen ze razendsnel feedback op Facebook. Of ze dicteren en ondervragen leerstof via Skype. Als leerlingen geen toegang hebben tot Facebook, blijven ze van die informatie verstoken en kan hun dat zuur opbreken.”

Jongeren maken een gesloten groep aan op facebook om huiswerk te delen

Afspraken

Leerlingen weghouden van sociale media heeft dus geen zin. Afspraken maken wel. “Natuurlijk loert het gevaar dat sociale media al hun aandacht wegkapen tijdens hun huiswerk. Leraren mogen dan terecht vrezen dat er van hun huiswerk weinig in huis komt. Daarom leg je als leraar met je leerlingen het best een overlegmoment vast.”


Sommige Nederlandse leraren organiseren vragenuren op Facebook

Pedro De Bruyckere - pedagoog Arteveldehogeschool, Gent

“Spreek bijvoorbeeld af dat ze elkaar helpen op sociale media tussen 16.45 en 17u., maar dat ze zich daarvoor wel aan een digitale windstilte houden. Zo zet je Facebook op een slimmere manier in. Sommige Nederlandse leraren die ik ken, gaan al een stap verder. Ze organiseren vragenuren op Facebook. Alleen is dat niet helemaal fair tegenover de leerlingen die niet online kunnen of bewust niet op Facebook zitten.”

Huiswerk kopiëren

Wat dan met de angst voor Facebookgroepen waar leerlingen huiswerk kopiëren en uitwisselen? “Die is niet nieuw”, zegt De Bruyckere. “20 jaar geleden spraken leerlingen gewoon voor dag en dauw op school af om antwoorden snel over te pennen. Eigenlijk is er geen verschil. En samenvattingen delen is ook veel ouder dan Facebook.”

“Je kan dat opvangen door te differentiëren en als huiswerk online oefeningen op maat mee te geven. Of door oefeningen in de klas te maken en video’s over de leerstof mee te geven als huiswerk. Technologie en sociale media kunnen dus handig zijn bij huiswerk. Je moet ze alleen heel gericht inzetten.”

In 3 weken naar beter huiswerk?

Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

  • inspirerende voorbeelden
  • concrete huiswerkideeën
  • kant-en-klare tools