Gepubliceerd op
Specialist

Zijn huisbezoeken zinvol?

Heeft het zin dat leraren op huisbezoek gaan bij leerlingen en hun ouders? Zeker wel, zegt Carine Vanhoucke, ervaringsdeskundige in de armoede. Maar er zijn wel voorwaarden. “Doe het niet omdat je moet, bereid je goed voor en haal alles in je naar boven om het gezin op zijn gemak te stellen.”

Zijn huisbezoeken zinvol?

Carine Vanhoucke: “Zeker. Vraag wel vooraf of je welkom bent. Huisbezoeken hebben ook pas zin als ze ingebed zijn in een schoolbeleid dat werk maakt van goede communicatie: vriendelijke brieven, telefoons, mails, een goed opvolgsysteem, een warm inschrijfmoment. Daar begint trouwens alles: bij dat eerste contact met de ouder. Investeer daarin. Zorg dat je eerste huisbezoek niet meteen over problemen gaat. En het leuke is dat je meer tijd hebt dan tijdens een tienminutengesprek op school.”

Welke meerwaarde biedt een huisbezoek?

Carine Vanhoucke: “Je ziet in welke context sommige kinderen leven. Daarnaast zet je een stap naar de ouders waardoor je je interesse toont. In hun vertrouwde omgeving zijn ouders ook sneller geneigd om informatie te delen of dingen te vragen. Maar meer nog zit de opbrengst in een beter contact achteraf, in meer vertrouwen. Kinderen vinden het vaak ook fijn als de leraar komt. Hun leraar wordt meer ‘mens’.”

Wat als ouders je thuis niet willen ontvangen?

Carine Vanhoucke: “Niet enkel ouders in armoede staan soms weigerachtig tegenover een huisbezoek. Forceer het dan niet. Vraag hen eventueel wat ze wél zien zitten. Ik ben als ervaringsdeskundige in de armoede ooit ingezet om het vertrouwen te winnen bij kansarme gezinnen. Dat helpt. Soms is een bank in het park of een café de plaats waar die ouder zich goed voelt en waar je hem kan vinden.”


Zorg dat je eerste huisbezoek niet meteen over problemen gaat

Carine Vanhoucke - ervaringsdeskundige armoede

Soms kan je ouders in armoede helemaal niet bereiken?

Carine Vanhoucke: “Sommigen hebben nare ervaringen met de school. Ze antwoorden niet op een brief, een uitnodiging voor een gesprek, een nota in de agenda. Telefoneren werkt dikwijls wel. Uitzonderlijk, als ook dat niet lukt, zou je met de leerling mee kunnen gaan naar huis als de school uit is. Alles heeft met vertrouwen te maken. En de tijd en energie die je daar in wil steken. Ik ken een school die een ouder uitnodigde om iets te komen herstellen: omdat hij daar goed in was. Zo is die ouder voor de eerste keer op school gekomen en was het ijs voorgoed gebroken.”

Zou jij huisbezoeken verplichten?

Carine Vanhoucke: “Je kan huisbezoeken natuurlijk niet verplichten. Ook niet aan leraren. Wie op huisbezoek gaat, moet dat met een hart doen, niet tegen zijn zin. Huisbezoeken vragen vaak veel tijd: voorbereiding, verplaatsing, vaak na de uren. Daarom gebeuren ze op heel veel scholen niet. Sommige scholen kiezen heel bewust om het wel te doen. Zij zien wat je ervoor terugkrijgt.”

Vaak heb je ook een probleem te bespreken. Hoe doe je dat?

Carine Vanhoucke: “Zorg dat de ouders je niet enkel zien als er problemen zijn. Dat is regel één. Ga vooral niet vertellen hoe zij het moeten doen, wat zij verkeerd doen. Maar vraag raad: ‘We merken een probleem met je kind. Merkt u dat ook? Hoe kunnen we dat oplossen, kunnen we dat samen eens uitzoeken?’

Hoe stel je ouders op hun gemak als je hun woning binnenkomt?

Carine Vanhoucke: “Meestal zijn de leraren ook zelf wel wat ongemakkelijk. Wees vooral jezelf en niet iemand helemaal anders dan op school of in de klas. Grijp simpele dingen aan om het gesprek op gang te houden. Zeg iets positiefs. Zie je een speelhoek, zeg dan ‘Hey, dat spel ken ik ook’. Zie je iets leuks hangen, zeg ‘Dat is een leuk kadertje’. Is er een tuintje, begin dan over buitenspelen, staat de tv aan, vertel dan over populaire tv-programma’s en vraag waar het kind naar kijkt. Hou het gesprek luchtig, gebruik humor.”

Checklist huisbezoek

Vertrek goed voorbereid op huisbezoek. Download de checklist, opgesteld door ervaringsdeskundige Carine in samenwerking met het LOP Menen.

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
  • Je Lerarenkaart 2020 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 30 oktober en krijg je Lerarenkaart 2020 thuisbezorgd.