Vlaanderen
Klasse.be

Zo doen zij het

Van grijze speelplaats naar groene tuin

  • 29 januari 2016
  • 5 minuten lezen

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen minder pesten, zich minder vervelen en beter opletten in de klas? Maak je speelplaats groener: bouw bergen, tover beton om in gras en plant bomen. Maar ook kleine ingrepen hebben grote gevolgen. Deze 3 scholen geven het voorbeeld.

1. De speelplaats staat in bloei in De Appeltuin Leuven

Kinderen spelen met houten bakken
De Appeltuin in Leuven
Kinderen klimmen in boom
De Appeltuin in Leuven
Jongen fietst door wilgentunnel
De Appeltuin in Leuven
Kinderen zitten op blauwe stoeltjes
De Appeltuin in Leuven
2 jongens maken een kamp met takken
De Appeltuin in Leuven
Kinderen spelen op de speelplaats
De Appeltuin in Leuven
Kinderen spelen op speeltuigen
De Appeltuin in Leuven

Leerlingen slingeren aan de grote boom, rollen van de berg, verslepen houtblokken. Hun klasgenoten rusten uit in het gras. “Elke leerling vindt zijn eigen plek”, glimlacht mama Joyce. “Niet gevaarlijk? “Nee”, merkt Katleen, leraar van de derdegraadklas. “Kinderen verkennen geleidelijk. Ze fietsen niet direct van de hoogste berg, maar gaan elke keer hoger en sneller.”

Kinderen lusten ineens zelfgekweekt witloof

Pieter
Papa

De leerlingen kozen voor struiken, boomstronken, heuvels, waterpartijen en zelfs een amfitheater. Ouders discussieerden over de plannen op een blog. Iedereen nam een kruiwagen of schop in de hand. “Die nieuwe speelplaats in bloei zien gaf zo’n kick”, zegt papa Pieter.

“Mijn dochter van 4 weet al wat rozemarijn is”, vertelt Pieter trots. De leerlingen van Katleen tekenden de plannen van de moestuin en koken met de oogst. “Ouders zijn verbaasd dat hun moeilijke eter ineens pizza met rode bieten of zelfgekweekt witloof lust.”

Hoeveel kost het?

Kleine speelplaats: 5700 euro, waarvan 5000 euro subsidies. Grote speelplaats: 6500 euro, waarvan 5000 euro subsidies.


2. Groene speelplaats brengt rust in Atheneum Boom

Leerlingen secundair eten hun boterhammen op op een grasplein
Atheneum Boom
Leerling stapt over grasplein
Atheneum Boom
Leerlingen staan in groep te praten op grasplein
Atheneum Boom
Leerlingen op speelplaats
Atheneum Boom

Leerlingen lunchen in groepjes op het zonovergoten grasveld en de picknickbanken. Een leerling leunt lachend tegen een boom. Met de komst van de nieuwbouw verdwenen de oude barakken, verhuisden de fietsen naar het dak en werd de speelplaats opgebroken. Directeur Saskia Eeckman: “Een onderhoudsvriendelijk grasveld aanleggen is niet goedkoper dan opnieuw betegelen. Maar wat een verschil in sfeer!”

Leerlingen ruziën en pesten minder, merkt de directeur. “En ze gooien niet zomaar meer hun blikjes weg. Groen brengt rust en respect voor de natuur. ”

Wat een verschil in sfeer dankzij het grasveld in de plaats van tegels

Saskia Eeckman
directeur

Leraar L.O. Ad De Wachter spaart met de opbrengst van de eetdag en de sportshow voor pingpongtafels. Directeur Eeckman wil tijdens de vakantie de speelplaats openstellen voor de speelpleinwerking. En leerling Yannick? Die droomt ervan om de speelplaats op te fleuren met struiken en bloemen.

Hoeveel kost het?

75.000 euro betaald met het schoolbudget, steun van het GO!, de oudervereniging en vzw vriendenkring KA Boom.


3. Oranje banken op speelplaats Ursulinen Mechelen

Leerlingen op speelplein
Ursulinen Mechelen
boom en picknickbanken op speelplaats
Ursulinen Mechelen
Stam van boom versiert met garen
Ursulinen Mechelen
Tieners op speelplaats Ursulinen Mechelen
Ursulinen Mechelen
Grote groep tieners op speelplaats
Ursulinen Mechelen

“Vroeger bleven de leerlingen aan de lockers en in de toiletten hangen”, vertelt Laura. “De speelplaats had geen spatje kleur.” Intussen zijn de banken oranje, staan ze in een L-vorm, kleurden leerlingen tijdens de P.O.-les de tegels in de toiletten en plantten vrijwilligers bomen en bamboestruiken. En dat allemaal dankzij de leerlingenraad. “Het blijft krap op de speelplaats, maar het is wel gezelliger.”

Leerlingen staan, zitten en hangen in groepjes. “Ook leraren gaan ook gemoedelijker met elkaar om”, vertelt pedagogisch directeur Diane De Wachter.

De speelplaats is aangenamer dankzij de leerlingenraad

Laura
voorzitter van de leerlingenraad

De leerlingenraad wilde de school aangenamer maken. We bevroegen de leerlingen. Die kozen ervoor om de speelplaats en niet de fietsenstalling aan te pakken. “Medeleerlingen en ouderraad reageerden erg enthousiast, want ze zagen onmiddellijk resultaat”, zegt Laura. “Wij zijn niet langer de seuten van de leerlingenraad. Wij betekenen écht iets voor onze school.”

Hoeveel kost het?

 3650 euro, waarvan 2900 euro betaald met subsidies. Nieuwe veranderingen aan de speelplaats worden opgenomen in de begroting van de school.

De nieuwe inrichting van de speelplaats goedgekeurd krijgen? Werk samen met jullie preventieadviseur. Die kan inschatten wat volgens de veiligheidsnormen kan.

Alexander Callewaert

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Sara Borghys

24 augustus 2017

Met welke subsidies kan er schoolmeubilair aangekocht worden zie Ursuline Mechelen

Reageren
M

Mieke Santermans

24 augustus 2017

Dag Sara. Via www.pimpjespeelplaats.be kan je school aan subsidies geraken. Of er ook dit schooljaar subsidies zijn? Houd hun website in de gaten! Mieke van Klasse

Reageren

Laat een reactie achter