Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Van grijze speelplaats naar groene tuin

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen minder pesten, zich minder vervelen en beter opletten in de klas? Maak je speelplaats groener. Kleur de banken, bouw bergen, tover beton om in gras. Maar ook kleine ingrepen hebben grote gevolgen. Deze 3 scholen geven het voorbeeld.

 1. De speelplaats staat in bloei in De Appeltuin Leuven

 2. Leerlingen slingeren aan de grote boom, rollen van de berg, verslepen houtblokken. Hun klasgenoten rusten uit in het gras. “Elke leerling vindt zijn eigen plek”, glimlacht mama Joyce. “Niet gevaarlijk? “Nee”, merkt Katleen, leraar van de derdegraadklas. “Kinderen verkennen geleidelijk. Ze fietsen niet direct van de hoogste berg, maar gaan elke keer hoger en sneller.”


  Kinderen lusten ineens zelfgekweekt witloof

  Pieter - Papa

  De leerlingen kozen voor struiken, boomstronken, heuvels, waterpartijen en zelfs een amfitheater. Ouders discussieerden over de plannen op een blog. Iedereen nam een kruiwagen of schop in de hand. “Die nieuwe speelplaats in bloei zien gaf zo’n kick”, zegt papa Pieter.

  “Mijn dochter van 4 weet al wat rozemarijn is”, vertelt Pieter trots. En de leerlingen van Katleen tekenden de plannen van de moestuin en koken met de oogst. “Ouders zijn verbaasd dat hun moeilijke eter ineens pizza met rode bieten of zelfgekweekt witloof lust.”
   

  Hoeveel kost het?

  Kleine speelplaats: 5700 euro, waarvan 5000 euro subsidies. Grote speelplaats: 6500 euro, waarvan 5000 euro subsidies.

   


   

 3. Groene speelplaats brengt rust in Atheneum Boom

 4. Leerlingen lunchen in groepjes op het zonovergoten grasveld en de picknickbanken. Een leerling leunt lachend tegen een boom. Met de komst van de nieuwbouw verdwenen de oude barakken, verhuisden de fietsen naar het dak en werd de speelplaats opgebroken. Directeur Saskia Eeckman: “Een onderhoudsvriendelijk grasveld aanleggen is niet goedkoper dan opnieuw betegelen. Maar wat een verschil in sfeer.”

  “Geen enkele school in de buurt heeft zo’n grote speelplaats”, zegt Yannick (6 Humane Wetenschappen). En de leerlingen pesten elkaar minder, merkt de directeur. “Groen brengt rust. Leerlingen ruziën minder. En ze gooien niet zomaar meer hun blikjes weg.”


  Wat een verschil in sfeer dankzij het grasveld in de plaats van tegels

  Saskia Eeckman - directeur

  Leraar L.O. Ad De Wachter spaart met de opbrengst van de eetdag en de sportshow voor pingpongtafels. Directeur Eeckman wil tijdens de vakantie de speelplaats openstellen voor de speelpleinwerking. En leerling Yannick? Die droomt ervan om de speelplaats op te fleuren met struiken en bloemen.
   

  Hoeveel kost het?

  75.000 euro betaald met het schoolbudget, steun van het GO!, de oudervereniging en vzw vriendenkring KA Boom.

   


   

 5. Oranje banken op speelplaats Ursulinen Mechelen

 6. “Vroeger bleven de leerlingen aan de lockers en in de toiletten hangen”, zegt Laura, voorzitter van de leerlingenraad. “En de speelplaats had geen spatje kleur.” Intussen zijn de banken oranje, staan ze in een L-vorm, kleurden leerlingen tijdens de P.O.-les de tegels in de toiletten en plantten vrijwilligers bomen en bamboestruiken. En dat allemaal dankzij de leerlingenraad. “Het blijft krap op de speelplaats, maar het is wel gezelliger.”

  Leerlingen staan, zitten en hangen in groepjes. 2 vriendinnen lachen om een foto op hun smartphone. Die is sinds kort toegelaten. “Leerlingen zijn tijdens de les minder bezig met hun telefoon. En we kunnen nu echt toezicht houden in plaats van gsm-gebruik te bestraffen. Leerlingen en leraren gaan ook gemoedelijker met elkaar om”, vertelt pedagogisch directeur Diane De Wachter.


  De speelplaats is aangenamer dankzij de leerlingenraad

  Laura - voorzitter van de leerlingenraad
  De leerlingenraad wilde de school nog aangenamer maken. Ze bevroegen de leerlingen. Die kozen ervoor om de speelplaats en niet de fietsenstalling aan te pakken. “Medeleerlingen en ouderraad reageerden erg enthousiast, want ze zagen onmiddellijk resultaat”, zegt Laura. “Wij zijn niet langer de seuten van de leerlingenraad. Wij betekenen écht iets voor onze school.”
   

  Hoeveel kost het?

   3650 euro, waarvan 2900 euro betaald met subsidies. Nieuwe veranderingen aan de speelplaats worden opgenomen in de begroting van de school.

   


   

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 58.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...