Gepubliceerd op
Klastips

Hoe maak je huiswerk zinvol: 7 tips van leerlingen

Leerlingen zijn niet tegen huiswerk, op voorwaarde dat het zinvol is. Dat concludeert VSK na gesprekken met meer dan 2000 leerlingen secundair onderwijs. Deze 7 tips zetten je op weg naar zinvol huiswerk.

 1. Zorg voor goede, overlegde afspraken

 2. Maak samen met je leerlingen duidelijke afspraken rond huiswerk. En leef die ook na. Geef leerlingen inspraak in de timing van je deadline. Bekijk samen of je huiswerk te combineren valt met andere taken die ze hebben. Help ze ook plannen en organiseren.

 3. Geef nuttige en afwisselende taken

 4. Huiswerk is geen bezigheidstherapie. Geef een taak die nuttig is. Een aanvulling op wat in je les aan bod kwam als extra oefening, bijvoorbeeld. Huiswerk hoeft niet op punten te staan. Ga regelmatig op zoek naar uitdagende en originele opdrachten.

 5. Wees duidelijk

 6. Maak je leerlingen duidelijk hoe ze jouw taak moeten maken. Maar vertel ook waarom je voor die taak kiest. Zorg ervoor dat leerlingen vragen kunnen stellen en feedback kunnen geven.

 7. Differentieer je huiswerk

 8. Niet elk kind kan evenveel aan. Zinvol huiswerk houdt rekening met de verschillen tussen leerlingen.

 9. Respecteer het huiswerkbeleid

 10. Maak samen met leerlingen afspraken over huiswerk. Pas je taken in binnen het beleid van de school. Maar vraag ook feedback aan je leerlingen over je aanpak.

 11. Hou vakantie huiswerkvrij

 12. Tijdens vakanties even kunnen ademen en hun hoofden leegmaken, vinden leerlingen belangrijk. Geef dus liever geen stapeltje taken mee dat ze tijdens het verlof moeten aanpakken.

 13. Geef huiswerk een plek op school

 14. Niet iedereen heeft thuis de ideale omstandigheden om te studeren. Sommige leerlingen springen bij in het huishouden, andere zorgen voor kleine broer, zus of zieke ouder. Daarom is het belangrijk dat leerlingen binnen school(m)uren kansen krijgen om hun huiswerk te maken.

 

Zo zien leerlingen huiswerk

VSK sprak in 2013 met meer dan 2000 leerlingen uit het secundair. Een onderzoek naar stress (2017) voegde extra inzichten toe. Dit zijn hun conclusies over huiswerk.

 • De huistaken en lessen zijn vaak onevenwichtig gespreid.
 • De invulling van huiswerk blijft ‘klassiek’.
 • De verwachtingen van leraren liggen onrealistisch hoog.
 • Er is nood aan gedeelde afspraken en een gedeelde visie.

Lees het volledige advies van VSK.

In 3 weken naar beter huiswerk?

Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

 • inspirerende voorbeelden
 • concrete huiswerkideeën
 • kant-en-klare tools