Vlaanderen
Klasse.be

Duiding

Pesten op school: de cijfers

  • 28 januari 2016
  • 2 minuten lezen

Het aantal pestslachtoffers is tussen 2012 en 2016 gedaald van 25 naar 20 procent. “Die positieve evolutie is goed nieuws”, zegt pestexpert Gie Deboutte, “maar blijvende aandacht is nodig.” Hij vertelt wat we kunnen leren uit de cijfers.

infografiek pesters

Versterk de omstaanders

Gie Deboutte: “Opvallend bij deze cijfers: er is een belangrijke groep leerlingen die nooit of slechts af en toe pest. Hun rol is cruciaal bij het voorkomen van pesterijen. Als zij zich positief verantwoordelijk opstellen, binden pestkoppen makkelijker in. We moeten inzetten op deze groep omstaanders. Leer hen om wél tussenbeide te komen, het slachtoffer te steunen, ouders of leraren te verwittigen dat er iets fout loopt …”

infografiek pestslachtoffers

Draag zorg voor extreme pesters en slachtoffers

Gie Deboutte: “Er zijn minder leerlingen die gepest worden, en dat is goed. Maar de intensieve pesters en gepesten verdienen meer zorgaandacht. Die groep loopt het risico om ook op lange termijn schade te ondervinden. Dat bemoeilijkt hun persoonlijke ontwikkeling en geluk, zet veel druk op hun omgeving en zadelt de samenleving op met een hoge financiële en maatschappelijke kost.”

infografiek cyberpesten

Ondersteun leraren in élk leerjaar

Gie Deboutte: “Scholen moeten beseffen dat (cyber)pestgedrag opduikt in alle leerjaren. Het is dus essentieel dat ze alle leraren en leerlingen informeren, ondersteunen en verantwoordelijkheid laten opnemen. Een beperkte groep leerlingen ondergaat op een intensieve manier cyberpesterijen. Dat gaat nog altijd over 5700 tot 9600 leerlingen. Zij lopen het risico ernstige schade op te lopen.”


Bron: vergelijkende HBSC-studie die elke 4 jaar wordt uitgevoerd in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Vlaanderen hebben onderzoekers aan de UGent daarvoor 9556 leerlingen tussen de 10 en de 19 jaar bevraagd.

Tinne Deboes

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


E

Emma Decuyper

16 november 2016

Goede dag,
Ik ben een vraag mij af of deze cijfers representatief zijn voor heel België of enkel Vlaanderen of...?
Ik zou dit graag weten want ik doe een onderzoekscompetentie over pestproblematiek :)

Reageren
v

valerie

23 februari 2017

Vroeger ondernamen leerkrachten meer. Tegenwoordig verzwijgen ze van alles.

Reageren

Laat een reactie achter