Gepubliceerd op
Mening

Hoe ziet jouw school eruit in 2030?

Hoe ziet jouw school eruit in de toekomst? Publieke trefpunten zoals het postkantoor zijn gedoemd om te verdwijnen. “Maar niet het schoolgebouw”, zegt Bart Dehaene (architect). Hij en zijn collega’s onderwijswaarzeggers werpen een blik op de school van morgen.

“De buurt runt de school”

Bart Dehaene: “Nu zelfs het postkantoor opgaat in de supermarkt, wordt de school het enige publieke trefpunt, dé ideale ontmoetingsplek voor ouders en buurtbewoners. Een zorgcomplex of sociale woningen maken deel van uit van de school. Zo komen de leerlingen in aanraking met de diverse facetten van het leven.”

Saïda Sakali: “De school is niet langer een eiland, maar ingebed in het lokale leven. School en buurt werken intensief samen. Ook externen, zoals mensen uit de bedrijfswereld, komen er lesgeven. En in de schoolbesturen is de buurt vertegenwoordigd: de bedrijfswereld, de gemeente, het cultuurcentrum.”

“De grens tussen school en thuis wordt dunner”

Bart Dehaene: “Het schoolgebouw van de toekomst ademt de sfeer van thuis uit. De schoolpoort wordt de voordeur, de speelplaats de living en het klaslokaal de eigen kamer. Daar laat je geleidelijk minder mensen toe. Klaslokalen worden open lokalen met schuifdeuren die de ruimte verkleinen of vergroten. Ook de gangen worden ruim, zodat je ook daar hoekenwerk kan organiseren.” 

Bram Bruggeman: “Klassen worden multifunctionele openleercentra. Vol technologie die je als middel inzet bij het leren, maar ook met offline ruimtes waar plaats is voor bezinning, reflectie en rust. Disconnect to reflect. En het krijtbord? Dat blijft een prima hulpmiddel voor een brainstorm of een stukje uitleg.

“Niet meer bang van ICT”

Bram Bruggeman: “Leraren zullen ICT gebruiken als middel om kennis zo goed mogelijk over te dragen en zo de competenties van hun leerlingen te ontwikkelen en het leerproces te verrijken. Op het leerplatform van de toekomst maakt de leraar individuele leerpaden voor al zijn leerlingen zodat hij optimaal kan differentiëren.” 

Dirk De Boe: “In 2030 is de leraar niet bang meer van ICT. Zijn lessen zal hij delen op Slideshare en ander cloud media. Discussiëren met en vragen beantwoorden van zijn leerlingen zal standaard gebeuren op sociale media. Ook in de klas zullen leerlingen online zijn. Anders krijg je leerlingen die thuis buitenstappen in de 21ste eeuw en op school weer in de 20ste eeuw zitten.”

 

Deze 4 waarzeggers keken in de glazen bol van Klasse

Bram Bruggeman, leraar, lerarenopleider en ICT-coördinator bij CVO Het Perspectief, Gent. 
Dirk De Boe, creativiteits- en innovatie-expert bij creashock.be, coauteur van het boek ‘Edushock’, auteur van het boek ‘Creashock’.
Bart Dehaene, architect en stedenbouwkundige, werkt aan schoolprojecten Klim in Gent, Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg en De Brug in Erpe. 
Saïda Sakali, projectverantwoordelijke rond kinderarmoede en onderwijs binnen de Koning Boudewijnstichting. 

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...